Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Jag har aldrig utvecklats så mycket på så kort tid”

Jennie Eklund

Jennie Eklund bor i Göteborg och läste Berghs distanskurs Illustration under hösten 2019. Här berättar hon om utbildningen och hur hon fått användning av sina nya kunskaper.

Skrivet av Anette Hamel
Juli 7, 2020

Hej Jennie! Vem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är Jennie Eklund, jag är 22 år och jobbar som kafébiträde och frilansande illustratör i Göteborg. Innan studerade jag ett år grafisk design vid designskolan Accademia Italiana i Florens, Italien. I skrivande stund ansöker jag till programmet Visuell Kommunikation nu till hösten.

Vilken kurs läste du hos oss och vad var det som fick dig att söka till just denna?

– Jag läste distanskursen Illustration under hösten 2019. Under mitt år i Florens insåg jag snabbt att jag särskilt brann för illustrationsdelen i programmet, då jag kände att detta framhävde både min personlighet och min kreativa sida. När jag senare beslutade mig för att fortsätta mina studier i Sverige igen hittade jag kursen som Berghs erbjöd, och valde att våga satsa på denna sida av mig själv.

Hur var det att plugga på distans?

– Förvånansvärt roligt! Jag var lite orolig att jag skulle ha svårt att hålla fokus, men varje uppgift var så rolig att jag knappt ville lägga tid på något annat.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Minst sagt! Jag blev mer självsäker, lärde mig att lita på processen och fick väldigt mycket inspiration från läraren och mina kurskamrater. Distans känns alltid lite skrämmande med det egna ansvaret, men skolan har verkligen utformat en kurs som får en att vilja forma vardagen efter kursen snarare än tvärtom! Inför varje avsnitt fick vi läsa oss in i ämnet (t.ex "komposition - bilduppbyggnad") som både bestod av fakta och om hur olika designers applicerar det i deras arbeten. På det sättet breddade jag mitt tänk och hittade mig ur min "comfort zone" gång på gång, vilket var otroligt lärorikt.

Hur var läraren?

– Väldigt duktig! Annika såg varje individ i gruppen och dess behov, och höll en inspirerad och motiverad till att vilja fortsätta utvecklas.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har idag startat en hobbyverksamhet som inom en snar framtid kommer utvecklas till ett riktigt företag då jag både säljer konst och får erbjudanden om olika typer av uppdrag. Ett exempel är att jag fått designa en ny logga och utveckla en helt ny grafisk profil på kafét jag jobbar på, något jag nog aldrig hade vågat göra om jag inte hade gått kursen som fick mig att börja tro på min egna förmåga.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En dag där jag fått ett målaruppdrag om att t.ex måla en tavla, består av att sätta ihop moodboards till kunden för att få fram rätt känsla och stil, skissarbete, val av färger och därefter skickar jag iväg det till tryckeriet. Jag målar nästintill enbart digitalt just nu. På kafét däremot har jag i princip fått helt fria vingar att göra vad jag vill, så just nu målar jag upp vår meny inne på väggarna och målar lite dekaler och annat som passar in i miljön där.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag kan göra det jag älskar samtidigt som kunden blir nöjd.

Har ditt jobb påverkats under Coronapandemin?

– Möjligtvis att det har ökat min försäljning faktiskt! Jag har upplevt det som att människor i och med pandemin börjat lägga extra kärlek i deras hem, och då känns det som att folk blir intresserad av ny konst på väggarna.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är du mest stolt över i din karriär så här långt?

– Att jag fått skapa loggan till kafét jag jobbar på. Den typen av jobb hade jag verkligen inte förväntat mig såhär tidigt i min karriär.

Finns det något som du har ångrat?

– Att jag inte la ner mer tid på min kreativitet under skolåren.

Hur hittar du balans mellan arbete och privatliv?

– Jag bollar ofta idéer med folk i min omgivning, och det känns som att många av mina nära och kära både är engagerade och pushande i mitt arbete. Så jag låter det vara lite flytande, vilket har fungerat väldigt bra hittills. Sedan om något väl behöver bli gjort så brukar jag se till att åka ut till mina föräldrars hus, eller upp till landstället, för att få ro och koncentration.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag följer ett antal olika designers inom olika fält och andra allmänt inspirerande människor på Instagram. Jag skulle rekommendera att kolla in @aozop, som har ett väldigt bra öga för charmiga detaljer.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kör! Jag har aldrig utvecklats så mycket på så kort tid.

Vill du veta mer kan du kolla in Jennies portfolio. Vill du läsa om andra personer som har gått på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.