Artiklar

Norske Sebastian sökte sig till Sverige för att utbilda sig till kreatör

Sebastian Pandonis Efter examen

“Det allra viktigaste var den praktiska erfarenheten. Vi löste kanske 100 briefer på två år”, säger Sebastian Pandonis som flyttade från Oslo till Stockholm för att läsa det tvååriga heltidsprogrammet Art Director/Copywriter på Berghs.

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag heter Sebastian, är 23 år och jobbar som kreatör på en byrå i Oslo som heter Anorak. 

Du gick heltidsprogammet Art Director/Copywriter hos oss 2019/2021. Varför valde du den utbildningen?
– Jag visste att jag ville jobba med reklam, så jag sökte till flera skolor med liknande utbildningar. En av de största anledningarna till att jag valde Berghs var faktiskt att jag fick ett personligt telefonsamtal från programansvarig då jag kom in. Från de andra skolorna fick jag bara ett standardiserat antagningsmail från en "noreply"-adress. Jag tänkte att det var en bra fingervisning kring hur utbildningen sen skulle bli. Det skadade inte heller att programmet har ett gott rykte över hela världen och att tidigare Berghsstudenter har gjort så många feta och smarta grejer.

Vad fick du med dig från utbildningen?
– Det allra viktigaste var den praktiska erfarenheten. Vi löste kanske 100 briefer inom loppet av två år och presenterade våra lösningar för klassen och handledare. Inte så långt från hur vi löser uppgifter och presenterar för kunder på mitt jobb idag.

Du flyttade till Stockholm och Sverige för att plugga. Hur var det?
– Det var inte helt lätt till en början – de allra flesta förstod inte ett ord av vad jag sa under det första halvåret, minst. Men när jag började byta ut ett ord här och där gick det bättre. Det fanns flera positiva sidor också. Jag såg svensk kultur från ett annat perspektiv som öppnade upp för att tänka på ett lite annorlunda sätt i jämförelse med mina klasskamrater. Jag behövde också fokusera mer på tydliga idéer och strategier då jag inte kunde gömma mig bakom gott texthantverk eller svenska ordlekar. Det var också en fördel att vara långt borta från nära och kära så att jag kunde fokusera 100% på skolan. Harsh, but true.

Vilket program passar dig?

Berghs erbjuder sju heltidsprogram inom kommunikation. Hitta det program som passar dig!

Läs mer

Vad var roligast under utbildningen?
– Utan tvekan att sitta i skolan sent på kvällen och komma på bra idéer tillsammans med duktiga, smarta och roliga klasskamrater.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?
– En av de saker jag gillar mest med mitt jobb är variationen. Vissa dagar sitter jag med anteckningar och kommer på idéer med en partner hela dagen lång, andra dagar diskuterar jag strategi med en planner och gör research; presenterar idéer för kunder; skriver manus; går på filminspelningar; briefar designers, animatörer, regissörer, teknologer eller fotografer. Och vissa dagar går bara till att svara på mail, sitta i interna möten och röja undan Slack-notiser.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att sätta mig in i nya saker hela tiden. Du blir en slags mini-expert på en massa konstiga saker du jobbat med.

Och vilka är utmaningarna?
– Något jag inte tänkte på så mycket när jag gick i skolan var att vissa kunder inte bryr sig om kreativitet lika mycket som vi gör. Många människor vill rätt och slätt bara säga det de vill ha sagt. Så det kan vara svårt att övertyga dem om att de ska göra något som kanske känns läskigt eller som kräver lite mer av dem. Det är inte heller helt lätt att hantera att de idéer man älskar och vill skapa inte alltid blir verklighet.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?
– Jobba hårt och var snäll.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till detta program?
– Det är ingen tvekan om att det är två intensiva år, men om du är villig att jobba hårt och verkligen vill – kör! Det finns inget roligare.

Vad skulle du säga till en landsman/kvinna som funderar på att söka till Berghs?
– Det är den bästa reklamskolan. Gör det. Jag kan skicka över en lista på norska ord svenskarna aldrig förstår och vad du kan byta ut dem mot, så har du ett försprång!