Artiklar

Så fick Ida användning av kursen Intern kommunikation

Ida.Vassdal
Internkommunikation är bland det viktigaste vi gör på en arbetsplats.

Ida Vassdal är kommunikatör på Hyresgästföreningen. Våren 2023 gick hon kursen Intern kommunikation på Berghs och fick förnyad stolthet över sin yrkesroll. “Internkommunikation är bland det viktigaste vi gör på en arbetsplats”, säger Ida. Här berättar hon om kursen och vad hon fick med sig.

Skrivet av Anette Hamel
September 27, 2023

Hej Ida! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Ida Vassdal och arbetar på Hyresgästföreningen som kommunikatör. Jag jobbar med internkommunikation och har innehållsansvar för intranätet. Just nu har vi två viktiga arbeten inom internkommunikation. Det ena är att se över vår interna plattform för kommunikation och det andra är att implementera riktlinjer för hur vi kommunicerar.

Vad har du för bakgrund?

– Jag läste Svenska och engelska med inriktning på kommunikation. Innan mitt nuvarande jobb arbetade jag på Svenska Röda Korset i nästan sju år.

Du gick kursen Intern kommunikation på Berghs under våren 2023. Vad var det som fick dig att välja denna?

– Vi står i startgroparna för flera förändringar på min arbetsplats. Jag letade efter inspiration och praktisk vägledning som kunde ge mig en skjuts i arbetet.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Jag gick min utbildning för åtta år sedan. Även om jag har arbetat med kommunikation, och konstant försöker hålla mig uppdaterad inom området, så händer det mycket. Jag uppskattade att få med mig både praktiska verktyg och nya tankesätt. Jag är väldigt glad att jag gick kursen. Jag gick ifrån varje lektion med en känsla av att jag ville börja göra!

Hur var lärarna?

– Det var en stor bredd på lärarnas infallsvinklar och kompetens. Några föreläsningar var mer relevanta för mitt arbete än andra, men alla föreläsningar gav någonting.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Det var väldigt givande att höra om de andra deltagarnas arbete. Och en ögonöppnare. Oavsett om vi arbetar i en ideell organisation, ett företag eller en myndighet så har vi många gemensamma utmaningar – och lösningar. Internkommunikation är internkommunikation oavsett var du arbetar.

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Där jag står nu i mitt arbete uppskattade jag mest att få lite nya tankesätt. Det gjorde det lättare att formulera och komma vidare med Hyresgästföreningens vision för internkommunikation.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Ja! När jag började kursen hade jag kommit ganska långt i arbetet med att ta fram en policy för internkommunikation på min arbetsplats. Kursen hjälpte mig att lägga sista handen på det arbetet, och den var också en stor hjälp i skissandet på en implementeringsplan.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

  • Jag börjar dagen med att se om det har kommit in några brådskande mejl, eller några meddelanden som ska kommuniceras via vårt intranät. Vanligtvis har jag något samordningsmöte eller någon avstämning med mina olika grupper på morgonen. Kanske har det hänt något i omvärlden som påverkar vår verksamhet. Kanske har vi en kampanj som vi alla behöver vara medvetna om som ska kommuniceras internt och externt.
  • Resten av dagen delar jag min tid mellan att ha coachande möten, skriva texter till intranätet, sätta ihop nyhetsbrev till våra förtroendevalda och stötta olika projekt. Just nu arbetar vi med vår organisationskultur och då är internkommunikation en viktig del, så det är mycket möten och arbete kring det.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Läs mer här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det finns två tillfällen när det tveklöst slår mig att jag verkligen älskar mitt jobb:

1) När jag får till en klockren formulering. Då orden bara lägger sig i en perfekt ordning och jag känner att det blev ett guldkorn som kommer göra texten minnesvärd.

2) Då jag coachar kollegor i att kommunicera och jag ser hur de lyser upp. De förstår inte bara värdet av att kommunicera, utan inser också hur de kan tänka för att vara kommunikativa i arbetet – och de tycker att internkommunikation känns kul. Då känns mitt arbete extra värdefullt.

Och några utmaningar?

– Det svåra är nog gamla hjulspår som ibland kan vara knepiga att rulla ur. Det kräver ju både vilja och energi för att förändra sitt tänk kring att vara del av en kommunikativ organisation. Sedan är det alltid en resursfråga hur mycket en organisation kan satsa på internkommunikation. Det finns hundra saker vi vill göra, men ibland behövs det prioriteringar och det är ju tråkigt att behöva välja.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Jag tror att det bästa du kan göra som kommunikatör är att vara nyfiken. Det låter kanske lite flummigt, men nyfikenhet gör att jag hela tiden vill lära mig hur kommunikations­branschen utvecklas, hur mina kollegor och andra jag kommunicerar med funkar. Och lyssna på dem. Det kan handla om att gå på seminarium, vara med i nätverk, prata vid kaffemaskinen eller göra enkätundersökningar. När jag är inlyssnande blir jag en bättre kommunikatör.

Var hämtar du inspiration?

– Jag läser mycket och älskar språk. Det inspirerar mig att kommunicera bättre och roligare. Annars hämtar jag inspiration från alla håll jag kan! Det finns många frukostseminarium och nätverk som handlar om att skapa engagemang och att kommunicera. Sånt är toppen för att få ny energi i arbetet. Annars är det mycket samtal med människor som ger mig nya tankar och idéer. Jag och mina kollegor arbetar mycket med att dela med oss av sånt som kan inspirera och att bolla med varandra. Det hjälper när hjärnan har fastnat i ett spår ibland. Sedan har jag barn i tonåren och de håller mig såklart också uppdaterad på saker som händer i omvärlden.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Läs kursen! Det här var det bästa jag har gjort på länge. Jag fick verkligen ta mig tid att reflektera över mitt eget arbete och tänka nytt. Och jag fick förnyad stolthet över min yrkesroll och mitt hantverk. Internkommunikation är bland det viktigaste vi gör på en arbetsplats!

Foto: Lovisa Lind