Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kurs i grafisk design blev vägen mot en ny karriär

Eric.Rösmark

Eric Rösmark läste en kvällskurs på Berghs, samtidigt som han jobbade som biträdande butikschef. Detta var det första steget till att börja studera och jobba med grafisk design och formgivning. Här berättar han om kursen och ger tips till den som också vill utvecklas inom detta ämnesområde.

Skrivet av Anette Hamel
November 13, 2019

Hej Eric! Vem är du och vad jobbar du med?

– Hej, jag heter Eric Rösmark, är 24 år gammal, bor i Hornstull och studerar i dagsläget Visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola. När jag tog mig an kvällskursen Grafisk design, som jag läste våren 2019, var det 5 år sedan jag tog studenten med inriktning estetik och media på gymnasial nivå. Kursen på Berghs var det första steget till att börja studera och jobba kreativt med grafisk design och formgivning. Under kursens gång jobbade jag som biträdande butikschef, vilket var en perfekt kombination för mig som älskar högt tempo i vardagen tillsammans med att bli aktiverad kreativt.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

– Jag hamnade i en situation där jag inte visste hur jag skulle ta nästa steg för att kunna göra min hobby till mitt jobb. Grafisk formgivning har alltid varit ett stort intresse som jag har hållit på med mycket på fritiden, bland annat mindre projekt som logotyper och grafiska identiteter till vänner. Jag hade en idé om att försöka ta mig in som praktikant på en byrå och successivt jobba mig uppåt. När jag diskuterade idén med vänner och bekanta fick jag istället kursen rekommenderad till mig utav min mammas kusin som jobbat som Art Director i över 10 år, och som själv gått en kvällskurs på Berghs vid ett tidigare tillfälle. Det kändes som ett bra första steg att ta parallellt med att fortsätta jobba.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Kursen kom som en rejäl repetition från det man tidigare lärt sig, men introducerade även mycket fördjupning inom de olika ämnena. Tempot var intensivt då man varje kväll har 3 timmar på sig att fördjupa sig i ett nytt ämne som berör grafisk formgivning.

– Jag bär nog med mig lite av varje kurstillfälle. Några punkter som sticker ut är introduktionen till regler inom typografi, spaltsystem för redaktionell design, samt att alltid tänka på vilken målgrupp man kommunicerar till. Det är bra att alltid ställa sig frågan: "Vem bryr sig om det jag gör?" Verktygen jag har med mig från kursen har satt en bra grund för vad formgivning är för mig. Det har väckt ett intresse att fördjupa mig inom ämnet och att konstant sträva efter att lära mig mer.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Det tycker jag absolut. Det var ett perfekt sätt att komma igång att börja designa på fritiden. Ibland kan det vara svårt att komma till skott om man konstant ska hitta på egna briefs eller att leta efter jobb utanför sin bekväma vänskapskrets. Genom kursens gång är det ett par mindre uppgifter som driver en till att designa varje vecka. Dessa löper parallellt med det slutprojekt som vi fick presenterat för oss under det första lektionstillfället.

Hur var lärarna?

– Engagerade med hög expertis. Varje lärare hade ett unikt ämnesområde som alla berörde grafisk design på ett eget plan, vilket fick kursens innehåll att kännas brett och nyanserat. Anna-Karin Sundin höll två individuella handlednings­tillfällen inför kursens slutprojekt som var väldigt personliga och utvecklande. Det kändes väldigt kul att hon var så engagerad i vår utvecklingsprocess, vilket motiverade mig till att leverera det bästa jag bara kunde!

Berätta gärna om något bra eller roligt minne från Berghs!

– Känslan första kvällen när vi alla kom in i klassrummet. Att befinna sig i ett klassrum fullt med andra kurskamrater som alla är lika engagerade att lära sig inom ämnet som jag själv, tillsammans med att få höra hur engagerat Anna-Karin pratade om sin relation till design. Det var en surrealistisk känsla som jag kände mig extremt priviligerad att få dela med de andra.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Hur majoriteten av de typiska begreppen inom grafisk design känns betydligt mer greppbart efter kursen. Det kändes som en bra introduktion för dig som är intresserad av att ta det första steget till att så småningom jobba med visuell kommunikation.

Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?

– Allt är lite vad du gör det till, Berghs erbjuder bra intensiva föreläsningar där du själv får sätta ambitionsnivån. Så länge du har ett tydligt mål och är villig att jobba hårt så kan du göra vad som helst. Det viktigaste är att du hittar den typ av formgivning som du brinner för, även om normen eller trender säger något annat. Våga testa nya saker som intresserar just dig!

Här kan du läsa mer om våra kurser inom grafisk design. Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.