Artiklar

Intensivkursen i produktions­ledning gav Anna en BRA verktygslåda

Anna Hedenström
Det var roligt och lätt att ta till sig kunskapen

Anna Hedenström är Artist Engagement Lead på Epidemic Sound. I början av våren gick hon en intensivkurs i produktions­ledning på Berghs. Här berättar Anna om kursen och hur hon använder de nya kunskaperna i sitt jobb.

Hej Anna! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Anna Hedenström och är från och bor i Stockholm. Jag jobbar som Artist Engagement Lead på Epidemic Sound, vilket innebär att jag har hand om alla våra artisters övergripande välmående och ser till att aktivera dem i form av olika events och happenings.

De senaste månaderna har jag haft förmånen att leda spännande produktioner världen över, från writing camps i USA, Sverige och Sydkorea till att sammanföra våra UK-baserade artister och deras kreativa nätverk under vårt senaste framgångsrika evenemang i London.

Vad har du för bakgrund?

– Tidigare har jag jobbat i musikbranschen, men mest som artist och låtskrivare själv. Jag har även en bakgrund inom resebranschen i bland annat Amsterdam. Det känns som att kombinationen av olika saker i min bakgrund har bidragit till exakt var jag befinner mig nu och jag trivs nåt enormt.

Du gick intensivkursen Produktions­ledning hos oss i mars 2024. Vad var det som fick dig att välja denna?

– När jag läste beskrivningen såg jag direkt att “det där är ju det jag gör” så kursen kändes som någonting jag skulle kunna dra nytta av direkt i mitt arbete.

Vad fick du med dig?

– Jag har fått med mig väldigt mycket konkreta verktyg som jag använder i mitt dagliga arbete nu. Sedan har jag även fått med mig mer övergripande saker, såsom vilket mindset som är bra att ha när man leder projekt exempelvis.

Hur var lärarna?

– Otroligt inspirerande, kompetenta och passionerade för ämnet, vilket gjorde att det var roligt och lätt att ta till sig kunskapen.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Verkligen! Jag har redan börjat implementera olika modeller och verktyg i mitt dagliga arbete såsom preject, kontaktrapporter och utvärderingar. Utöver såna mer konkreta saker har jag mina personliga insikter från kursen verkligen “top of mind” dagligen och försöker ha en allmänt öppen och nyfiken syn på mina kollegor. Något som vi fick lära oss på kursen

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Jag fick många! Men det som verkligen har fastnat är nog just den personliga utvecklingen som jag tycker att kursen bidrog till. Specifikt då när det gäller hur alla människor är olika (något som såklart varit självklart även innan kursen, men som nu kom i nytt ljus) och hur det egentligen inte finns något rätt eller fel sätt att jobba på. Detta i kombination med att man som ledare behöver lära sig att anpassa sig efter allas olikheter istället för att de ska anpassa sig till ens eget sätt att arbeta på. Det var en sån där riktig aha-upplevelse för mig.

Vad var svårast på utbildningen?

– På samma spår tycker jag nog det som var svårast, och det jag personligen kämpar mest med, är konflikthantering och att vara rak som ledare. Jag tycker att vi fick bra insikter och verktyg för att våga vara rak och hantera konflikter för att kunna vara en bra ledare och kollega.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mina dagar ser rätt olika ut beroende på i vilket stadie vi är för varje projekt/event. Det kan vara allt från att boka boende och resa till våra artister eller att sätta upp en tidsplan för nästa projekt. Vi jobbar mycket med dokumentering så vissa dagar skriver jag mest ner våra processer. Jag som team lead har också mycket möten med andra avdelningar på företaget där vi kanske diskuterar ett pågående samarbete och dess utmaningar. Men mestadels jobbar jag operativt i varje projekt och gör de uppgifter som behöver göras; såsom att hitta en plats att ha nästa event på, maila ut information till våra artister eller skicka ut ett feedbackformulär.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort kursutbud inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Genom mitt jobb har jag förmånen att vara med och skapa en unik plattform för våra artister att mötas genom olika events i verkliga livet samtidigt som vi bidrar till deras utveckling på olika sätt. Mitt team brinner för att skapa en känsla av gemenskap och samhörighet för våra artister världen över och det är riktigt lyxigt att få vara med att forma framtiden för musikskapande och samhörighet. Det tillsammans med att jag även får träffa alla artister på våra events, samt att höra hur vårt team faktiskt gör skillnad och betyder mycket för dem är helt otroligt givande.

Och NÅGON utmaninG?

– Utmaningen är precis sånt som även det belystes i kursen, att vara ledare men inte direkt någons chef.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Var aldrig rädd för att lyssna på din magkänsla och säg ifrån om någonting inte känns rätt. På det sättet kommer du alltid att vara sann mot dig själv även på arbetsplatsen.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gör det! Jag tror att alla som funderar på att läsa kursen ska göra det. Oavsett om allt man gör inte stämmer in exakt på produktionsledarrollen så tror jag att man ändå kan få med sig många bra verktyg.