Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Utbildningen ändrade hela min karriär”

Thomas.Stolt

Thomas Stolt läste Berghs Upgrade: Digital Design hösten 2017. Plötsligt blev han attraktiv på arbetsmarknaden och fick flera jobbförslag. Nu jobbar han som UX Designer och Art Director på Maverick by Sigma. Här berättar han om utbildningen och sin nya arbetsplats.

Hej Thomas! Berätta lite om dig. Vad jobbar du med och har för utbildningsbakgrund?

Jag heter Thomas Stolt och bor i Stockholm. Har jobbat på reklambyråer i drygt 20 år, främst som Art Director inom relationsmarknadsföring. Under åren har det också blivit en hel del design- och strategiarbete. Roligast har alltid varit utforskandet tillsammans med kollegor och kunder för att utveckla produkter och tjänster som skapar kund- och affärsnytta. Men nu har jag lämnat den traditionella reklambranschen och börjat som UX designer och Art Director på Maverick by Sigma.

Har alltid varit vän av kortare kurser, fastnade tex aldrig för någon längre högskoleutbildning utan har istället gått flera kurser på Berghs, men har även läst på Saint Martins College i London och Hyper Island. Den senaste var under hösten 2017 då jag gick utbildningen Berghs Upgrade: Digital Design.

Vad var det som fick dig att söka till just denna utbildning?

Jag hade under en tid sneglat på diverse UX-utbildningar men tvekade att ge upp jobb och inkomst under någon längre tid så när jag såg Berghs Upgrade slog jag till. Tilltalades direkt av en bred vidareutbildning inom digital design.

Motsvarade Berghs Upgrade: Digital Design dina förväntningar?

Tror inte ens jag vågade hoppas på den förändring det innebar. Tänkte nog mest att jag skulle fylla på med mer kunskap, men utbildningen ändrade hela min karriär! Inte minst att jag plötsligt blev attraktiv bland rekryterarna och fick flera jobbförslag. Måste erkänna att så kändes det inte för 1-2 år sedan då jag ifrågasatte min fortsatta yrkeskarriär. Det var förlösande när jag insåg att jag bara var färdig med reklam och att det fanns en helt annan inriktning inom design och kommunikation för mig.

Berätta gärna lite om hur en dag på jobbet kan se ut!

Att jobba på Maverick by Sigma känns bra på så många sätt – här lever man som man lär. UX handlar ju inte bara om design utan är lika mycket en metod att ta sig an projekt. Varje dag stämmer man av hur det gått och lyssnar på alla. Här sitter ingen själv på ett rum och kommer ut med en ”färdig” lösning. Man är nyfiken och väldigt uppdaterad på allt nytt som händer. Jag som drivs av att se kunderna omfamna genomtänkta produkter och tjänster har verkligen hamnat rätt. Att jag dessutom har många kollegor med andra nationaliteter och internationella uppdrag är en stor bonus.

Vilken av våra utbildningar passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Du kan välja att studera på dagtid, kvällstid, läsa en intensivkurs, plugga på distans eller gå ett av våra heltidsprogram.

7 sätt att hitta rätt utbildning på Berghs

Berätta om något bra minne från Berghs!

Sammanhållningen och glädjen när vi alla så tydligt växte under kursen! Vet att Berghs är erkänt duktiga på pedagogik och det märktes tydligt. Inte minst under den fina introduktionsveckan där vi på kort tid lärde känna varandra.

Har du idag kontakt med någon av dina klasskamrater?

Absolut, fick ett ovärderligt kontaktnät och har varje vecka kontakt med någon från kursen. Kan vara ett mejl, en kaffe eller en lunch men vi har också fått till några AW-kvällar med nästan alla samlade. Känns som vi är på samma resa och då kan det vara ovärderligt att dela glädje och funderingar.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

En stor insikt kom när jag förstod att min bakgrund och erfarenhet passade riktigt bra för stora delar inom UX. Där växte jag och fick en nytändning. Upplevde också grymt inspirerande lärare och föreläsare som bekräftade vad jag vill jobba med framöver.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

Följer flera podcast om teknik och kommunikation, tex 99 % Invisible och UX Podcast. Men gillar också att lyssna på Björn & Navid, Allt du velat veta och Kropp & själ – inspireras ofta av djupare samtal som får mig att reflektera. Annars kollar jag gärna på ted.com och har ett premiumkonto på linkedin.com som ger mig tillgång till massor av kurser. Surfar ofta in på material.io, digitalsynopsis.com och medium.com. Tycker Jared Spool är bra, och Chris Do på The Futur är kul, finns massor på YouTube.

 

Ansök till Berghs Upgrade: Digital Design! Här hittar du även mer information om Berghs Upgrade-formatet. Vill du läsa om andra personer som har läst på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.