Artiklar

Kvällarna på Berghs blev en fullträff för Klara

Klara Engberg

Under våren 2022 gick Klara Engberg en kvällskurs i Copywriting. Här berättar hon om det stärkta självförtroendet, hur kunskaperna har kommit till nytta och att hon var tillbaka i skolbänken redan i november.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 19, 2023

Hej Klara! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Klara Engberg och bor på Södermalm i Stockholm. Idag jobbar jag med kundkommunikation och textproduktion av olika slag på Lunar - ett nordiskt fintechbolag med fokus på att bygga framtidens digitala bank. Nu har jag snart varit på Lunar i två år och trivs jättebra!

Du gick Berghs kvällskurs i Copywriting under våren 2022. Vad var det som fick dig att söka denna?

– Det stämmer! Jag läste Copywriting en kväll i veckan under våren 2022 och kompletterade det sedan med intensivkursen i SEO och SEM nu i november. När jag fick min tjänst på Lunar var vi precis i startgropen för vad som skulle bli Lunar i Sverige. Sedan dess har jag haft väldigt goda möjligheter att utvecklas på min arbetsplats, vilket jag såg som en möjlighet. Kursen Copywriting var precis vad jag ville läsa, dels för att utveckla min befintliga kompetens men också lära mig mer inför att sedan kunna ta mig an nya arbetsuppgifter och nytt ansvar på jobbet. En fullträff!

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Utan tvekan, kursen överträffade mina förväntningar!

Hur var lärarna?

Embla (kursansvarig) var otroligt härlig! Både hon och hennes kollegor är väldigt duktiga på att lära ut med fokus på verkligheten och hur jobbet ser ut i praktiken. Personligen så tycker jag det är så mycket roligare att lära sig när man samtidigt kan applicera det i sitt jobb direkt. Våra gästföreläsare var också riktigt proffsiga!

Vad lärde du dig under kursen?

– Jag fick lära mig nya sätt att tänka kring skapandeprocessen. Hur du väcker en idé och hur man kan se på både innehållet man skapar och resultatet utifrån olika kundperspektiv. Jag fick också lära mig om många olika områden, vilket var riktigt kul! Inte nog med det, jag träffade nya vänner och kunde knyta kontakter. Jag känner mig väldigt trygg i att höra av mig till dem vid minsta lilla, om det så gäller ett karriärdilemma eller ett gott råd! Ett bra tips jag lärde mig är att text är svårare än vad man tror och att det är okej att det minsta också får ta tid. Låt texten vila över ett par timmar, sen kan man läsa den igen och få helt nya tankar eller ideér!

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Absolut! Jag har efter kursen framförallt vågat ta mig an arbetsuppgifter med ett stärkt självförtroende! Allt jag lärde mig har gjort mitt jobb mer strukturerat och jag har en massa små verktyg med mig. Jag kommer fortsätta dra nytta av allt jag lärt mig på mitt nuvarande jobb och fortsätta utvecklas i det, men jag är också glad över att kunna ta med mig allt framöver, oavsett vart jag arbetar.

Fick du någon aha-upplevelse under studietiden?

– Jag hade många! Ord man snappade upp, pusselbitar som föll på plats – men på delad förstaplats var uppstarten av projektarbetet och att lära mig värdet av UX-copy.

Vad tycker du var roligast under kursen?

– Det roligaste var vårt projektarbete som löpte under hela kursperioden. Jag hade inte jobbat med ett företag som kund på det viset innan, så under projektarbetet lärde jag mig jättemycket. Kursen omfattade också många olika områden vilket var över förväntan. Jag minns en lektion, i film och manus, där vi hade sjukt kul och som minst sagt satte kreativiteten på prov!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En dag på jobbet kan se väldigt olik ut den andra. Jag har en bred arbetsroll och är delaktig i kundkommunikationen i många olika projekt. Därför kan mina dagar handla om allt ifrån att prata med kunder, planera inför och skapa mailutskick och nyhetsbrev, hantera publik kommunikation på våra plattformar eller rentav representera Lunar på event. Listan kan göras lång!

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Välj kurs här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag trivs otroligt bra på mitt jobb. Framförallt för att jag har möjlighet att ta mycket initiativ och vara kreativ. Ett område som fångat mitt intresse är framförallt UX-copy. Det hoppas jag kunna utvecklas inom framöver. Mycket hade inte varit lika kul utan mina kollegor. Vi skrattar mycket och visar omtanke, i upp- och nedgångar.

Och utmaningar?

– Det är alltid en utmaning att jobba i snabba svängar och tillsammans med kollegor baserade på kontor i andra länder än en själv, men det gör det hela också roligare! Planering och kommunikation är ess i rockärmen minst sagt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad? Och har du något karriärtips du vill dela med dig av?

  • På kursen fick jag lära mig att reflektera mer över vad jag ser. Så när jag ser en annons eller text tänker jag nu också på hur den skapats. Att få igång tankarna i bakhuvudet lite hela tiden tycker jag är ett bra knep.
  • Podden Off Topic som drivs av Afrodite och Apollonia, där får jag inspiration till mycket som rör karriär i stort!
  • Ett karriärtips är att det finns många vägar att gå. Min erfarenhet säger att att man kommer långt på passion och vilja. Men låt ingen utnyttja din hunger – och ha skinn på näsan!

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa kvällskursen Copywriting?

– Det är bara att göra, varenda minut var så väl investerad! Att jobba heltid och samtidigt läsa på kvällstid kräver sitt fokus, men jag trodde att det skulle vara mer påfrestande än vad det visade sig vara. Trots att jag kom hem sent på kvällarna var jag alltid superpepp och hade lärt mig en massa. När du är klar är du så stolt över dig själv!

En sista fråga, är du även nöjd med intensivkursen SEO och SEM som du läste hos oss nu i november?

– Absolut! Kursen var väldigt innehållsrik och lärarna Sabine och Christian, som båda två är otroligt kompetenta, är också väldigt duktiga på att lära ut. Det bästa med kursen var också alla praktiska exempel som gör det enkelt att ta med det man lärt sig in i ett arbete.