Artiklar

Från produktions­ledning på Berghs till ett jobb som filmproducent i Göteborg

Kalle Lundin alumn produktions­ledning

“Om du gillar att se kreativa människor växa och ha kul, är snabbtänkt och beslutsam och gillar att ställa frågan ‘varför?’ – då har du en riktigt bra grund för att bli produktionsledare”, säger Kalle Lundin som gick heltidsprogrammet Produktions­ledning på Berghs år 2021/2022. Här berättar han om utbildningen och steget in i yrkeslivet.

Skrivet av Maxime Jonsson
Mars 17, 2023

Hej Kalle! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Kalle Lundin och jobbar som filmproducent på Cutback Studio i Göteborg. Vi är ett produktionsbolag som jobbar med att ta fram stillbild och film för både reklambyråer och direkt till kund. Min roll är att håva in uppdrag, förhandla budgetar och sedan se till att projektet tar sig från punkt A till punkt B, samtidigt som alla är nöjda och glada!

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig?

Som produktionsledare/producent (kärt barn har många namn) är ingen dag den andra lik. Ena dagen är jag ute på inspelning, andra dagen på kontoret och samordnar projekt, den tredje pitchar jag hos en potentiell kund/byrå och den fjärde åker jag runt i Göteborg/andra delar av världen och letar efter den perfekta platsen för en plåtning.

Vad är roligast med ditt jobb?

Jag har alltid tyckt att kommunikation inte bara är himla roligt att jobba med, utan också är otroligt viktigt. Därför är det desto mer nödvändigt att processen blir så bra som möjligt för alla inblandade. Den balansgången – mellan kreativitet och struktur – där finner jag roliga utmaningar och ännu roligare lösningar. 

Vad fick du med dig från heltidsprogrammet Produktions­ledning på Berghs?

Hur man hittar svar på frågor och problem som uppstår, vilket man till viss del gör genom att lära sig att styra projektet bort från sådant i ett tidigt skede. Bästa sättet att göra det är att prata förutsättningar och förväntningar, något jag lärde mig mycket om under utbildningen. Till viss del handlar det också om att ha erfarenhet av situationer när det skär sig i teamet, mellan kund och team eller på något helt annat håll. Där kommer den praktiska erfarenheten in, vilket du också får på programmet Produktions­ledning.

Läs mer om heltidsprogrammet Produktions­ledning

Produktionsledaren är realisatören, teamledaren och kallas allt oftare för den tredje kreatören.

Läs mer

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

Min förväntan var att få just båda delar; praktiska verktyg och genuina situationer att applicera dem på och dra erfarenheter av. Levde Berghs upp till det? För mig, absolut. Berghs har verkligen varit den perfekta platsen att både lära och öva, utan att hänga hela karriären på en skör tråd. Det absolut roligaste under utbildningen var de samlästa kurserna med de andra programmen, för där hände precis detta. Riktig kund, riktigt case, skarpt läge – men också i en miljö av lärande. 

Har du något tips till den som funderar på att ansöka till Produktions­ledning på Berghs?

1. Det blir vad man gör det till. Här kommer du få alla möjligheter att skapa ett lärorikt och roligt år. Ta tillvara på det!

2. Ledarpositionen är något du förtjänar, inte bör kräva. Ledartröjan får du beroende på det förtroende dina kollegor/klasskamrater har för dig. Kom ihåg det.

3. Skräck inför att tala inför folk och ringa okända människor går att öva bort. Trust me.

Vem passar för ett yrke som produktionsledare? 

Om du gillar att se kreativa människor växa och ha kul, är snabbtänkt och beslutsam och gillar att ställa frågan ”Varför?” – då har du en riktigt bra grund för att bli produktionsledare.