Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Tydligt att föreläsarna verkligen brinner för UX”

Linda Fragner

Linda Fragner är affärsutvecklare på Vattenfall Eldistribution. Hösten 2018 läste hon kursen UX Product Development. Här berättar hon om sitt jobb och valet av kurs.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 23, 2019

Hej Linda! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Linda Fragner och jobbar som affärsutvecklare på Vattenfall Eldistribution sedan sex år tillbaka. I min roll har jag arbetat i diverse digitala projekt som bland annat projektledare, produktägare, och webbansvarig. Dessförinnan har jag bland annat varit marknadschef på ett mindre företag och konsult inom sociala medier. Jag läste kursen UX Product Development under hösten 2018 när jag var föräldraledig.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

Innan jag gick på föräldraledighet arbetade jag tätt med UX:are i ett flertal projekt och tyckte att de bidrog med mycket kunskap och flera effektiva verktyg. Har egentligen länge tyckt att UX varit väldigt intressant och nu ville jag passa på att lära mig mer under föräldraledigheten. När jag såg Berghs kursbeskrivning kändes den spot on.

Vad fick du med dig?

Framförallt metoder för att verkligen ta reda på användarens behov och säkerställa att hypoteser valideras. Fick med mig en tydlig process (discover, create & validate) som jag verkligen känner att jag kommer att ha en oerhörd nytta av i min roll. Sammanfattningsvis, färre antaganden och fler tester! Fick också med mig många tips kring att hålla effektiva workshop internt och snabbt kommunicera idéer med hjälp av skisser. Tror också att det kommer att bli betydligt lättare att ta beslut genom att verkligen fokusera på kunden och testa alla antaganden.

Hur var lärarna?

Lärarna var inspirerande och kunniga. Det var en bra balans mellan att föreläsarna delade med sig av sina kunskaper och att vi praktiskt fick tillämpa olika metoder.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Ja absolut. Jag ville få med mig en tydlig process för framtagandet av användarvänliga digitala produkter/tjänster. Såg verkligen fram emot varje lektion och tycker att tiden gick alldeles för fort. Så otroligt givande att studera något som man genuint är intresserad av och direkt kan applicera i sitt arbete.

Hemuppgifterna tog en hel del tid i anspråk, men jag tyckte det var väldigt värdefullt att få applicera kunskaperna från föreläsningarna i praktiska övningar.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

Jag sitter ofta som en länk mellan intressenter i vår egna organisation och ett utvecklingsteam. Mycket handlar om att identifiera stakeholders, samla in krav och önskemål och kravställa mot ett utvecklingsteam. En stor utmaning är att prioritera bland alla krav och önskemål. I vissa projekt jobbar vi agilt och i andra enligt mer traditionella projektmetoder.

Var det något av lektionstillfällena som kändes extra givande?

Create-fasen där vi fick lära oss att skissa på ett effektivt sätt för att generera många idéer snabbt. Lite av en aha-upplevelse att förstå att man faktiskt inte behöver vara grafisk designer utan att det räcker med att kunna rita lite enkla cirklar, fyrkanter, trekanter och linjer för att kunna kommunicera en idé effektivt och att det är dialogen och feedbacken som är viktigast, inte själva skissen.

Det var fantastiskt kul att se hur en lösning på ett problem utvecklades på endast 20 minuter genom att vi upprepningsvis skissade, presenterade, fick feedback och byggde på varandras idéer. Tar med mig citatet ”None of us is as smart as all of us”

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad tycker du var roligast på kursen?

Att det var tydligt att föreläsarna verkligen brinner för UX och det smittade! Vill nu komma tillbaka till jobbet och sprida den känslan vidare.

Vad inspirerar dig?

Jag är nyfiken och inspireras av kunniga människor. Strävar efter att alltid utvecklas och lära mig nya saker.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

Jag läser böcker och artiklar och följer olika UX hashtags på instagram ex UX designer world community. Kommer se till att prata UX med kollegor så ofta som möjligt.

Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare? Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig.