Artiklar

Kursen i UX Writing gav Felicia bekräftelse

Felicia Wipp

“Vi behöver vara fler som vet hur värdefullt det är att sätta strålkastarljuset på användarvänliga texter” säger Felicia Wipp och berättar om de roliga kursdagarna på Berghs där hon studerade UX Writing.

Skrivet av Anette Hamel
Juli 2, 2024

Hej Felicia! Vem är du?

– Jag heter Felicia Wipp, bor i Stockholm och har jobbat som kommunikatör i mer än 20 år. Har gjort allt från att ta fram giveaways till att vara intranätsredaktör, till att nu senast jobba som content creator på Telenor. Där ingick UX Writing i mitt jobb, och det var det absolut roligaste! Så nu söker jag heltidsjobb som UX Writer.

I våras gick du kursen UX Writing hos oss. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Jag är till stora delar självlärd. Så jag sökte kursen för att få råg i ryggen och täppa till eventuella kunskapshål. Och att ha papper på sin kunskap från en så respekterad institution som Berghs kan väl aldrig vara fel?

Vad fick du med dig?

– Det viktigaste var att jag fick bekräftelse på att jag kan hantverket, och att jag verkligen vill jobba som UX Writer på heltid. Ett praktiskt verktyg som vi fick med oss var ett copydokument för att ha koll på alla texter som behövs, och framförallt alla ändringar som görs och varför. Guld!

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Att få nörda ner sig tillsammans med de andra kursdeltagarna som tycker att text är lika roligt som jag. Att dyka ner i UX-hålet med dem var kul och gav en massa energi! Det ger ju så mycket att anlägga ett användarperspektiv på det man gör, och jobbar man som digital kommunikatör är det ofta mycket annat som pockar på uppmärksamhet.

Vad är det bästa med jobbet som UX Writer?

– Att empati är en del av arbetsbeskrivningen. Det är UXarens jobb att ständigt ha användarens behov i åtanke, och slåss för det gentemot andra krav och behov som kan finnas i företaget eller organisationen.

Och några utmaningar?

– Den största utmaningen är att det fortfarande är väldigt många som inte ser hur viktig texten är. Till exempel adderas den ofta sist, vilket är helt uppåt väggarna. Det blir så otroligt mycket bättre resultat - och projekt - när man jobbar med både design och innehåll samtidigt. Då delar man dessutom kunskap, vilket gör att allas kompetens ökar. I mitt drömsamarbete jobbar produktägare, ux designer, ux writer och utvecklare tillsammans från början.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Jag har ett tips till alla som tycker att det är svårt att nätverka. Jag brukade nämligen själv tycka det. Men det kan faktiskt bero på att man är i fel bransch eller har fel jobb. Det är ju först när man tycker att ens jobb är så roligt att prata om, och har tillräckligt många att prata med det om, som det blir roligt och lätt att nätverka.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gör det! Vi behöver vara fler som vet hur värdefullt det är att sätta strålkastarljuset på användarvänliga texter. Om du är jobbsökande kan du kolla om du kan få finansiering av till exempel TRR.