Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Nytt jobb två dagar efter Berghs Upgrade - Digital Design

David.Falk

David Falk är en av de som har läst Berghs Upgrade - Digital Design. Här berättar han om utbildningen, sitt nya jobb och ger några tips till den som också funderar på en karriär inom området.

Skrivet av Anette Hamel
Oktober 19, 2019

Hej David! Vem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är David Falk och jag började jobba som Interaktionsdesigner på Schibsted nu i slutet av sommaren. Jag gick den 12 veckor långa utbildningen Berghs Upgrade - Digital Design under våren 2019. Den slutade i juni.

Vad var det som fick dig att söka till just denna utbildning?

– Jag känner Johan Björnsrud sedan länge och han nämnde denna utbildning för några år sen. Den var intressant för mig redan då, men tajmingen var inte rätt. I december förra året satt jag på en contentbyrå där jag vantrivdes. Jag utvecklades inte och kände mig otillfredställd med mitt jobb. Jag ringde Johan för en lunch och pratade med honom. Jag sa som det var. Jag trivs inte med mitt jobb, jag har två små barn där hemma. OM jag ska gå denna utbildning måste jag säga upp mig, betala den själv och jag har ingen A-kassa. Jag vet att du inte kan garantera mig ett jobb, men kommer det vara värt det? Johan svarade ja. (Jag slutade utbildningen på en onsdag i juni och skrev kontrakt med min nuvarande arbetsgivare två dagar senare.)

Vad har du fått med dig?

– Jag har fått lära mig mycket mer om user research, design thinking, user testing, kvalitativa/kvantitativa undersökningar. Kort sagt,  jag har fått en mycket större verktygslåda än vad jag hade tidigare. Jag har absolut fått med mig kontakter också. Med det sagt så är det inte något man bara får, utan det är något man måste vara aktiv för att behålla och bevara.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Utbildningen motsvarade mina förväntningar, men man måste vara aktiv om man ska få ut så mycket som möjligt. Det är tre månader där du behöver pausa i stort sett allt annat i ditt liv. Du ska äta, sova, leva UX under denna period. Det är en sjukt kort tid som du verkligen borde ta tillvara på. Oavsett om du betalar utbildningen själv eller om din arbetsgivare betalar den så kommer den tiden också vara väl investerad tid för din arbetsgivare om de inte lägger så mycket jobb på dig under utbildningens gång.

Hur var lärarna?

– Jag tycker att lärarna är bra på det stora hela. Några är fantastiska, några pratar om saker som du kanske redan har koll på. Eftersom det är en utbildning som riktar sig till folk som jobbat i branschen länge så är det kanske svårt att alla föreläsningar berör.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på utbildningen?

– Jag fastnade helt klart för UX design. Jag har tidigare jobbat som designer, Art Director på traditionella byråer och jobbat kanske traditionellt i både tryckta och digitala kanaler. UX innebär lite att jag går ifrån designbiten och jobbar mer med förarbetet.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Jag jobbar med designsystem på Schibsted och det görs för 7 stora tidningar i Sverige och Norge. Jag använder olika verktyg/metoder beroende på vad det är för uppgift jag har framför mig, men om jag skulle beskriva det jag gör just nu så tittar jag på en funktion som ska gå ut till alla publikationer. Jag börjar med research (nutidsorientering) som är väldigt omfattande. Jag behöver prata med stakeholders på alla tidningar om de har gjort något liknande tidigare, vad de isåfall har fått för insights. Benchmarka, sammanställa mina egna insikter och skriva en hypotes. Skissa upp användarflöden och ser över om det är samma flöden för de olika plattformarna. Web, iOS och Android. Sen börjar jag skissa upp low res prototyper som jag sedan lämnar över till mina designers. Det blir så klart mycket möten på vägen och många loopar innan man kan börja A/B-testa och titta på användartester. Men allt detta beror ju såklart på hur stort eller litet projektet är.

– För att summera vad jag gör idag och vad jag gjorde igår (alltså mina byrådagar) så är de väldigt väldigt olika. Samtidigt som de inte är så olika. Jag jobbar fortfarande med kommunikation, men fokuserar på andra delar idag än vad jag har gjort tidigare vilket jag tycker är väldigt spännande.

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

– Vi delades in med en studybuddy precis i början. Vi klickade väldigt bra och har fortfarande tajt kontakt. Det är grymt att ha någon att bolla med under utbildningen. Vi har en Slack med övriga i kursen, men jag och Helena som hon heter hörs ganska ofta på telefon för att snacka jobb, portfolio, familj, framtid. Ja det mesta. Sen äter vi ju lunch ganska ofta också.

Har du något karriärtips?

– Investera i dig själv. Det är alltid värt det.

Vilken utbildning passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både heltids­utbildningar och långa och korta kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

Hitta rätt!

Hur hittar du balans i tillvaron?

– Balans handlar inte om vilken utbildning du går. Balans hittar du när du är ärlig mot dig själv. Gå en utbildning, träffa dina vänner, umgås med familjen, börja träna. Fråga dig själv: Vad vill jag? Jag är ganska övertygad om att du vet vad du vill. Lyssna på dig själv så hittar du balans.

Berätta gärna om något bra eller roligt minne från Berghs!

– Berghs utmanar dig och tvingar dig in i situationer som du inte är van vid. Jag tycker att det är väldigt utvecklande.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet? Något tips på blogg, podd, bok eller annat som du vill dela med dig av?

  • Dribble
  • Medium
  • Resumes podd Lära från lärda.
  • Det finns hur många sidor som helst. Du ska bara hitta de guldkorn som är intressanta för dig – och det kommer du att få i överflöd från utbildningen.

Vad vill du säga till de som också funderar på en karriär inom digital design?

– Beroende på om du kommer jobba kvar på samma arbetsplats, om du vill jobba kvar i samma bransch eller om du vill ändra inriktning borde du göra lite research därefter. Googla lite om UX/UI, titta på workflows som Design Thinking, Lean UX, double diamond. Få en liten hint om vad det innebär att bli mer digital. Om du fortfarande tycker att det låter spännande och intressant så har jag bara ett råd. KBK!

Här kan du läsa mer om Berghs Upgrade. Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.