Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Illustrationskursen gav Ellen allt hon behövde

Ellen.Portin

Ellen Portin läste en distanskurs i illustration under hösten 2020. Här berättar hon bland annat om lärarens förmåga att se varje deltagares behov och ger tips till dig som också funderar på att studera på Berghs.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 19, 2021

 

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Ellen Portin och är 31 år, flyttade till Stockholm från Finland för snart 4 år sedan för att studera förpackningsdesign. Tidigare har jag också studerat kläddesign och grafisk design. Just nu har jag ett vikariat som förpackningsutvecklare fram till augusti och innan det jobbade jag som grafisk designer, tyvärr avslutades det jobbet tidigare på grund av Covid-19. Till hösten är min plan att studera digital design och fortsätta frilansa inom illustration och grafisk design.

Vilken kurs har du gått på Berghs och vad var det som fick dig att söka just den?

– Distanskursen Illustration under hösten 2020. Jag har länge velat satsa på mitt illustrerande. Få mer kunskap och bygga upp mitt självförtroende. Jag har ofta haft känslan att jag saknar grundläggande kunskap och mest gissar mig fram och det hoppades jag kursen skulle hjälpa mig med.

Jag hade läst på en del om vad tidigare deltagare sagt och noga läst igenom kursinnehållet. Vad jag fastnade för var bredden i kursen; allt från idéprocess till branschorientering och en massa annat där mellan. Nu i efterhand kan jag verkligen säga att jag fick allt det jag ville ha. Mitt självförtroende och tro på min egen förmåga har ökat markant.

Vad härligt! Utveckla gärna vad du har fått med dig.

– En förståelse och tro på mitt eget uttryck. Det fokuserades mycket på att hitta sin egen stil och att följa den, vilket var nyttigt. Det allra viktigaste jag tog med mig var avsnitten om den kreativa processen och idéprocessen. Det var så skönt lära sig mer om hur man hittar sina ideer. Att det faktiskt finns en process att följa och att det är värt att satsa på allt förberedande arbete och research innan man sätter igång och ritar.

Det jag också uppskattade var uppbyggnaden och ordningen på det vi lärde oss, med en logisk början i uttryck och maner och en avslutningsdel där vi fick utveckla vår portfolio. Blandningen av branschkunskap och fokus på att utvecklas som illustratör och hitta sin egen stil var det bästa.

Hur var det att plugga på distans?

– Det som jag inte hade räknat med var den otroliga gemenskapen i gruppen, vi kunde inte alls träffas under kursen, men det blev verkligen en varm och härlig stämning. Det ger så mycket att både ge och få feedback, vilket vi aktivt gjorde under hela kursens gång. Vi hade alla olika stilar och det var så fint att få inspireras av varandra och dela både tvivel och framgångar under kursens gång.

Hur var läraren?

Annika var helt otrolig! Det bästa var hennes omsorgsfulla feedback som alltid var mitt i prick och anpassad efter mottagaren. Hon hade en förmåga att se varje person, dess unika stil och anpassa feedback och tips efter vad man behövde just då. Dessutom är hon varm som person och besitter så enormt mycket kunskap. Fokus låg på att hitta sin egen unika stil och utveckla den och det bidrog Annika verkligen till.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har nu en grund att stå på och en massa praktisk kunskap. Dessutom fick jag en rejäl skjuts att våga ta kontakt med potentiella uppdragsgivare, samt idéer och förslag på hur man når dem. Jag är mycket mer förberedd inför mitt frilansande och känner att jag har mer kontroll och kunskap i hur jag jobbar på bästa sätt.

Vad tycker du var roligast på kursen?

– I vår allra första uppgift skulle vi illustrera en karta över platsen vi bor på med uttryck i vår egen stil och uttryck. Den känsla jag fick när jag läste igenom uppgiften och hur roligt och inspirerande det lät fick mig ännu mer övertygad om att det var rätt val att gå kursen och att våga satsa. Eftersom jag är förpackningsdesigner i grunden var avsnittet med att ta fram en grafisk profil för en butik med tillhörande förpackningsdesign också lite extra roligt.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt nuvarande jobb är väldigt teoretiskt med mycket projektdrivande arbete och koordinering, en ganska stor motsats till mitt jobb som illustratör. Vid sidan om och i mitt frilansande befinner jag mig i en uppstartsfas där jag håller på att registrera mitt eget företag, marknadsföra mig själv, nå ut och hitta kunder och fortsätta rita så mycket som möjligt. Utmaningen just nu ligger i att hitta en balans mellan mitt huvudsakliga jobb och frilansandet.

Har ditt arbete ändrats nu under Coronapandemin?

– Jag jobbar som de flesta hemifrån med några enstaka dagar på kontoret. Jag trivs väldigt bra med att vara hemma, men gränsen mellan jobb och fritid suddas såklart ut. Möjligheter att hitta nya uppdrag är såklart lite knepigare också just nu, men då satsar jag istället på att starta företag och allt som rör den delen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att illustrera och formge saker är det absolut roligaste som finns. Självklart är inte alla dagar roliga, ibland har jag ingen inspiration och tappar tron på min egen förmåga totalt, det hör till. Men när jag kommer in i ett flow, inte vill sluta för det är så kul och blir så bra vet jag att jag hittat rätt. I framtiden hoppas jag kunna jobba mer och mer med illustrerande och i slutändan kunna leva på det.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet illustration?

– Under kursens gång fick vi ta del av enormt mycket inspirationsmaterial. Det fanns nästan inte tid att läsa allt ordentligt, men jag har sparat allt för att kunna ta fram i lugn och ro. Jag följer många illustratörer på Instagram, både nya och några förebilder som har längre karriärer bakom sig. Sanna Mander är en stor förebild och jag inspireras ofta av henne. Men det viktigaste för mig är att fortsätta rita, hitta på egna projekt, kanske hitta utmaningar i sociala medier och helt enkelt fortsätta rita – övning ger färdighet.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Det kan kännas skrämmande att ge sig hän åt en intensiv kurs där man också utmanas mycket, men det är så värt det. Ju mer energi du lägger ner på uppgifterna desto mer får du tillbaka. Ta till dig all feedback, både från lärare och andra studenter och öva dig själv i att också ge feedback till andra. Har du ens lite tankar på att gå kursen och tycker att det verkar roligt så sök!

Här hittar du Ellens portfolio och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.