Artiklar

5 lästips inför julledigheten

2023 är snart slut. Vi uppmuntrar dig att ta en paus från alla skärmar och istället sätta näsan i en bok. Här är 5 lästips som kan ge dig nya perspektiv under julledigheten.

December 13, 2023

The Extended Mind av Annie M. Paul

Har du en utmaning att knäcka? Använd hjärnan! Eller är det verkligen det bästa sättet att tänka och lösa problem? Det är lätt att tro att vi är som smartast när vi just fokuserar på att medvetet tänka för att hitta lösningar. Men forskning visar att vi blir smartare av att använda mer än “bara” hjärnan för att tänka fram lösningar. Fysisk rörelse, plats, m.m. spelar också roll i hur vår hjärna och problemlösning kan optimeras

Wintering // Övervintring: vikten av vila och återhämtning i livets svåra stunder av Katherine May

Att vinterns tempo gör att många djur och växter går i ide eller dvala är bekant. Men vi människor kör ofta på som vanligt. Övervintring är en tankeväckande memoar som lär oss hur vi kan bejaka och ge plats till både topparna och dalarna inte bara i säsongsväxlingar men även i själva livets skeden. Katherine May skriver om exempel från sitt eget liv, men även från andra kulturer och naturen.

Prisoners of Geography // Geografins makt av Tim Marshall

För att förstå vår nutid, både ur ett geopolitisk och säkerhetpolitiskt perspektiv, kan vi ta hjälp av historien och av geografi. Tim Marshalls bok tar läsaren på en global resa genom olika kontinenter och förklarar hur geografiska förutsättningar har påverkat politik, krig, handel, m.m. genom vår historia (och hur den påverkat vår nutid).

Range // Bredd: därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein

Många av oss kanske tror att det bästa sättet att lyckas är att specialisera sig tidigt i livet, att lägga de där 10 000 timmarna på att bli bäst på en grej. I denna bok utforskar David Epstein motsatsen, alltså att det finns mycket som tyder på att generalister faktiskt är de som lyckas bäst i roller som kräver komplexitet och kreativitet.

Osynliga kvinnor: hur brist på data bygger en värld för män av Caroline Criado Perez

Författaren till den här boken belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Är du kvinna lär du känna igen dig, är du man får du ett perspektiv. Boken skildrar allt från teknik till våldtäkter i krigszoner och hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.