Artiklar

Berghs kurs i Storytelling förstärkte Emils berättarkompetens

Emil Eklöv. Fotograf Anna Rex

"Om du vill lära dig att beröra i ord och skriva spännande och fångande storys så är den här kursen för dig", säger Östersundsbon Emil Eklöv. Våren 2023 gick han kursen Storytelling med Patrik Hambraeus som lärare. Här berättar Emil om sitt jobb och kursdagarna på Berghs.

Skrivet av Anette Hamel
September 21, 2023

Hej Emil! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Emil Eklöv och kommer från och är bosatt i Östersund. Där jobbar jag sedan tre år tillbaka som community manager på co-workingstället Gomorron Östersund. Jag har en bakgrund som musikartist och storyteller, sportchef, äventyrsguide och eventproducent. Drev tidigare eget inom upplevelsebranschen och var då hyresgäst hos Gomorron Östersund tills jag blev erbjuden en heltidstjänst och tackade ja. Jag har tidigare studerat både på universitet, olika yrkeshögskolor och scenskola.

Du gick kursen Storytelling på Berghs i mars 2023. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Jag har jobbat som storyteller sedan 2007, gått flera kurser och håller även egna kurser i storytelling för blivande äventyrsguider på en yrkeshögskola. Men jag ville utveckla mig själv som storyteller och hittade utbildningen på Berghs.

Emil.Eklöv

Vad har du fått med dig från kursen?

– Förutom nya bra verktyg för skrivande har jag blivit bättre på att bygga berättelser som berör och stärkt tron på mig själv som storyteller. Och vi lärde oss att berättande ökar vår empati, bombarderar oss med må-bra-hormoner och stärker vår inlärningsförmåga! Allt det här har gjort mig modigare i tron på att genuint berättande är något folk vill ha och dela med varandra. Jag har till och med vågat testa open mic event med storytelling! Det hade jag aldrig vågat förut eftersom jag var rädd att scenen skulle bli tom.

Hur var läraren?

Patrik är en källa av kunskap som peppar, lyssnar och ger konstruktiv feedback. Det är värdefullt eftersom det är svårt att analysera sig själv som storyteller. Hans vägledning har hjälpt mig att hitta vilken typ av berättare jag är.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Ja och mer än så. För mig blev det en aha-upplevelse att berättelser med äkthet, och att våga visa det som finns under ytan, ger mer trovärdighet. Jag har alltid älskat att berätta och det har blivit ännu roligare nu!

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Att få arbeta med egna case följt av feedback från både andra deltagare och från vår lärare var kanon. Även de verktyg vi fick i uppbyggnad av våra storys var bra.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har haft flera uppträdanden som storyteller, skrivit nya låtar och nya storys. Jag har även hittat nya sätt att presentera våra coworkingmiljöer, vårt community och berättelsen om Gomorron Östersund.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj kurs här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är vårt community. Blandningen av folk som ger allt från roligt häng vid köksbordet till aktiviteter. Den superbas av kompetens som det innebär att vara många. Det spelar ingen roll om det handlar om att sätta ihop ett ”musikjam” eller avancerade projekt av vad slag som helst så finns kunskapen inom våra väggar. Det gör att vi kan skapa mycket tillsammans och det är alltid kul att gå till jobbet.

Och några utmaningar?

– Med mycket folk så uppstår många behov och det finns alltid saker som behöver lösas för att det ska funka.

Var hämtar du inspiration i ditt jobb?

– Jag lyssnar på poddar, kollar på film, läser böcker och träffar andra storytellers regelbundet. Mycket inspiration hämtar jag även ur den kompetensbank jag byggt upp under många år i olika branscher. Jag har sällan sagt nej till nya möjligheter, vilket gett många spännande äventyr och minnen att ta inspiration från.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Våga testa allt du är nyfiken på och ge järnet.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Om du vill lära dig att beröra i ord och skriva spännande och fångande storys så är den här kursen för dig.

Fotografer: Anna Rex (porträttbild), Patrik Hambraeus (bilden på Emil i röd mössa)