Artiklar

Alva och Peyvand hittade varandra under första veckan på Berghs – nu har de landat sitt drömjobb tillsammans som duo

Det är viktigt att omge sig med personer man blir inspirerad av och våga testa något nytt.

“Vi båda testade att jobba med flera olika personer under skoltiden, vilket är en stor fördel med att plugga på Berghs. Jag tror att vi båda insåg att vi var rätt för varandra direkt”

Hej! Vad heter ni och vilka program studerade ni på Berghs?

Alva: Jag heter Alva Saveby och pluggade till Art Director.

Peyvand: Jag heter Peyvand Ahmedi och pluggade till Copywriter. Vi gick samma program, men hade hantverkarkurser separat baserat på den inriktning vi valt.

Berätta lite om er resa till Berghs och hur ni hamnade här.

Peyvand: Efter att inte alls ha varit unik och vilse några år efter gymnasiet, började jag praktisera på Nöjesguiden år 2016. Min plan då var att jobba där i ett halvår för att sedan söka till Berghs, eftersom en bekant hade sagt att jag borde jobba med reklam. Planen gick sisådär, och jag stannade på Nöjesguiden ett bra tag. Efter fem år påmindes jag om min egen plan och fullföljde den.

Alva: Jag var precis lika unik och vilse som Pey efter gymnasiet, men valde att åka och plugga konst och design i LA istället. Jag tog dock snarare en kandidat i fest. När jag kom hem fortsatte jag inom det kreativa spåret och började plugga Design Lead på Hyper Island samtidigt som jag gick Visuell kommunikation på Beckmans kvällsskola. Det blev en väldigt bra kombination, och det var väl någon gång där jag insåg att jag brann mer för idé- och konceptbiten och att jag ville jobba som Art Director.

Var befinner ni er nu arbetsmässigt?

Båda: Vi tog examen från Berghs i våras och jobbar nu på NORD DDB. Det är mycket kul, tycker vi!

Hur hittade ni varandra som duo? Och hur vet man att man har hittat rätt person?

Alva: Vi hamnade faktiskt i samma grupparbete redan första veckan.

Peyvand: Vi båda testade att jobba med flera olika personer under skoltiden, vilket är en stor fördel med att plugga på Berghs. Jag tror att vi båda insåg att vi var rätt för varandra direkt.

Alva: När det kommer till att hitta rätt, kan vi ju bara tala för oss själva, men för oss handlar det om att vi känner oss trygga nog att säga vad vi tycker. Både när det kommer till våra egna idéer och den andras.

Beskriv en typisk arbetsdag för er som AD och copywriter-duo.

Alva: Oj, ingen dag är sig lik. Det kan vara allt från att komma på nya idéer till att spela in en video på en brinnande hamburgare. Vi försöker i alla fall att starta varje morgon med att gå igenom mail och kalender. Sen sätter vi oftast ett minut-för-minut-schema för hela dagen, ish.

Peyvand: Och det schemat är vi ganska bra på att följa fram till sisådär lunch. Därefter brukar vi gå lite på magkänsla, men snegla på schemat. En vanlig dag består oftast av möten, diskussioner om McDonald’s och mycket tid framför Keynotes.

Alva: Men hur dagen än ser ut, gör vi oftast allt tillsammans

Kan ni dela med er av ett minnesvärt ögonblick från er tid på Berghs?

Alva: Oj, det finns många! Men det första vi kommer att tänka på är Future Lions. Efter en intensiv tävlingsperiod tänkte vi “en tävling till kanske?” Vi fick för oss att vi skulle hinna klart med bidraget på tre dagar, samt klippa casefilmen på ett flyg till Paris!

Peyvand: Spoiler: Det gick skit! Vi gav det även en halvdag i Paris, tills vi insåg att det kanske var bäst att njuta av resan vi hade finansierat med CSN. Så vi stängde ned datorerna och beställde öl istället. En av oss grät lite också.

Har ni något tips till blivande studenter som kämpar med att hitta jobb?

Peyvand: Ta för er och gå på magkänsla. Ibland är det lätt att låta sig formas av vad alla säger och tycker hela tiden. Men vad känner du? Och var snäll! 

Alva: Ashton Kutcher sa "fake it till you make it" i en intervju… Skämt åsido, jag tror på att vara nyfiken och så öppen som möjligt inför allt man tar sig an, så länge det känns bra i magen. Det är också viktigt att omge sig med personer man blir inspirerad av och våga testa något nytt. Om alla i klassen vill göra något, gör tvärtom! Då sticker du ut i alla fall.