Artiklar

Caroline fyllde på med kunskap och energi

Caroline Adolfsson

Caroline Adolfsson är en erfaren AD och grafisk formgivare. Våren 2021 gick hon distanskursen Art Direction på Berghs. Här hyllar Caroline läraren och berättar om kursen och vilka lärdomar hon fick med sig.

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Caroline Adolfsson och jobbar som AD och Grafisk formgivare på Roxx Communication Group sedan 2003. Vi gör det mesta inom kommunikation, men har vår grund i content inom B2B. Kundtidningar helt enkelt.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har varit i reklambranschen sedan jag kom hem till Sverige, med en diger portfolio efter ett par år på Phillips University i Oklahoma. Det var 1992, så det var lite annat i den portfolion än det man tänker sig nu. Air brush-illustrationer, handritade texter m.m. En hel del hantverk som ändå är värdefullt att ta med in i datorernas värld. Programmen kan mycket, men den mänskliga touchen ger pricken över i:et. Jag landade i Vimmerby efter att ha fått napp på Effect Reklambyrå under min jobbsökarturné, med portfolion under armen.

Du gick distanskursen Art Direction hos oss under våren 2021. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Jag ville fylla på med kunskap och energi. Det har ju hänt väldigt mycket inom media. Vad är nytt och vad består?

Hur var läraren?

Jan Tillberg är fantastisk som lärare – har en skön prestigelös känsla, kunnig och med massor av erfarenhet. Han har en otrolig förmåga att läsa mellan raderna och fånga upp detaljer och ändå hålla det på ett övergripande sätt. Bra på att ge feedback, alltid väl förberedd och relevant. Det känns som han kunde möta oss studenter oavsett nivå.

Vad fick du med dig från dessa 15 kursveckor?

  • Det var värdefullt att väcka medvetandet om hur jag fungerar i idéprocessen och få verktyg att prova olika vägar när det är uppförsbacke. Det är ju inte alltid det bara flödar.
  • Fick slipa på det här med att presentera och hur man får med kunden längs vägen, och samtidigt vara tydlig och inte ge alternativ. En lärdom för mig. Skönt, det förenklar processen har jag märkt nu när jag praktiserat det.
  • Det var skönt att få bekräftelse på att det jag gör inte är helt omodernt ändå, människan som mottagare och läsare är ju densamma oavsett kanal och digitalisering. Intresset för beteendevetenskap och psykologi väcktes ytterligare.
  • Janne fick mig att se min gamla skissmetod som en tillgång. Är glad att min kärlek till penna och papper fungerar trots allt.
  • Kursen gav tillfälle att reflektera och revidera. När man arbetat länge är det mycket man bara gör och inte reflekterar över, men kursen lyfte och satte ljus på det. Kanonbra att bli medveten, ta en funderare, putsa och skruva på det. Se vilka luckor som finns att fylla. Det är så lätt att bli hemmablind. Åt båda håll. Ser inte det som är bra och inte heller vad som behöver uppgraderas.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Att läsa en kurs på Berghs

Hur var det att plugga på distans?

– Det passade mig utmärkt, behövde inte lägga tid på långa resor. Men visst hade det varit roligt att träffa alla, men nu var det pandemi…

Vad är det bästa med att jobba som AD och grafisk formgivare?

– Variationen! Att jag får jobba med alla slags branscher och kunder med vitt skilda erfarenheter och behov. Får leka med hela typsnittskatalogen och hela färgpaletten. Ibland hårt styrd av grafiska profiler och ibland hitta på fritt. På Roxx jobbar vi till största delen med tidningsproduktion, så det är i det formatet det mesta tar sig uttryck. Men vi gör också en del ”vanliga” reklambyråuppdrag och där är AD-utbildningen väldigt värdefull.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– I införsäljning och presentation, i idéarbetet och så känner jag mig tryggare i min roll generellt. Fått kvitto på att det funkar!

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Finns inget att tveka på. Kör bara! Men se till att livet runt om medger gott om tid.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.


Foto: Sebastian Ekberg