Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Nicklas brinner för socialt entreprenörskap

img

Som Bachelorstudent på Berghs läser man en termin i Stockholm och beger sig därefter ut i världen för att ta sin examen vid en av Berghs partnerskolor. En som valde den vägen är Nicklas Wallberg, som under sina år i Perth både träffade sin fru och startade ett projekt som slog igenom stort på Youtube. Idag är han tillbaka i Sverige och jobbar som Executive Director på SE Forum. Här är Nicklas berättelse.

I den här artikelserien tittar vi närmare på Berghs alumnistudenter. Vad har de tagit sig för sedan den där dagen då de tog sin examen och klev ut i arbetslivet? Valde de att fortsätta inom den bana de utbildat sig? Hittade de på något helt annat? Vilka jobb har de idag? Och hur ser de tillbaka på sina tid på skolan? Det står tydligt att alla studenter väljer sin helt egna väg och deras banor är lika indivuduella som unika. Det de har gemensamt är dock detsamma: de valde att söka till Berghs.

Nicklas Wallberg pluggade Berghs internationella program, Berghs Bachelor, där studenterna efter en termin på Berghs beger sig till Australien eller USA för att ta en bachelors degree vid ett partneruniversitet. För Nicklas lockade Perth mest och under sina år i Australien startade han ett initiativ som idag är en av YouTube Australiens officiella partners.

Kan du berätta om din studietid på Berghs? Vilka är de starkaste minnen du bär med dig?
Eftersom jag pluggade Bachelorprogrammet hade jag 2.5 år i Perth, Australien, vilket gjorde att jag förstås har många minnen därifrån. Till exempel träffade jag min fru där! Men om jag tittar specifikt på tiden i Berghs lokaler måste det vara då vi var satta att skapa en stjärna av en ”vanlig” student. Vi skrev låtar, filmade en musikvideo och gjorde en skiva åt hitte-på-artisten Davide Bureau.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Jag var full av idéer, startade bland annat www.tramsessions.com där vi bjuder in artister att spela på spårvagnar, filmar dem och lägger upp på våra digitala kanaler. Projektet lever än idag och är en av Youtube Australiens partners. Men jag kan inte säga att jag hade en klar idé, utan snarare flera idéer som jag testade på.

Hur förlöpte det första året efter examen?
Vid sidan av Tram Sessions ville jag ge mig in i reklambranschen och arbetade först som Account Manager på en reklambyrå. I och med att Tram Sessions växte mer och mer fick jag senare chansen att arbeta med socialt entreprenörskap på en inkubator i Melbourne. Riktigt inspirerande!

Idag driver du SE Forum som Executive Director. Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Det var en blandning av tillfälligheter, kontakter och hårt jobb. Att vara en Executive är en fantastisk möjlighet och en utomordentlig utmaning. Att visa att man kan hantera de båda delarna av positionen var förmodligen en nyckel i att landa jobbet.

Vad är det roligaste med det?
Med de utmaningar som världen och Sverige möter så är socialt entreprenörskap en viktig ingrediens i lösningen. Att stötta och stödja de människor som varje dag kämpar för deras ”missions” är viktigt och avgörande för att de ska orka tas sig igenom de ofta tuffa första åren som social entreprenör. Bygger vi deras potential kommer deras projekt och företag att följa i samma spår och en liten investering kommer medföra fantastiska resultat!

1550

Vad är det mest utmanande?
Eftersom det är en relativt ny sektor i Sverige är det viktigt att tydligt visa möjligheterna med socialt entreprenörskap för de som aldrig har varit i kontakt med det. Som i så många andra sammanhang är därför kommunikationen vital i mitt jobb.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?
Allt kommunicerar. Det kan låta enkelt, men utmaningen är att hela tiden vara på tårna och tänka till så du maximerar de möjligheter du har att sprida ditt budskap. Det är något jag började fundera på ordentligt under min tid på Berghs och som jag alltid kommer bära med mig.
Sen går det inte att komma förbi de kontakter man får genom Berghs. De har varit ovärderliga, speciellt när jag flyttade tillbaka till Sverige från Australien.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte under våren med arbetsproverna?
Utveckla dina idéer utifrån dina värderingar och tankar. Snegla inte för mycket på vad andra gör eller har gjort. Det blir roligare och du kan skapa din egen stil istället för att vara en blandning av andras.

Är du intresserad av att söka till ett av Berghs program?

Ta en titt på programmen här och missa inte att börja med arbetsproverna i god tid innan deadline!