Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

De tre vanligaste juridiska misstagen företag begår i sociala medier

Sociala medier öppnar upp stora möjligheter för interaktion och utbyte, men samtidigt väcks en rad nya frågeställningar. Vad får jag egentligen göra? Hur fungerar det juridiska? Vem är ansvarig för det som skrivs och hur ska inlägg och kommentarer hanteras? Cecilia Torelm Tornberg arbetar på advokatbyrån Marlaw, här ger hon exempel på de tre vanligaste misstag företag begår juridiskt sett i sina sociala medie-kanaler.

1. Miss av kanalernas egna regler

Vid marknadsföringskampanjer missar många företag att alla olika sociala plattformar har särskilda villkor som måste följas av användarna.  Många använder använder exempelvis Facebook på ett sätt som strider mot deras villkor, vilket gör att kampanjer stängs ned.

ARU på distans!

På den här kursen får du lära dig om marknadsföringslagen, tryckfrihet, etik och annat som en ansvarig reklam­utgivare behöver kunna.

Läs mer och anmäl dig

2. Otydlig marknads­föring

På nätet kan gränsen mellan reklam och personliga åsikter vara svåra för konsumenterna att urskilja, till exempel på bloggar. När företag marknadsför sig via sociala medier, exempelvis med hjälp av bloggare är det vanligt att man inte är tillräckligt tydlig med vad som är marknads­föring och vad som är kommunikation.

3. Upphovsrätten

Många företag köper loss bilder från bildbanker men har sedan inte full koll på hur rättigheterna för användningen av bilderna ser ut. Det är inte en självklarhet att man har rätt att använda och sprida köpta bilder i sociala medier.

Läs mer om vad som gäller rent juridiskt i sociala medier här.