Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Kursen Strategisk projektledning blev en vändpunkt i mitt arbetsliv”

Maria.Samson

Maria Samson är Kommunikations- och digitaliseringschef för Finspångs kommun. Hon har läst ett flertal kurser på Berghs och berättar här om dessa, sitt arbete på kommunen och ger även några tips på poddar och böcker!

Skrivet av Anette Hamel
Januari 17, 2019

Vem är du och vad jobbar du med?

Maria Samson heter jag – och jag är en person som älskar att arbeta med människor, kommunikation och den omvandling som digitaliseringen kräver av oss som organisation och företag idag. Det är en spännande tid vi får uppleva!

Sedan augusti 2018 arbetar jag som Kommunikations- och digitaliseringschef för Finspångs kommun. Ett uppdrag som innebär att jag driver och ansvarar för kommunens kommunikation, interna och externa serviceytor, IT och digitalisering. Ett oerhört spännande uppdrag som behöver både tid och många modiga människor.

Vilka kurser har du läst hos oss?

Jag har haft turen att läsa flera kurser på Berghs. Min första kurs var Digital Management våren 2012. En kurs som passade mig just där och då när jag hade behov av insikt i digital styrning, helhet och ledning. Därefter har jag under åren läst Projektledning, Bygga varumärke i sociala medier och Strategisk projektledning.

Vad var det som fick dig att söka till just dessa kurser?

Redan när jag läste på högskolan, Informationsdesign, så hörde jag gott om skolan och kurserna. Och när boomen med Facebook och företag, responsiva webbplatser och appar slog till och min dåvarande chef gav mig digital närvaro som ansvar så var den kursen där och då ett bra verktyg för mig att få inblick och kunskap inför att bygga upp något nytt. Det var inte många år sen, men oj vilken digital utveckling vi har fått vara en del av. Idag är det som var nytt då en ren självklarhet.

Vad har du fått med dig från kurserna?

Bredden på kunskap och nätverk. Under dessa kurser så har jag fått insikt i trender och behov som målgrupperna har haft och anpassat till min verklighet genom föreläsningar och verktyg. Coachande lärare och föreläsare som har varit givmilda med sin erfarenhet och modeller att använda sig av praktiskt. Att klasserna även består av kursdeltagare inom samma område, men ofta med olika utmaningar har varit otroligt lärorikt och lärande.

Motsvarade kurserna dina förväntningar?

Ja, kursen Strategisk projektledning blev en vändpunkt i mitt arbetsliv. Den gav otroligt många kloka inspel, modeller och lärdomar. Den har jag mycket att tacka för. Och även övriga kurser. Men just Strategisk projektledning gjorde något med mig som projektledare och medarbetare. Kunskaperna i den gav mig verkligen en personlig tyngd att stå på.

Hur var lärarna?

I vissa kurser har det enbart varit samma lärare genom hela kursen vilket har varit jättebra i just dom kurserna, exempelvis Strategisk projektledning och Bygga varumärke i sociala medier. Där har deras kunskap och erfarenhet varit av stor vikt. Alla har alltid varit bjussiga med att dela med sig av erfarenhet och kloka råd. Medan exempelvis Digital Management byggde på många olika lärare vilket var bra där och då när en bredd behövdes inför att bygga något nytt.

Berätta gärna om något bra minne från Berghs!

Jag minns speciellt ett tillfälle när vi gjorde ett grupparbete och satt i ett av smårummen som var inrett i mycket färg. Vi var tre stycken som alla arbetade i liknande roller och att tillsammans få lösa en uppgift gav så många infallsvinklar och skapade en trygghet i lärandet. Att läsa sig till kunskap är såklart bra, men att få göra det i samverkan med att dela erfarenheter och tankar ger så mycket mer. Det bär jag med mig, relationerna i lärandet.

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

Ja, jag kan ha kontakt i stort sätt med alla som jag har läst med då vi har kvar arbetsgrupper via sociala medier och även har varandra i andra sociala nätverk som LinkedIn. Ofta skriver någon i gruppen en fråga där antingen lärarna eller en kurskamrat ger svar.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

Vad tycker du var roligast på kurserna?

Att de alltid har gett inspiration och energi, nya infallsvinklar, nätverk och en bred kunskap.

Har du fått användning av det du lärde dig?

Absolut, jag använder idag flera delar av alla kurserna. Även om mitt uppdrag idag mer handlar om att vägleda i de olika frågorna.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

Mina olika ansvarsområden skiljer sig åt ganska mycket eftersom det är allt från växel och reception, till kommunikationsavdelning och IT-avdelning. Men det som ingår i alla är just att vi ger service och ska underlätta vardagen för våra kommuninvånare och medarbetare. Så just nu fylls mina dagar främst av ombyggnadsskisser av receptionen och den yta som besökare först ser, och att finnas tillhands för projektledaren i två stora webbprojekt som pågår för full och är i slutfas. Men främst så handlar mina dagar om att samverka, lyssna in och skapa strategi för oss som kommun att följa och transformera oss i den digitala utvecklingen som krävs.

Vi har en bred målgrupp eftersom våra kommuninvånare är allt från små barn till gamla i livets slutskede. Och i den här bredden så ska vi med hjälp av digitaliseringen underlätta, effektivisera och öka servicen. Det är en spännande och utmanande tid, för oss och för många andra kommuner i landet, att ta till vara på utvecklingsmöjligheterna som finns för att skapa bättre kundupplevelser för medborgarna men också för medarbetarna. Så att möjliggöra det systematiskt handlar många av mina dagar om – otroligt spännande och roligt!

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom dessa ämnen? Har du något tips på blogg, podd, bok eller annat?

Jag läser ju gärna – sista tiden har jag försökt läsa böcker kring ledarskap för att utmana mig själv och mina tankar i det ämnet som Effektfull av Simon Elvnäs och just nu Inifrån av Anna Kinberg Batra. Annas bok är ju inte en kunskapsbok i sig, men otroligt lärorik och reflekterade i att vara ledare och chef som kvinna. Och så poddar förstås som Social by default, nu var ju de lärare i Bygga varumärke-kursen då jag läste den. Men deras inspel ger mig mycket. Även mediepodden tycker jag är bra och avsnitt med Steve Jobs D: All Things Digital. Sen lyssnar jag med ett halvt öra på poddar som mina två tonåringar lyssnar på för att vara en del i samtiden vi befinner oss i med nya generationer. Det går galet fort och det gäller att ställa frågor och ta del av dom unga som står mitt i det.

Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare?
Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig.