Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Hannah gav upp frilansdrömmarna för byråjobb

hannah

Hannah Gustafson var efter att hon blev färdig från Berghs helt inställd på att frilansa på heltid. Men ödet ville annorlunda och idag jobbar hon som AD/kreatör på den digitala PR-byrån Great Beyond. Hannah berättar här om hur glad hon är över att hon tackade ja till heltidsjobbet och hur många användbara färdigheter hon har sina studier på Berghs att tacka för.

Att Berghs studenter lyckas bra efter sin examen är ett faktum. Fler än 95% av Berghs alumnistudenter har de facto ett jobb sex månader efter avslutad utbildning på Sveavägen i Stockholm. Men vad menas egentligen med “att lyckas” och vilka typer av stigar är det våra studenter väljer att trampa sig fram på?

I den här artikelserien, “Efter examen”, har vi intervjuat en rad alumnistudenter om vad som hände efter att de tagit sin examen från Berghs. Vi får höra om deras coola, roliga, ovanliga, avancerade eller på något annat sätt imponerande jobb och ta del av deras bästa tips på hur man bäst ska börja sin bana mot sitt eget drömjobb - en bana som ter sig olika för alla olika studenter men har ett gemensamt startskott: de sökte till Berghs.

Hannah studerade Grafisk Design på Berghs och tog examen våren 2015. Idag jobbar hon som AD/kreatör på den digitala PR-byrån Great Beyond. Hon älskar att hon tack vare att byrån är så pass liten får göra olika saker varje dag och ser sina studier på Berghs om grunden till att hon idag är så bra på att se den röda tråden i all kommunikation.

Kan du berätta om din studietid på Berghs?
Två år som gick sinnessjukt fort. Mycket känslor, deadlines, rätt dålig kosthållning. Trots alla roliga uppgifter och projekt jag fick jobba med så är det alla andra studenter och lärare jag lärde känna som är det allra mest värdefulla.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Jag var inställd på att försöka frilansa, var så trött på att någon annan skulle bestämma med vad och hur jag skulle jobba, så jag ville försöka köra själv. Vilket ena dagen fick mig att känna mig ascool och andra dagen livrädd.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Jag mejlade min nuvarande chef klassikern om att vi borde ta en kaffe, fast med ambitionen att få uppdrag som frilans. Men efter ett par möten frågade de om jag inte ville börja jobba heltid som anställd. På ett sätt kändes det lite jobbigt att så snabbt ge upp frilansandet, men samtidigt var det ett alldeles för roligt och bra erbjudande för att säga nej. Att tacka nej hade varit det sämsta beslutet på länge.

Vad är det roligaste med det?
Mina kollegor, de är sjukt roliga. Och att jag får göra helt olika saker hela tiden. I den roll jag har idag kan jag ena dagen få jobba med konceptutveckling och strategi, andra dagen jobba på en grafisk identitet och tredje dagen spela in film. Det passar mig bra eftersom jag ganska lätt blir rastlös och jag är väldigt glad över att ha hamnat på en liten byrå där det finns utrymme för att göra så mänga olika saker.

Vad är det mest utmanande?
När jag ska göra sånt som jag aldrig gjort tidigare. Att liksom peppa sig själv att klara det trots att man egentligen inte har någon aning. Det är svårt och lite jobbigt, ibland får man liksom bara gissa men det brukar gå bra ändå.

Kan du beskriva hur ”en vanlig dag” på jobbet ser ut?
Idag har jag till exempel gjort korrigenring på webbdesign, fixat en kundpresentation till en kampanj, suttit med och klippt film och skissat på designen för vår nya webbsida.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt jobb?
Det viktigaste jag har fått med mig från skolan är verkligen att all kommunikation i ett projekt måste ha en tydlig röd tråd, att det måste finnas en tydlig tanke bakom precis varje beslut. Det har också hjälpt att vi tvingades göra så många presentationer i skolan – jag har fått in en bra vana och trygghet i hur jag förklarar koncept och idéer på ett tydligt sätt.

Vad är dina bästa tips till demsom ska söka till Berghs i vår?
Att för sig själv formulera varför man vill gå på Berghs och låta det svaret vara vägledande för hur man löser arbetsprovet. Låt din personlighet ta plats!

Vill du läsa mer om vad andra Berghsstudenter gjorde efter examen?

Efter examen: Joel jobbar med PR på kärleksfulla Jung - Joel Sköld på Jung Relations

Efter examen: Louise tävlade sig till drömjobbet på Prime - Louise Moberg på Prime