Artiklar

På kursen UX Product Development lärde sig Maria hela processen

Under 8 intensiva veckor våren 2023 lärde sig Maria Aspelin de tre delarna inom User Experience: Discover, Create och Validate. "På kursen UX Product Development har jag fått göra allt från början till slut. Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid. Intervjuat, skissat och testat”, säger Maria och förklarar varför en distanskurs på Berghs inte är något för en latmask.

Hej Maria! Berätta lite om dig och din bakgrund.

– Jag heter Maria Aspelin, bor i Stockholm och har en bakgrund som grafisk formgivare. Har jobbat som produktionsledare inhouse och är idag mellan jobb och ser mig i framtiden som projektledare på en webbyrå. Jag har stort intresse för hur man jobbar med användarupplevelse och fick möjlighet att vidareutvecklas för att bredda mina kunskaper som projekt– och produktionsledare.

Du gick distanskursen UX Product Development under våren 2023, varför föll valet på just denna?

– Det var ett bra komplement till min tidigare erfarenhet. Jag vill gärna fortsätta med projektledning, men ville kunna förstå UX-design och även kunna rycka in vid användartester mm.

Hur var läraren?

Johan Ågren var kunnig och tillgänglig. Kursmaterialet var lätt att ta till sig och feedbacken matnyttig och fyllig.

Vad har du fått med dig?

– På kursen UX Development har jag fått göra allt från början till slut. Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid. Intervjuat, skissat och testat.

Hur var det att plugga på distans?

– Det gick väldigt bra. Det var intensivt och svårt att hinna med vissa moment men den informationen var tydlig från början. Jag hade fått höra av kollegor att det är intensivt och mycket lärorikt att gå distanskurs på Berghs. Det är inget för en latmask.

Vad tycker du var mest lärorikt på utbildningen?

– Hela processen var lärorik för mig. Jag var den enda i min grupp som inte hade gjort webbdesign tidigare, men det var inget som man märkte, utan jag presterade på samma nivå som de andra.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj kurs här!

Hur kan en dag som projekt- och produktionsledare se ut?

– Mina dagar började med en standup kl 9. Vi checkade av dagens produktion och vad som kommer närmaste veckan. Jag hade mycket kontakt med beställare internt och externa konsulter. Planerade in jobb och resurssatte projekten. Det blev många möten t.ex. för att vidareutveckla varumärket så att det går i linje med organisationens vision.

Vad är det bästa med jobbet?

– Mina kollegor. Vi hade otroligt roligt ihop. Det har även varit givande att ha så stort ansvar tillsammans med kollegorna. Jag trivs otroligt bra med att planera och driva kreativt arbete.

Och några utmaningar?

– Utmaningarna var att få folk att förstå att design är inget allmänt tyckande, att det finns ett varumärke som man måste hålla sig till av en anledning. Vi hade knappa resurser och det är utmanande att skapa kreativ höjd med dessa förutsättningar, men det tycker jag ändå att vi har gjort.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Stagnera inte. Lär dig nytt och utvecklas hela livet.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Se till att du har möjlighet att avsätta tid att genomföra kursen!