Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs Upgrade: Från research och Storyboard till färdig film

Katarina Nitsch går utbildningen Berghs Upgrade: Video Motion Production. Under utbildningen får klassen utforska filmskapandet och jobba med ett enskilt projekt. Här visar Katarina upp sitt första filmprojekt och berättar mer om det!

Skrivet av Adam Horne
Januari 10, 2021

Hej Katarina! Berätta om projektet och hur det har gått.

– Uppgiften var att skapa en film som lyckas engagera en tydligt avgränsad målgrupp. I uppgiften ingick att göra research om ämnet, skapa moodboard och storyboard, att hitta ett passande visuellt uttryck, samt tänka ut vilka kanaler som vore lämpligast för att nå målgruppen. Det har varit jätteroligt och enormt lärorikt. Alla i gruppen valde helt olika ämnen och gjorde väldigt olika typer av filmer, från reklamfilm till informationsfilm.

– Min film vill lyfta frågan om det dramatiskt ökande antalet unga kvinnor som lever med psykisk ohälsa i Sverige idag, sambandet mellan psykisk ohälsa och avhopp från gymnasiet och lärares avgörande roll i kampen mot just psykisk ohälsa och avhopp från gymnasiet. Jag ville lära mig hur man kan kommunicera ett angeläget och svårt ämne utan att exploatera människors lidande och samtidigt förmedla hopp och peka på möjliga lösningar.

Vad är det bästa med utbildningen hittills?

– Att den är så praktiskt inriktad. I princip från första dagen får man praktiska uppgifter att jobba med, tillsammans med en mängd verktyg och metoder för att lösa uppgiften. Lärarna är själva aktiva inom fältet och har en massa kunskap och erfarenhet som de delar med sig av på ett mycket pedagogiskt och inkluderande sätt. Jag är imponerad av hur skickligt lärarna guidade oss alla genom kursen, trots att vi har så olika bakgrunder och olika grad av förkunskaper – vissa var helt och hållet nybörjare, andra hade jobbat en hel del med video innan.

 

Hur är det att ha undervisning online?

– Det har gått förvånansvärt bra. Mycket bra upplägg med 3-timmars lektioner med föreläsningar, genomgångar och feedback och däremellan pauser. Är positivt överraskad av hur väl det har funkat att lärarna har delat skärm och visat hur man jobbar i programmen.
Det märks att det ligger mycket jobb bakom pedagogiken och upplägget på undervisningen och anpassningen till det digitala formatet. Vi har även fått tillgång till allt material så man kan gå tillbaka på egen hand, och även fått med oss ett gediget arkiv av tips och tutorials.

Hur kommer det sig att du valde att gå Berghs Upgrade: Video motion production?

– Jag gick kursen för att få nya verktyg och lära mig ett annat sätt att jobba med rörlig bild än det jag är utbildad inom. Som konstnär har jag arbetat mycket med video och redigering. Att jobba med marknads­föring och kommunikation innebär ett annat sätt att tänka och göra, det är ett annat förhållningssätt.

Vad blir nästa i karriären efter utbildningen?

– Arbeta mer med marknads­föring och kommunikation inom det fält jag redan verkar i, men nu känner jag mig även rustad att ta uppdrag från andra branscher. Jag kommer också ha stor nytta av kunskaperna i min egen konstnärliga praktik.

Vad skulle du säga till andra som funderar att gå utbildningen? 

– Tveka inte, du kommer inte att ångra dig! Efter kursen kommer du ha massor med nya praktiska verktyg, inspiration och ett nytt nätverk.

Se även ytterligare två filmer som Katarina gjorde under utbildningen. Hon jobbade i programmen After Effects och Cinema 4d för första gången.

Bring it on

 

Oh yeah

Berghs Upgrade är formatet för dig som är yrkesverksam och vill addera ny kunskap till din befintliga erfarenhet. På 12 veckor får du praktisk och teoretisk kunskap inom valt område. Efter utbildningen har du fått kunskaper och verktyg som ger dig nya möjligheter i din karriär.