Artiklar

Intensivkursen gav verktyg, metoder och mod

Fyra personer. Berghs lokaler.

Kristian Isaksson jobbar med kommunikation på barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Här berättar han om jobbet och vad kursen Kommunikations­chefens viktigaste verktyg har betytt.

Skrivet av Anette Hamel
Juli 11, 2024
Kristian Isaksson

Hej Kristian! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Kristian Isaksson, bor i Stockholm och arbetar på barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Jag har varit engagerad i organisationen i över två decennier, och arbetat där sedan 2012. Det som fått mig att stanna så länge är möjligheten att utvecklas och testa nya saker. Jag har arbetat med allt från ungas engagemang, kommunikation till att projektleda globala insatser. När jag för ett år sedan erbjöds möjligheten att kliva in som tillförordnad kommunikations­chef under ett år, tackade jag självklart ja. Nu har året gått och jag är tillbaka i rollen som Teamlead för kommunikation.

Vad har du för bakgrund?

– Skulle du ha frågat mig som tonåring om jag strävade efter att arbeta som kommunikations­chef, hade svaret nog inte varit ett självklart ja. Jag har studerat skådespeleri, teatervetenskap, barnkultur med fokus på ungas inflytande, pedagogik, folkrätt med fokus på barnkonventionen, projektledning och en hel del ledarskapskurser. Jag har alltid varit intresserad av att utvecklas och utmana mig själv, velat arbeta kreativt och kunna påverka mitt arbete.

I slutet av 2023 gick du intensivkursen Kommunikations­chefens viktigaste verktyg. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Som nytillsatt tillförordnad kommunikations­chef ville jag ta tillfället i akt att lära mig mer och utvecklas i min roll. Jag ville få verktygen att kunna förändra och förbättra organisationen och för mina medarbetare.

Vad fick du med dig?

– Kursen gav mig precis det jag behövde just där och då. Metoder och verktyg för att bli en bättre chef och ledare, samt möjligheten att resonera och reflektera över kommunikations­chefens uppdrag med personer i samma sits som mig. Vi hade olika lång erfarenhet och liknande, men också olika, utmaningar.

Hur var läraren?

Andris Zvejnieks var pedagogisk och tydlig. Han blandade teori med praktik och tog oss med på en resa under tre fulla dagar som kändes utmanande, samtidigt som vi var i trygga händer. Det var tydligt att Andris hade praktiskt erfarenhet och kunde relatera till de utmaningar som fanns bland deltagarna.

Vad tycker du var mest lärorikt på utbildningen?

– Det mest lärorika var blandningen mellan teori och praktik, och att vi deltagare hela tiden fick möjlighet att spegla oss i varandra och vad vi brottades med på dagarna. Det var skönt att få bekräftat att det inte bara var jag som behövde lösa en viss utmaning, och att få idéer av varandra. Det tillsammans med kursens teoretiska och praktiska verktyg och lösningar ville jag ivrigt tillbaka och testa.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Mycket och det mesta. Flera moment som togs upp under kursen var sådant som pågick samtidigt som jag gick den, som jag kunde applicera rakt av på vår egen verksamhet. Jag kom hem mer modig och med mer kunskap. På så vis var jag ett bättre stöd i att genomdriva viktiga förändringar i organisationen.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En vanlig dag ser rätt olika ut. Jag är en prestigelös person som ena dagen försöker lösa våra största varumärkesutmaningar, och en annan dag rotar runt i källaren efter något vi behöver till ett event. Det jag gillar mest är att få tänka ut kreativa lösningar och sätt att kommunicera för att väcka de känslor som krävs för att fler ska vilja vara med och barnsäkra världen med Plan International Sverige.

Går det att hyra Berghs lokaler?

Absolut! Letar du efter en ny plats att boka för t.ex. konferens, möte, middag, filmvisning eller konsert får du gärna kontakta oss. Vi har 3500 kvm mitt i Norra Djurgårdsstaden.

Läs mer!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att jag varje dag får kliva upp ur sängen och känna att jag bidrar till något som är större än mig själv. Att jag får möjligheten att bidra till en positiv förändring för barn runt om i världen. Att jag varje dag får se vad som är möjligt att åstadkomma om goda krafter arbetar tillsammans, och att få bidra till hoppfullhet i en till synes rätt mörk omvärld.

Och några utmaningar?

– En kommunikativ utmaning som en global barnrättsorganisation som Plan International har är att visa att det vi åstadkommer gör skillnad. Att de pengar alla fantastiska privatpersoner, företag, stiftelser och institutionella givare ger till oss faktiskt gör stor skillnad. Det är enkelt att visa en nybyggd skola eller ett nytt vattensystem i en avlägsen by, men vi arbetar också med att långsiktigt förändra normer och beteenden som gör att barn utsätts för våld och övergrepp. Att hitta sätt att kommunicera det så att det blir begripligt och konkret är något vi undersöker och skruvar på hela tiden.

Var hämtar du inspiration?

– För att orka med söker jag kraft i positiva berättelser. Jag gråter ofta till en Golden Buzzer eller reaktionerna hos en familj som oväntat fått hela sitt hem renoverat. Det är okej att pausa delar av sitt flöde i sociala medier, som gör att du mår dåligt. Det är okej att inte orka ta in allt ont i världen hela tiden. Det gör förhoppningsvis att du orkar engagera dig, när det verkligen behövs.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Jag som har jobbat på samma organisation i över 12 år är osäker på om jag är den som ska ge karriärtips. Men om något, så hitta något du brinner för, se till att ha kul på jobbet och sök dig vidare om du inte utvecklas.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Det är alltid bra att fylla på med ny, eller uppdatera redan existerande, kunskap. På Berghs får du lärare som gillar att undervisa, vet vad de snackar om och du får möjligheten att utvecklas i en vacker och dynamiskt miljö.