Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Kursen var så kul att jag såg fram emot uppgifterna varje vecka!”

Anna.Stjernlöf

Anna Stjernlöf jobbar som projektadministratör på Sundsvalls kommun. Hösten 2018 läste hon en distanskurs i Projektledning på Berghs. Här berättar Anna om kursen, hur den har kommit till nytta och hur förvånad hon blev över Berghs pedagogik.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 13, 2019

Hej Anna! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Anna Stjernlöf och jobbar som projektadministratör i ett ESF-projekt som heter Baspaket: Språk och integration på Sundsvalls kommun. Det har jag gjort sedan oktober 2018. Det övergripande målet i projektet är att skapa högre sysselsättning för grupperna nyanlända och utrikesfödda genom att öka kunskapen hos Sundsvalls kommuns medarbetare kring dessa grupper. Ett mycket spännande projekt! Vi är en liten projektgrupp som huvudsakligen består av mig och en projektledare så vi båda jobbar tätt tillsammans med allt ifrån planering till utförande, rapportering och utvärdering.

Tidigare har jag studerat Informations- och PR-programmet på Mittuniversitetet, läst några olika ledarskapskurser och ryska på Malmö Universitet. I arbetslivet efter universitetet har jag främst jobbat med människor i arbetslivet på något sätt.

Vad var det som fick dig att söka till just distanskursen Projektledning?

Jag vill alltid lära mig nya saker och under de senaste åren har jag kommit mer och mer underfund med att jag verkligen tycker om att arbeta med projekt. Det är otroligt kul att få vara med och bygga, utföra och se resultatet av det man gjort. Jag ville utveckla min kompetens och få bättre förståelse för de olika delarna i ett projekt. Nu tänkte jag att det var tillfälle då jag kände mig motiverad för att studera igen! Att det blev just på Berghs jag valde att läsa kursen är för att jag hade hört väldigt bra om den.

Hur var det att plugga på distans?

Jag har pluggat en del på distans tidigare och har nog generellt rätt lätt för att studera när jag tycker att ämnet är intressant. Kursen var så kul att jag såg fram emot uppgifterna varje vecka!

Vad har du fått med dig från kursen?

Massor! Jag har lärt mig väldigt mycket som jag kan applicera i det jag arbetar med idag. Till exempel har jag lärt mig mycket mer om hur man arbetar med en projektbudget och det gör att jag kan förstå vår egen budget på ett mycket bättre sätt än vad jag kunde innan jag läste kursen. Jag tar också med mig mycket nya kunskaper i hur och varför man gör vissa delar i ett projekt samt vilka positiva resultat det kan ha på resultatet.
Förutom de rent praktiska kunskaperna tyckte jag också det var väldigt intressant att arbeta med de dilemman vi fick varje vecka eftersom jag då verkligen fick tänka på hur man kan hantera jobbiga tillfällen när det kommer till relationen mellan medarbetare, projektledare och chef.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Jag tycker den överträffade mina förväntningar. De första veckorna trodde jag inte att jag lärde mig så mycket men efter ett tag insåg jag att det gjorde jag ju visst! Det var bara så att jag är van att studera akademiskt med mycket teori och i bakhuvudet trodde jag att det skulle fungera på samma sätt på Berghs. Så här ett par månader efter kursens slut har jag insett att jag lärt mig mycket mer genom att arbeta efter ”learning by doing”, som nog bäst är det sätt jag kan beskriva att projektledarkursen på Berghs är uppbyggd, än vad jag tror att jag skulle göra under motsvarande tid via traditionella universitetsstudier.

Hur var lärarna?

Jag tycker att Ann är otroligt kompetent inom ämnet projektledning och en väldigt engagerad lärare. Kan tänka mig att det finns en del utmaningar att lära ut via endast webb men jag tyckte att Ann gjorde det riktigt bra med sina små filmer och beskrivningar till varje uppgift. Gästföreläsarna kändes också noga utvalda och var väldigt intressanta. När jag i slutet av kursen träffade Ann på Berghs förstärktes den bild jag fått av henne bara ännu mer – hon är också en väldigt varm människa som är lätt att tycka om!

Var det något av lektionstillfällena som kändes extra givande?

De delar i kursen som innefattade projektbudget då det var det som jag själv uppfattade som mitt största utvecklingsområde. Det var stundvis riktigt utmanande för mig med de uppgifterna.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

Vi har en Facebookgrupp och jag har kontakt med en del på LinkedIn. Jag har även kontakt med ett par kursare som också bor i Sundsvall (vilket jag fick reda på att vi var flera som gjorde sista dagen på kursen!). Vi har planerat att träffas över lunch eller fika någon gång framöver.

Hur ser en dag på ditt jobb ut?

Det är inte helt lätt att beskriva en typisk arbetsdag på mitt jobb och det är så jag gillar att ha det! I projektet jag arbetar i är det mycket administration och rapporteringar som behöver göras, så vissa dagar jobbar jag uteslutande med det. Andra dagar kan det vara möten med projektgruppen, styrgruppen eller vår projektekonom. I anslutning till de dagar vi har utbildningar som vi håller inom ramen för vårt projekt blir det mycket jobb med allt kring det. Vissa dagar arbetar jag med planering för kommande utbildningar tillsammans med projektledaren och vissa dagar med utvärdering av utbildningarna. Det är ändå bara några exempel. Jag har ett väldigt varierande och roligt arbete!

Berätta gärna om något bra minne från Berghs!

Avslutningsdagen, som var första gången jag faktiskt fysiskt befann mig på skolan och träffade Ann och mina kurskamrater! Hade inte möjlighet att närvara vid kursstarten. Det var otroligt kul att få träffa alla som man hittills bara skrivit med online eller sett via webbmöten. Det var väldigt bra stämning under dagen och självklart kände jag mig lite stolt över att jag klarat kursen!

Avslutningsvis undrar jag vad som var roligast på utbildningen?

Att vi var så många olika personer med olika bakgrunder och kompetenser som läste kursen. Alla kändes engagerade i att dela med sig och ge bra feedback till varandra. Det gjorde att det blev väldigt bra och givande diskussioner.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.