Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

3 anledningar till att Student Lab nu kan gå in i nästa fas

Student Lab är formatet där talangfulla studenter tar sig an olika företags utmaningar i en process som till stor del kan liknas med hur en startup söker lösningen på ett problem eller ett behov man identifierat. En gång är ingen gång. Två gånger är en gång till och tre gånger kan vara början till både slutet eller nästa fas. Student Lab går nu in i nästa fas.

Idén är verifierad. Inför nästa år skalar vi upp. Precis som en startup. I den här artikeln delar vi med oss av varför Student Lab blivit så efterfrågat av både företag och studenter från hela landets skolor.

Stockholm räknas som en av de absolut hetaste städerna för innovation, tech och startups. Kreativitet och innovation har blivit hårdvaluta bland alla företag som kastas in i det disruptiva tillstånd som inträffar i bransch efter bransch.

Solen står i zenith, smörgåsar med räkor på o s v. Javisst, timingen för Student Lab är rätt sett till en tydlig trend. Men i den ökande medvetenheten finns hela skalan.

Företag som fortfarande har ett hundraprocentigt fokus på nästa kvartalsrapport, företag som nyligen smakat på begreppet "digital transformation" och företag som inte vill lyssna på ett enda föredrag till om just "digital transformation". De vill istället göra. De är redan igång. "Get shit done" som General Electric sa på senaste Lean Startup konferensen i San Fransisco när man ville förklara den stora poängen med en mer agil innovationsprocess.

Det är de framåtlutade företagen som hör av sig och är nyfikna på Student Lab, på vår nya workshopserie Berghs Canvas Suite och som nu anmäler sina nyckelpersoner till Berghs och Breakits nya utbildning Growth Academy som startar den 14 november.

När vi nu tar Student Lab in i nästa fas gör vi det med insikterna om vad som varit nycklarna hittills.

#1. Kraften i mångfald

En viktig del av vår filosofi är att kreativitet skapas när olikheter möts. När vi började bjuda in studenter från andra skolor nådde vi en ny nivå.

Som en ny orkester där olika instrument hittar melodi och takt utifrån sina olika egenskaper och förutsättningar.

Studenter från Handels, KTH, Universitet och högskolor från hela landet och yrkeshögskolor som Hyper Island, Forsbergs, Medieinstitutet och Beckmans i samklang med våra egna studenter från Berghs School of Communication, prisade som de mest kreativa i världen tre år i rad. Resultatet har blivit en unik kraft av kreativ innovation.

Våra insikter: Mångfald före enfald. Öppenhet och samarbete före protektionism. Olika kompetenser, kulturer och erfarenheter skapar en underbar dynamik.

#2. Tydlighet trumfar kaos

Kreativitet är betydligt mer strukturerat än man kan tro. I alla fall om det handlar om att få studenter från olika skolor att arbeta fram ett trettiotal nya idéer under en enda dag. Vi och uppdragsgivaren måste vara beredda att arbeta hårt inför själva Student Lab dagen. Studenterna behöver förstå vad uppdragsgivaren har för förväntningar och även vilka förutsättningar. Både möjligheter och begränsningar.

Att "tänka utanför boxen" är bra, men idéer som inte kan realiseras är helt enkelt inga bra idéer.

Vår insikt: Konkreta insikter är grunden för bra idéer. Uppdragsgivaren behöver ofta hjälp med att definiera en tydlig utmaning och vad man konkret vill få ut. Är det en strategi, en idé, en ny position, en app?

#3.  Processledarens viktiga roll

Anspänningen är hög i lokalen. Vi har hälsat alla studenter välkomna. Uppdragsgivaren har berättat om sin utmaning och vad man förväntar sig att få ut av dagen. Inspirationsföreläsarna har med breda penslar målat hypoteser om framtiden. Processledaren kliver upp på scenen. Det är dags.

Om studenterna är orkestern så är Processledaren den store dirigenten.

Processledaren avslöjar vilket team studenterna är indelade i. Nyfikna och respektfulla blickar möts snabbt och det följande sorlet avbryts av Processledaren som med endast två meningar presenterar briefen. Vi är igång.

Vår insikt: Processledaren styr dagen med all sin erfarenhet, fingertoppskänsla och sin edsvurna trohet till... ja, till själva processen.