Berghs Upgrade – Digital Design fick Kajsa att hitta de saknade pusselbitarna

Kajsa Isenberg

Kajsa Isenberg ville bygga på sin kunskap och lägga till en ny titel på sitt CV. Här berättar hon om sin bakgrund, 12 intensiva höstveckor på Berghs, de kommande planerna och vad det var som fick henne att våga slita upp rötterna, ta ett banklån och lyfta ut dryga tre månader ur kalendern.

Skrivet av Anette Hamel
Maj 19, 2021

Hej Kajsa! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Kajsa Isenberg och jobbar med grafisk design, art direction och UX-design.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en magister i visuell kommunikation från Danmarks Designskole. Utbildade mig i Köpenhamn, blev vuxen, fick mina första, viktiga jobb. Bildade familj. Och efter att mitt andra barn fötts valde jag och lilla familjen att flytta till Sverige. Jag har bott här i tio år.

Under många år har jag arbetat som art director och formgivare – framförallt med redaktionell form, konceptutveckling, redesign. Jag har jobbat på stora statliga organisationer, på dagstidning, förlag, små designbyråer och stora contentjättar. Dels i Köpenhamn och så här i Stockholm. Genom min ganska tunga och breda utbildning har jag haft en inarbetad designprocess att luta mig mot. En process som gjort att jag, trots att jag oftast intresserat mig för print, alltid har kunnat se helheten. En strukturerad arbetsprocess och en djup förståelse för mekanismerna i visuell kommunikation är grunden i allt jag gör.

Hösten 2020 gick du Berghs Upgrade – Digital Design på Berghs. Varför sökte du just denna utbildning?

– Jag har under ett par års tid styrt om mitt fokus till digital design. Dels genom kurser på Hyper Island, och nu senast genom Berghs. Under min utbildningsresa fokuserade jag ganska mycket på det strategiska och innovativa-perspektivet, vilket var jättebra. Jag märkte dock att jag saknade praktiska pusselbitar. Och hur skulle jag få dessa? En blandning av ilska och nyfikenhet fick mig att våga slita upp rötterna, ta ett banklån och lyfta ut dryga tre månader ur kalendern. Och det är väl i ärlighetens namn detta som är utmaningen. Att finansiera en ganska kostsam utbildning och att fixa ett kvarts års tid utan lön. Men med det sagt så tycker jag att det var värt det!

Hur var lärarna och vad fick du med dig från utbildningen?

– Lärarna var toppen! Johan, Patrik och Anette var hundraprocentigt engagerade och positiva. Drivande, peppande. Plus en massa grymma gästlärare. Undervisningsupplägget var toppen; Research, insamling av data, intervjuteknik, Design thinking-metod, Double diamond och Google designsprint. Därefter en kort mer praktisk del med Figma och lite animation i Adobe After effects mm. Kontakten med mina klasskamrater betydde mycket. Så fina möten, en del kommer jag säkert att träffa i min nya yrkesroll, andra är vänner för livet.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Just nu är jag i praktik på Systembolagets designavdelning. Jag gjorde på eget initiativ slutprojektet på Berghs tillsammans med dem och fick en bra kontakt. Efter utbildningen frågade jag om jag kunde få praktisera för att få den viktiga erfarenhet som krävs för att ta steget fullt ut.

Vilken utbildning passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både heltids­utbildningar och långa och korta kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

Hitta rätt!

Hur går dina tankar kring arbete och framtid?

– Med min långa designerfarenhet så har jag länge sneglat åt det mer strategiska hållet och i en roll som UX/UI-designer tror jag att jag kan kombinera det hela. Arbeta med människor och behov. Analysera och förstå. Och att koka ihop det hela till design som ger mening.

Vad vill du helst jobba med framöver?

– Människor. Att göra livet lite bättre, i det stora och det lilla. Att göra vacker och smart design.

Sen vill jag jobba i en roll där jag kan kombinera UX-design med min långa erfarenhet av grafisk design och art direction. Jag gillar att ha överblick och att se hur folk gör och tänker. Hitta mönster. Men klart fokus på människor, livet, behov och utmaningar.

Och jag gillar att arbeta i ledande roller. Jag är bra på att se helhet och entusiasmera andra. Skapa positiv energi och rum för kreativitet. Och viktigast av allt, att jobba på en arbetsplats som genomsyras av schyssta värderingar och samhällsengagemang.

Hur kan en dag på din praktikplats se ut?

– Designgruppen består av dryga tio personer som jobbar med UX och digital design i någon form. Allt från UX-writers, visuella designers till mer rena UX-roller och service design. Även bild- och filmproduktion ingår i teamet. Jag är självgående, är med i ett par olika projekt och arbetar framförallt med research – just nu med en hel del kund- och medarbetarintervjuer, användningstester och analyser av data. Jag använder mig av verktyg som effektkartläggning, kundresor och lär mig otroligt mycket av de superproffsiga kollegorna. Jag har även fått mer kunskap om WCAG och hur viktig tillgänglighetsaspekten är i alla delar av designen. Och jag får en del handledning emellanåt. Men viktigast av allt: upplever att jag kan tillföra konkret värde.

Berätta mer om hur ni jobbar!

– Vi jobbar i tre-veckors sprintar, med en exemplarisk tavelstruktur för att logga allt som ska göras, är i process och mot periodens slut firar vi ceremoniellt allt vi genomfört. Detta är ganska nytt för mig, men väldigt pedagogiskt. Jag tror att designvärlden som inte redan jobbar agilt eller med UX-ramverk kan lära av detta. Struktur och tydlighet ger bra ramar för kreativitet.

Känner du att du har nytta av det du har lärt dig på utbildningen?

– Absolut. Alltihop. Metoderna framförallt.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Fundera på vad du vill. Är tre månader realistiskt för att ta dig vidare eller behöver du en längre utbildning? Om du bestämmer dig för Berghs, rensa då kalendern. Inget dubbeljobbande, lägg ALL tid på utbildningen och uppgifterna. Lär dig Figma superbra innan kursstart, kanske även After Effects och gör timmar av tutorials. Då kommer du att få det maximala utbytet!

Här kan du läsa mer om Berghs Upgrade. Vill du läsa om andra personer som har gått en utbildning på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.