Artiklar

Berghs studenter + Kompis Sverige + Swedbank = sant

När Berghs studenter från heltidsprogrammet Produktions­ledning pitchade in sitt koncept för Swedbank ihop med Kompis Sverige uppstod ljuv musik.

Februari 8, 2024

"För mig kändes det viktigt att hitta en kund till utbildningen som gör skillnad på riktigt, och som var något annat än ett vanligt företag. Då kom jag att tänka på Kompis Sverige som jag själv varit Kompis i, och som ligger mig varmt om hjärtat.", säger Angela Suneson Wall, Programansvarig på Produktions­ledning om hur det hela startade.

Kompis Sverige eftersträvar att bidra till ett samhälle där alla har samma förutsättningar att utvecklas och må bra. Det rör sig om frågor som kan vara självklara för många av oss gällande t.ex. privatekonomi, men som skiljer sig väldigt mycket åt i andra kulturer. Genom samarbetet med Swedbank kan Kompis Sverige arbeta proaktivt genom att skapa fler möten för ökad kunskap som leder till finansiell inkludering. Vilket är grundläggande för att skapa ett mer jämlikt samhälle.

”Berghs School of Communication är starkt förknippat med hög kvalitet och ligger i framkant i allt som rör kommunikation. Skolan lockar unga kreativa kommunikatörer som vill göra nytta för varumärken, organisationer och samhället. Samhället står inför stora utmaningar och vi behöver göra vad vi kan för att fler ska inkluderas i samhällsgemenskapen. För att nå dit behöver näringsliv och civilsamhälle samverka. Kompis Sverige är en ledande ideell och opolitisk organisation som arbetar långsiktigt och kunskapsbaserat med socialt ansvar, mångfald och inkludering” säger Pegah Afsharian, grundare av Kompis Sverige.

“I vårt samarbete med Berghs ville vi låta unga kommunikatörer hjälpa oss hitta vägar till partnerskap med företag som delar vår värdegrund. Företag som ser kraften i att skapa ömsesidigt givande samarbeten för en bättre och mer inkluderande framtid för alla!” adderar Christina Gjerulf Branting, Partneransvarig Företag på Kompis Sverige.

Ebba Svedberg Bygren, Magda Wendel Bommarco, Sara Khosravi och Sara Öthander pitchade in sin idé ihop med Kompis Sverige för Swedbank.

– Vi har tagit fram ett koncept som den ideella organisationen Kompis Sverige och Swedbank kan samarbeta kring. Konceptet går ut på att via en rad olika workshops undervisa i privatekonomi för personer som är nya i Sverige, vilket bidrar till inkludering och ekonomisk hälsa.

Hur var det att pitcha er idé för Swedbank?

– Att pitcha inför både Kompis Sverige och Swedbank var både roligt och nervöst! Det här arbetet var vårt andra projekt i skolan, och att redan så snabbt få komma ut och pitcha för Swedbank kändes otroligt kul. Det är alltid motiverande att känna att ens arbete faktiskt kan bli av.

Hur kommer det sig att ni valde just Swedbank?

– Efter gedigen research förstod vi snabbt vikten av finansiell inkludering och att det är något som verkligen behövs för att utveckla samhället till att bli mer inkluderande. Vi insåg också att stora företag behöver samverka och visa vägen i sitt hållbarhetsarbete, inte bara när det gäller ekonomisk hållbarhet. Då blev Swedbank ett självklart val – de jobbar mycket med hållbarhet på många olika sätt. Det visade sig vara en helt rätt match!

Magnus Gidlöf, Social engagement & Sponsoring manager, berättar;

“Vi jobbar redan mycket med att utbilda olika grupper i samhället inom begreppet privatekonomi, nyanlända, äldre och unga - då via skolor och idrottsföreningar primärt. Swedbank ser en utmaning i att nå ut till alla dessa grupper - då de inte har några övriga naturliga samlingsplatser så frågan är alltid “hur når vi ut och sprider kunskap i dessa frågor till nyanlända för att komma in i samhället t.ex.

Det som var toppen med Berghs idé var den färdiga paketeringen, något som andra ideella föreningar kämpar med. En färdig marknadsplan med budget och målgrupp tydligt utstakad att bara rulla ut på 15 orter var perfekt. Den 22 februari har vi vår första träff med kompis Sverige på Ekonomiska museet och sen följer en turné på 15 olika orter runtom i Sverige under året.”

Vill du bli kompis? Anmäl dig här!