Artiklar

Emma LÄRDE SIG kommunikations­chefens viktigaste verktyg

Emma Dahl - Härjeåns
Jag tror att erfarenheten från olika branscher verkligen stärker ens förmåga och öppnar upp för otroliga utvecklingsmöjligheter.

Emma Dahl bor i Funäsdalen, jobbar på ett energibolag och gick en intensivkurs på Berghs i vintras. “Andris Zvejnieks skapade från första stund en känsla av förtroende och trygghet i rummet, vilket gav goda förutsättningar till lärande och utvecklande samtal”, säger Emma och berättar mer om kursdagarna i Stockholm.

Skrivet av Anette Hamel
April 5, 2024

Hej Emma! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Emma Dahl och kommer ursprungligen från Stockholm, men bor sedan 13 år tillbaka i byn Funäsdalen i Härjedalen. Jag arbetar på Härjeåns, ett energibolag med 150 anställda som jobbar med energiproduktion, digitala kommunikationslösningar, elhandel och eldistribution. Jag ansvarar för marknad och kommunikation, vilket innebär allt från att driva vår digitala försäljning till vår strategiska riktning för att stärka varumärket, såväl internt som externt. Kultur, värderingar, marknadsföring och försäljning är alla viktiga delar i min vardag.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har tidigare jobbat inom besöksnäringen, men tog steget in i energibranschen när jag kom in på Härjeåns för sex år sedan. Det är ett steg jag aldrig kommer att ångra eftersom det har utvecklat både mig och min karriär. Jag tror att erfarenheten från olika branscher verkligen stärker ens förmåga och öppnar upp för otroliga utvecklingsmöjligheter.

Du gick intensivkursen Kommunikations­chefens viktigaste verktyg hos oss i december 2023. Vad var det som fick dig att välja denna?

– Jag såg det som ett nytt steg i min professionella riktning, där jag vill stärka min förmåga att leda vårt kommunikativa arbete. Kursen kändes tillräckligt bred för att kunna lyfta mitt strategiska arbete, men samtidigt konkret för att direkt kunna plocka verktyg att jobba vidare och stärka mig i min roll.

Vad fick du med dig?

– Kursen gav mig en teoretisk och praktisk grund att bygga vidare på och utveckla. När jag gick därifrån kände jag en ökad trygghet. Det gav en bekräftelse på att jag har goda förutsättningar att leda det kommunikativa arbetet till nya nivåer. Och med alla konkreta verktyg vi fick känns det ännu tryggare att lita på den känslan.

Hur var läraren?

– Väldigt kompetent, erfaren och samtidigt prestigelös. Andris Zvejnieks skapade från första stund en känsla av förtroende och trygghet i rummet, vilket gav goda förutsättningar till lärande och utvecklande samtal.

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Det var en härlig dynamik i gruppen, med olika erfarenheter som gav så mycket värde till diskussionerna.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Det inledande blocket där Andris målade upp kommunikations­chefens viktigaste verktyg och gav funktion till respektive verktyg har fått mig att reflektera över min roll på ett nytt sätt. Det blir enklare att hitta lösningar i komplexa situationer. Flera av teorierna som vi fick med har jag använt i workshops och andra forum – med framgång!

Fick du någon aha-upplevelse under kursDAGARNA?

  • Att kommunikation är ett gemensamt arbete. Den kommunikativa organisationen har inte en kommunikatör som utför, utan kommunikatörens roll handlar i större utsträckning om att skapa förutsättningar för att få det att flyga. Det var ingen nyhet i sig, men jag fick med mig bra verktyg och erfarenheter från andra kursdeltagare som styrker att vi behöver jobba mer gemensamt för att kommunikationen ska fungera som den ska.
  • En annan lärdom jag tar med mig är att oftare se sig själv i spegeln och genom det reflektera och skapa en bättre förståelse för hur jag kan jobba med mig själv för att utveckla mitt ledarskap. Otroligt lärorikt.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort kursutbud inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

  • Jag promenerar de 2 kilometrarna till jobbet genom en vacker fjällby tillsammans med min hund. Det är en viktig start på dagen då det ger tid att landa och starta upp dagen med bra energi.
  • Väl på plats innehåller dagen en hel del digitala möten. Vi är en geografiskt utspridd organisation så mycket sker genom datorskärmen. Jag har många kontaktytor med olika människor i organisationen, allt från elmontörer som är ute i fält till ekonomiavdelningen eller driftcentralen.
  • När jag inte sitter framför datorn är jag på resande fot mellan våra kontor, eller ute i fält och skapar innehåll till våra kanaler. Det kan innebära allt från att fota en montör som klättrar i en elstolpe till att spela in en instruktionsfilm till våra interna kommunikationsplattformar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få vara en del av en ständig utveckling mot ett gemensamt mål. För mig behöver det röra på sig för att jag ska trivas, och det gör det varje dag. Att jag även får möjlighet att jobba med människor vars vardagar skiljer sig åt är väldigt uppfriskande.

Och vilka är utmaningarna?

– Det vore en utopi om alla hade känslan och viljan att vi går i enad riktning mot gemensamma mål. Men det vore kanske inte heller så roligt, och det är nog en av de största utmaningarna. Vi har alla olika bakgrund, förutsättningar och drivkrafter. Att driva förändring och skapa förståelse för våra mål och gemensamma riktning är en utmaning. Men också det som gör det värdefullt att gå till jobbet.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Jag köpte med mig boken ”Vem bryr sig?” av Geta Kroon och Martin Nordlinder. Den kan jag varmt rekommendera till alla som jobbar inom kommunikation, men även för alla som vill eller behöver skapa en grundläggande förståelse för varumärkens och kommunikationens roll.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kör bara kör! Varje investerad minut var väl värd. Att bara få stega in i Berghs lokaler kändes stort för någon som bor i en liten by i Västra Härjedalen.

Fotograf: Emeli Nilsson - Fjelltopp

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi Berghs artikelserie Efter kursen.