Artiklar

"Grafisk design och skandinavisk formgivning är mitt stora intresse”

Ida Alfredsson

Ida Alfredsson är Marknadschef på belysningsföretaget Lightab. Hon läste distanskursen Grafisk design Start under hösten 2018 för att hon vill utvecklas inom grafisk design. Här berättar hon om kursen och hur det var att läsa på distans.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 15, 2019

Hej Ida! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Ida Alfredsson och är Marknadschef på belysningsföretaget Lightab, där jag har arbetat sedan 2010. Lightab är ett tillväxtföretag där globala byggföretag är de största kunderna. Vi produktutvecklar i egen regi, arbetar med cirkulär ekonomi, och finns presenterad på flera internationella marknader. Min kommunikation samt grafiska design profil är en mycket viktig del för varumärket. Att vara med på en tillväxtresa och få möjlighet att forma varumärket är mycket spännande och ställer höga krav på en unik verktygslåda för att synas. Grafisk design och skandinavisk formgivning är mitt stora intresse.

Vad var det som fick dig att söka distanskursen Grafisk design Start?

Jag vill utvecklas inom grafisk design och behövde fler verktyg att arbeta med. Att få möjlighet att bygga ett varumärke tillsammans i grupp kändes spännande för att få in alla perspektiv. Jag var nyfiken på vad kursen kunde erbjuda t ex. att kunna forma mitt egna bildspråk då vi har samarbeten med influenser. Jag valde distanskurs i kombination med mitt arbete, vilket var ett bra val för att kunna ge kursen den uppmärksamhet och tid som krävdes.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Ja, jag är mycket nöjd med kursen. Johanna Karlsson som höll i kursen var engagerad, hjälpsam och gav konstruktiv feedback som har inneburit att jag har kunnat arbeta med en del program direkt efter kursen. Det öppna klassrummet var inspirerande. Fick en stor inblick i förpackningsdesign. Kan varmt rekommendera denna kurs.

Vad har du fått med dig från kursen?

Kursen har gett mig fler verktyg som har hjälpt mig att utveckla mitt egna grafiska formspråk. Programmen Marvel- samt Adobe Illustrator har varit intressanta att fördjupa sig i.

Hur var det att läsa på distans?

Det passade mig bra då jag hade förberett min arbetsgivare och kunde kombinera en distanskurs med mitt ordinarie arbete. Kursen krävde mycket tid men genom att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan under kursens gång kunde jag frigöra mer tid istället för att sitta i bilen.

Var det något av lektionstillfällena som kändes extra givande och isåfall varför?

Logotypeuppgiften var den mest kreativa delen av kursen, vilket var kul, att få laborera med sina idéer och ”outside the box”. En fin kontrast mot mina normala strukturerade modeller med mindre utrymme.

Vilken kurs ska du välja?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Berätta hur en dag på ditt jobb kan se ut.

Min dag brukar starta med att ringa våra samarbetspartners i HongKong för att följa våra processer för hållbarhet samt att säkerställa att förpackningar, certifikat mm följer vår grafiska profil för nya kollektioner. Kan följas upp av möten för strategi eller samarbeten med formgivare. Denna hösten har vi arbetat för att lansera vår nya hemsida och webbshop.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är utmaningen med att bygga en grafisk plattform i ett teknikskifte för ett tillväxtföretag i en konservativ bransch. Att gå till arbete varje dag och möta ett team av kollegor som känner likadant.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom detta ämnesområde?

Kikar på nästa kurs för min personliga utveckling, men har också mycket kunniga kollegor att luta mig mot samt många fina samarbeten inom den digitala industrin.

Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare?
Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig.