Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Emma gick från planning till produktions­ledning och landade i Oslo

emma img  bw

På examensdagen i juni 2012 var Emma Karlsson inställd på att det var planner i Stockholm som stod näst på agendan i hennes yrkesliv. Men det hade inte ödet planerat. Ett halvår senare fann hon sig i Olso, där hon arbetade som produktionsledare på DDB och älskade det. Idag har hon tagit språnget från det trygga till det okända, och ser med värme tillbaka på sitt år på Berghs.

Februari 25, 2016

I den här artikelserien tittar vi närmare på Berghs alumnistudenter. Vad har de tagit sig för sedan den där dagen då de tog sin examen och klev ut i arbetslivet? Valde de att fortsätta inom den bana de utbildat sig? Hittade de på något helt annat? Vilka jobb har de idag? Och hur ser de tillbaka på sina tid på skolan? Det står tydligt att alla studenter väljer sin helt egna väg och deras banor är lika indivuduella som unika. Det de har gemensamt är dock detsamma: de valde att söka till Berghs.

Emma Karlsson läste Strategisk kommunikation (då kallat "Marknads­kommunikation") på Berghs 2011-2012. Efter att ha planerat för rollen som planner i Stockholm, föll sig slumpen och ödet annorlunda och det var till Norge hon begav sig. Här berättar Emma om vad som hände på Berghs, och vad som hände sen.

Kan du berätta om din studietid på Berghs? 

Året på Berghs var verkligen intensivt, periodvis tänkte jag nästan att jag lika gärna kunde säga upp kontraktet på min lägenhet och bara flytta in sängen i ateljén eftersom det ändå var där jag var mest! Innan jag började på Berghs fanns det inte i mina tankar att det faktiskt kunde vara SÅ kul att gå i skolan. Mitt allra bästa minne måste ju vara Brand X, samarbetsprojektet mellan klasserna där vi som helt nya på utbildningen fick möjlighet att jobba i  en form av byråkonstellationen och med en riktig kund med en riktig brief. När vi vann Brand X så var jag sprickfärdig av stolthet över det vår grupp hade åstadkommit och att jag hade så fantastiska människor i min närhet.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?

Själva examensdagen var ett kaos av känslor, det var fantastiskt att äntligen vara färdig och att se tillbaka på året som gått och vara stolt över allt man åstadkommit och hur man utvecklats. Samtidigt var det rädsla och ångest över att man nu skulle lyckas skaffa sig ett jobb, allt vi hade lärt oss skulle vi nu bevisa i den riktiga världen. Jag var som MK:are helt fokuserad på att det var planner på reklambyrå jag skulle bli och nu taggade jag för att börja den resan.

Hur förlöpte det första året efter examen?

Jag hade bott i Oslo sedan 2008 så när jag började på Berghs så var planen att flytta hem till Sverige igen på heltid efter det. Så jag började med att söka praktik i Stockholm och gick på massa kaffedejter för att bygga nätverk här hemma för att kunna få ett jobb. Jag fick praktik i Stockholm men kort tid innan praktikperioden började så ångrade jag mig och beslutade mig för att jag skulle flytta tillbaka till Oslo efter examen och söka både praktik och jobb där istället. Eftersom sista perioden på Berghs var så intensiv med examensprojektet så hann jag inte vara så mycket i Oslo och springa på kaffedejter så det var det jag fick börja med när jag flyttade tillbaka. Som sagt så var jag också väldigt inställd på att bli planner, men i Norge finns det väldigt få planners och att komma in som junior planner någonstans var väldigt svårt.

Jag började till slut jobba på en liten byrå i Oslo som heter Pocket & Comms där jag hade en ganska spretig roll men efter ett halvår så fick jag chansen att bli en del av DDB Oslo som produktionsledare och då hoppade jag på det tåget. Jag insåg att jag nog faktiskt var bättre på att vara produktionsledare än på att vara planner, jag stannade i nästan tre år och jobbade främst med McDonald’s som är en otroligt spännande kund att jobba med.

Idag är du anställd på SMFB Engine som Digital Account Manager. Hur gick det till när du fick det jobbet?

När möjligheten att få spetsa mina kunskaper och få mer erfarenhet inom digitala och sociala medier dök upp kunde jag inte låta bli att hoppa på den, vi verkar i en bransch som är i ständig förändring och man ser ett mönster också hos kunderna att de ser vikten och värdet av digitala och sociala medier i större utsträckning än tidigare. Hos SMFB Engine har jag möjligheten att kombinera mina kunskaper från mer traditionell produktions­ledning in i en ny setting och utmana mig själv ännu mer. Dessutom jobbar SMFB och SMFB Engine tätt med varandra för att ta ut kampanjer och koncept för våra kunder på alla kommunikationsytor vilket gör att man behåller helheten genom alla led och den set-upen är något jag värdesätter. Här har jag bara varit sedan 1 februari i år och det ska bli otroligt kul att vara med på resan i en så pass ung byrå som SMFB Engine och få möjligheten att suga åt mig massor med ny kunskap och lärdom!

Vad är det roligaste med det?

Det roligaste är att jag lämnat min trygghet på traditionella produktioner och kastar mig in i värld som är relativt ny för mig och som jag inte har hundra procent koll på än. Och att jag har kick-ass kollegor som imponerar mig varje dag.

Vad är det mest utmanande?

Det går nästan hand i hand med det som är det roligaste, att jag kommer från en trygg situation och nu har kastat mig ut i något nytt.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?

Det har hjälpt mig otroligt mycket. När man vill till byråsidan så har jag märkt att vi som kommer från Berghs har en otroligt stor fördel eftersom vi jobbar i väldigt liknande processer och konstellationer som man gör på en byrå, det var ovärderligt för mig när jag började på DDB.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte under våren med arbetsproverna?

Som många andra säkert säger: bolla med andra! Både folk från branschen och kompisar eller familj. Och våga lita på dig själv. Jag bollade nästan inte med någon och jag var så otroligt nervös och helt i blindo på om jag ens var på rätt väg. Jag visste ju ingenting om någonting kändes det som. Nu gick det ju bra men jag tror absolut att jag hade sparat lite på mitt eget psyke om jag hade utnyttjat hjälpen som går att få om man bara frågar. Och framförallt, tro på dig själv!

Är du intresserad av att söka till ett av Berghs program?

Ta en titt på programmen här och missa inte att börja med arbetsproverna i god tid innan deadline!