Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Designchefen Anna läste en kurs i UX-design
Anna Nilsson Törnqvist är designchef på ett modeföretag i Göteborg. Under hösten 2020 läste hon distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs. Här berättar hon om detta.
Hej Anna! Vem är du och vad jobbar du med?
– Mitt namn är Anna och jag jobbar som designchef på ett modeföretag i Göteborg. Jag är uppväxt i Göteborg och har ganska nyligen flyttat ut på landet söder om Göteborg för att balansera jobb i högre tempo med mycket resor (pre covid) ihop med lugnet på landet bland egenodlat och fårhagar. Jag har jobbat som designer och inom mode i ca 8 år, och på min nuvarande arbetsplats sedan december 2020.
Vad har du för bakgrund?
– Förutom mode har jag en bakgrund inom konst. Jag har alltid känt behovet av att jobba med något där jag kan uttrycka mig kreativt, men också där jag konkret kan bygga någonting.
Du läste distanskursen Gränssnittsdesign/UX hos oss under hösten 2020. Vad var det som fick dig att söka till just denna?
– Jag sökte kursen för att jag länge tyckt att det låter väldigt intressant med UX och varit sugen på att ta ett sidokliv från mitt tidigare jobb då jag upplevde att jag kört fast lite utvecklingsmässigt. Min bild av UX var ett kreativt område som kräver mycket beteendeanalys och problemlösning, vilket passar mig! Jag tänkte att här har jag en chans att lära mig något nytt, i anslutning till min bakgrund inom mode men på ett helt nytt sätt, och dessutom känna efter med en kurs om detta är ett yrke jag vill jobba inom och isåfall utveckla vidare.
Vad fick du med dig?
– Jag har fått med mig så mycket bra att använda i mitt nuvarande jobb, trots det är en annan bransch. Att analysera olika beteenden, att tänka flera steg framåt i taget, vikten av användarvänlighet oavsett tjänst eller produkt och verkligheten genom skärmen. Och kanske mest av allt, att kliva utanför min egen comfort zone och våga testa nytt. I kursen var det många av mina klasskompisar som redan jobbade mer grafiskt, där jag också snappade upp mycket lärorikt och lärde mig av dem. Jag tycker att jag fick en bra inblick i UX-branschen och de olika möjligheterna som finns där.
Hur var läraren?
– Magnus Malmstedt var inspirerande, harmonisk och pedagogisk i sina föreläsningar, och trots att jag har en helt annan bakgrund var det väldigt enkelt att förstå och följa med i kursen. Jag upplevde att jag fick hjälpsam feedback som var väldigt individuellt anpassad till mig, mina behov och nivån jag höll i kursen. Jag läser gärna fler kurser på Berghs och med Magnus.
Motsvarade kursen dina förväntningar?
– Absolut! Skulle rekommendera kursen för de som liksom jag vill testa på något nytt och känna lite på UX, men också för de som redan jobbar grafiskt och vill fördjupa sig.
Vilken kurs passar dig?
På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.
5 tips för att hitta rätt kursVad tycker du var roligast eller mest lärorikt på kursen?
– Roligast var att få göra en egen prototyp av en app! Och mest lärorikt skulle jag säga dels var att alla tillfällen var sammanlänkade. Vi startade med en idé som första uppgift och fick sedan möjlighet att utveckla den hela vägen till kursslut. Även att vi delade våra gjorda uppgifter på en plattform (Canvas) med hela klassen för att kunna få och ge varandra feedback; ett arbetssätt jag till viss del implementerat på mitt team på nuvarande arbetsplats för att öka tillgängligheten till varandras kunskaper och förmågan att ge och ta emot feedback. Uppgifterna höll hög nivå både i svårighetsgrad och tidsmässig planering.
Hur har du fått användning av det du lärde dig?
– Jag har fått stor hjälp av upplägget av kursen då jag ser många likheter med mitt nuvarande jobb där jag kan arbeta på liknande sätt i en del projekt. Utöver det skulle jag säga att jag har störst användning av beteendeanalysen och vikten av användarvänlighet.
Har ditt arbete ändrats nu under Coronapandemin?
– Numera jobbar jag så extremt mycket mer digitalt. Det innebär att majoriteten av möten tas digitalt och jag jobbar hemifrån mycket mer än tidigare. Då jag jobbar med mode blir det också anpassningar i olika satsningar, som till exempel mindre klänningar för särskilda tillfällen och mer kläder av det bekväma slaget och med mer fokus på ”above the desk”. Ett helt annat beteende och levnadssätt att ta hänsyn till än tidigare. Då företaget jag jobbar för är ett e-handelsföretag så är själva shoppingutförandet fortfarande detsamma.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Mixen av kreativt och strategi och variationen dagarna emellan.
Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?
– Vi fick väldigt bra kursmaterial under kursen, där också en hel del tips ingick som gör det enklare att hålla sig uppdaterad trots att jag inte jobbar med UX. Just nu.
Vad vill du säga till någon som också funderar på att läsa kursen Gränssnittsdesign/UX?
– Du får en kurs som håller väldigt hög standard. Både på lärare, upplägg och klasskompisar. Oavsett om du doppar tån för första gången eller om du fördjupar dig i något du redan har kännedom om.
Relaterade artiklar
"Kursen var rolig, sprängfylld med fakta och pedagogiskt upplagd"
Mia Kollarik Persson gick distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs under våren 2024. Här berättar hon om de lärorika kursveckorna.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
5 viktiga egenskaper för att lyckas med UX-design
Vid karriärbytet till UX hittade Anna Trulsson sin rätta plats i designvärlden. Nu är hon kursansvarig för distanskursen Gränssnittsdesign/UX.