Artiklar

Fotokursen passade floristen perfekt

Fotograf_AnetteHamel

Emilie Jacobsson är ekonomen som sadlade om och blev florist. I höstas läste hon kvällskursen Foto Start på Berghs. Här berättar hon om karriärbytet, sitt nuvarande jobb och hur kursen har kommit till nytta.

Skrivet av Anette Hamel
April 16, 2019

Hej Emilie! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Emilie Jacobsson, är florist och jobbar med mitt företag Floremija. Jag gör blomsteruppdrag på beställning till privatpersoner och företag. Innan jag blev florist jobbade jag administrativt. Jag har en ekonomisk utbildning i grunden.

Hur länge har du jobbat som florist?

– Jag blev färdig florist för lite mer än ett år sedan.

Vad var det som lockade i detta yrke?

– Jag vet inte riktigt vad det var som fick mig in på denna bana, förutom blommorna såklart. Men jag hade funderat på det ett tag. Jag provade på en kortkurs några år innan, men då vågade jag inte riktigt och hade annat som stod i fokus. Men sedan kände jag att jag behövde göra något annat och något som var annorlunda mot det jag gjort innan. Det här med att ha eget är något jag drömt om länge. När jag pluggade ekonomi läste jag ett program med fokus på entreprenörskap och att starta eget, men då visste jag inte inom vad.

Hur gick det till när du bytte karriär?

– Jag började min grundutbildning till florist på Munkeröds floristutbildning och sedan läste jag grund steg 2 hos Floristutbildarna. Under utbildningen hade jag också praktik i många olika butiker och har utöver det jobbat i några andra butiker. Nu testar jag vingarna och kör eget. Jobbar på beställning, så jag har ingen vanlig butik, utan en blomsterateljé.

Hösten 2018 gick du kursen Foto Start på Berghs. Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

– Jag har länge funderat på att gå en fotokurs och jag har alltid gillat att fota, men jag har inte kunnat tekniken att fota med en systemkamera. Sedan ville jag även utvecklas och ta bättre bilder på mina blomsterarrangemang. Varför jag valde kursen på Berghs var för att det var en lite längre kurs och för att jag hört bra om Berghs.

Emilie Jacobsson

Vad har du fått med dig från fotokursen?

– Jag har lärt mig att fota med systemkamera och hur man ska tänka på ljuset i bilder. Och även vikten av att fota i RAW-format. Nu vågar jag fota med manuell inställning på min systemkamera. Vi fick också med oss olika saker som är bra att tänka på. Det var bra och kunniga lärare och inspirerande gästföreläsare.

Var det något lektionstillfälle som kändes extra givande?

– Dels tyckte jag att den första uppgiften som vi fick var väldigt bra. Vi skulle fota 4 bilder med olika inställningar. Det var väldigt bra att få en sådan uppgift så att man fick testa själv. Och dels så tyckte jag att lektionen då vi var ute och fotade porträtt i mörker var bra. Då fick man tänka till och använda ljus från olika skyltar, trafikljus och lampor osv. Det var väldigt givande och kul.

Vad är det roligaste med att vara florist?

– Att få omge sig med alla vackra blommor och alla härliga färger. Att få nöjda kunder. Att få vara kreativ och skapa och få uttrycka det i blommor och nu också i foto.

Och det mest utmanande?

– Det kan vara ett väldigt krävande jobb fysiskt och innebära en del tunga lyft. Man sliter på händerna. Speciellt på vintern. Kyla och vatten. Och sedan rostaggar mitt i tummen. Det är levande material man jobbar med och ibland vill inte det samma som du. Krokiga och böjda stjälkar som är fantastiskt fina, men ibland svårjobbade. Sedan kan en skörd gå fel. Och den blomman som du beställt till ett specifikt tillfälle går antingen inte att få tag på alls eller har nu sämre kvalitet pga det och då gäller det att lösa det!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En dag på mitt jobb ser väldigt olika ut dag från dag. Blomsterbinderi blandas med ekonomi och mycket planeringsarbete. Eftersom jag är egen sköter jag alla roller i företaget. Men annars ska blommor inhandlas, de ska varuvårdas och sedan görs buketter eller andra dekorationer.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom foto?

– Jag följer många konton på Instagram; både de som arbetar som fotografer och de som har det som hobby.

Har du någon särskild fotograf som inspirerar dig?

– Inspireras av många olika foton och fotografer, proffs som hobbyfotografer och från olika branscher. Det är svårt att välja ut någon. Men två konton på Instagram som jag inspireras av är londonflowerschool och mcqueenflowers. Där inspireras jag både av fotona och blomsterkreationerna. Sedan måste jag också säga Kirsty Mitchell. Hennes detaljrikedom och passion är fantastisk.

Blev du nyfiken på Emilie kan du besöka Floremija eller Floremija på Instagram.Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.

Fotograf: Anette Hamel