Artiklar

Berghs Intro passade Elisabet perfekt

Elisabet Karlsson

Berghs Intro är en kurs för dig som är nyfiken på hur kommunikations­branschen är uppbyggd och fungerar. Elisabet Karlsson är en av de som läst denna. Här berättar hon om valet av kurs och vad hon fick med sig.

Skrivet av Anette Hamel
Juni 18, 2021

Elisabet Karlsson är 21 år gammal och läste distanskursen Berghs Intro under våren 2021. Just nu bor hon i Umeå och läser den fjärde terminen på Politices kandidatprogrammet med inriktning mot statsvetenskap vid Umeå universitet.

Hej Elisabet! Vad var det som fick dig att söka till Berghs Intro?

– Jag har länge varit intresserad av kommunikations­branschen och tänkt att kombinationen av strategiskt tänkande med kreativt arbete nog skulle passa mig bra. Då det finns så otroligt många områden inom kommunikation kändes detta som en bra kurs att läsa då jag inte riktigt visste vad som skulle passa mig bäst.

– Tidsmässigt så passade kursen bra då den var på distans. Den kändes också som ett bra komplement till min nuvarande utbildning då både kommunikation och politik kräver goda förmågor i att omvärldsanalysera, identifiera, förstå och hitta lösningar på problem.

Vad har du fått med dig?

– Förståelse för hur olika typer av kommunikation fungerar och samverkar och varför bra kommunikation är avgörande för att föra fram ett budskap. Men framförallt insikten om att detta är något jag är vass på och vill fortsätta med.

Hur var lärarna?

Carl-Johan och Lisa var otroligt duktiga och intressanta att lyssna på. Det var väldigt kul att de delade med sig så mycket av sina egna erfarenheter och anekdoter från branschen. De var också så bra på att ge värdefull feedback, både under veckans Zoom och på slutuppgiften. De som höll i videoföreläsningarna gav så många bra exempel på kampanjer som lyckats (eller misslyckats) som man kommer att komma ihåg!

Hur var det att plugga på distans?

– Kursen gick bra att kombinera med både studier och jobb. I och med att onlineträffarna var förlagda en kväll i veckan fanns det stort utrymme för att själv lägga upp sina studier genom att välja när man ville kolla på föreläsningar och jobba med slutuppgiften.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Kursen motsvarade verkligen mina förväntningar. Den gav både en omfattande helhetsbild av kommunikations­branschen och en inblick i olika delområden, bland annat strategi, process- och produktions­ledning och PR.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans. Vi erbjuder också skräddarsydda utbildningar för företag.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad tycker du var roligast eller mest intressant under kursen?

– Det roligaste var slutuppgiften där vi fick total kreativ frihet att själva utveckla ett koncept, en introduktion helt enkelt till vad som kan tänkas vänta om kommunikation är något man vill jobba med framöver. Jag tyckte också att det var väldigt intressant att diskutera med de andra kursdeltagarna kring de frågor och uppgifter vi fick varje vecka.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Efter kursen har jag fått möjlighet att jobba med projekt där jag fått arbeta visuellt med både text och bild. Till hösten planerar jag att ta ett studieuppehåll från min nuvarande utbildning och förhoppningsvis läsa någon kurs inom grafisk formgivning. Under kursen fastnade jag extra mycket för visuell kommunikation. Berghs heltidsprogram Art Director/Copywriter lockar!

Hur har dina studier vid Umeå universitet påverkats av Coronapandemin?

– Min utbildning har skett helt och hållet på distans sedan ett år tillbaka. Förutom att det såklart har varit tråkigt att inte få hänga på campus och träffa klasskompisar dagligen så har det varit påfrestande då det kräver en enorm självdisciplin. Jag själv har, nog som många andra, haft svårt att hitta motivation efter att ha suttit hemma så länge.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa kursen Berghs Intro?

– Det är en superintressant kurs som jag tror att man har nytta av oavsett om man (som jag själv) studerar eller arbetar med något annat eller bara är nyfiken på kommunikation! Kommunikation finns ju trots allt överallt så jag tror inte att man nödvändigtvis måste jobba med det för att ta lärdom av kursen. Kursen passar nog minst lika bra om man vill förstå hur människor påverkas av reklam och tar till sig av information.

Vill du läsa om andra personer som har gått på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen. Och här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.