Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Karin ville utvecklas som illustratör

Karin Gillberg

Våren 2020 läste Karin Gillberg en illustrationskurs på Berghs. Här berättar hon om kursen, sitt jobb, hur det var att plugga på distans och vikten av att lära sig att lita på den kreativa processen.

Skrivet av Anette Hamel
Oktober 2, 2020

Hej Karin! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Karin Gillberg, bor i Enköping och har under många år jobbat deltid på Ica. Sedan 2013 har jag haft mitt konstnärskap vid sidan om. För något år sedan bestämde jag mig för att jag ville satsa på konst/illustration och att det ska bli min huvudsakliga syssla.

Vilken kurs läste du på Berghs och vad var det som fick dig att söka till just denna?

– Jag läste distanskursen i Illustration vårterminen 2020 för att jag ville utvecklas som illustratör och få med mig verktyg för att skapa illustrationer för uppdrag. När jag läste om kursen tyckte jag att det var bra att man fick gå igenom så många delar och få en inblick i branschen, samt att kursen var uppdelad i tre delar grund, uppdrag och framtid. Och det kändes viktigt att kursen var inriktad på att lära sig leverera illustrationer med konstnärlig höjd.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

– Läraren Annika Sköld sade vid kursstarten att vi skulle ”lita på den kreativa processen” och det har jag tagit med mig. Jag tycker det är ett bra sätt att tänka, att vissa bilder kanske man inte kan komma fram till utan att ta sig igenom den kreativa processen.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut, den motsvarade mina förväntningar och mer där till. Jag har lärt mig massor och känner mig både inspirerad och motiverad att fortsätta utvecklas och lära mig mer inom illustration.

Hur var det att plugga på distans?

– Det var väldigt praktiskt att plugga på distans då jag själv kunde bestämma hur och när jag skulle göra uppgifterna, bara jag lämnade in uppgifterna i tid så klart. Sen hade vi mycket kontakt via plattformen genom att ge varandra feedback på uppgifterna och vi kunde träffas via zoom-appen och prata, bland annat hade vi ”öppet klassrum” en dag i veckan där man kunde prata om uppgifterna eller dela med sig av länkar eller tips.

Hur var lärarna?

– Väldigt duktiga och inspirerande, vi fick otroligt mycket bra länkar och tips vid varje inlämnad illustrationsuppgift. Även feedbacken var fantastisk. Att få guidning till att hitta ens egna styrkor och att lita på sin egen stil var till stor hjälp för mig.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant lärorikt på utbildningen?

– Att vi fick prova på så många olika typer av ”uppdrag” under kursen, tidnings/bok illustration, reklamillustration, mönster. Mitt favoritavsnitt blev animation där vi fick göra en gif-animation, vilket jag aldrig provat innan.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Det har jag absolut, under kursen gång hittade jag till ett manér jag trivs bra med. Jag trivs bäst med att skissa eller rita upp linjer med penna och papper och sen kan jag fortsätta i datorn, med färgsättning men behålla det analoga skissgrunden i
slutprodukten.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Att jag illustrerar teckenspråksbilder, ett illustrationsuppdrag jag har haft under något år där jag är med och illustrerar några bilder per år. Något som är givande då jag måste lära mig de tecknen jag ska rita. På sikt vill jag helst också illustrera barnböcker eller göra något inom rörlig bild.

Hur hittar du balans mellan arbete och privatliv?

– Oftast försöker jag jobba på dagtid när min sambo ändå är på jobbet och avsluta arbetsdagen när han kommer hem. Eftersom jag jobbar hemifrån så är det ju lätt att bara fortsätta, men jag tror att det kan vara bra att ha fasta rutiner.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet? Något tips på blogg, podd,
böcker eller annat?

– Jag har nog inget specifikt tips på blogg eller så men jag kollar själv mycket på Instagram och behance.net, även Illustratörcentrum är intressant att titta igenom. Men det är ju också viktigt att inte drunkna i vad alla andra gör, utan fokusera på ens egen resa genom kreativiteten.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Läs kursen! En helt fantastisk kurs i allt man får lära sig och all fin feedback som ger en bra ”boost” att fortsätta framåt.

Vill du veta mer om Karin kan du kolla in hennes portfolioVill du läsa om andra personer som har gått på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.