Artiklar

Berghs faciliteringskurs gav Martin en ny verktygslåda

Martin.Strömberg

"Jag kan verkligen rekommendera kursen Facilitering till alla som samarbetar med andra människor i grupp", säger Martin Strömberg som gick denna intensivkurs på Berghs i början av december. Här berättar han om sitt jobb och hur de nya kunskaperna har kommit till nytta.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 6, 2023

Hej Martin! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag är en 48-årig trebarnsfar och Uppsala-bo. I botten är jag systemvetare med IT-managementinriktning och efter en karriär som IT-chef på en mellanstor statlig stiftelse beslöt jag för några år sedan att starta eget. Det stod på min bucket-list att någon gång driva eget och när allt stämde tog jag klivet. Idag konsultar jag inom IT och management i det egna bolaget Propharus AB och fortsätter med det så länge utmaningarna rullar in.

Du gick kursen Facilitering hos oss i december 2022. Varför valde du denna?

– Kärnan i mitt arbete handlar om att nå olika mål tillsammans med andra och det är vad kursen handlar om. Mina kunder finns utomlands och jag arbetar till största delen på distans och kursen tar även upp den aspekten på ett bra sätt.

Vad fick du med dig?

– En blandning av idéer och verktyg. Framför allt har kursen skapat förmågan att medvetandegöra faciliterandet, vilket i sin tur gör att det kan förändras och förbättras på olika sätt.

Hur var läraren?

Charlotta Rydholm är entusiastisk så det smittar. Hon har lång erfarenhet inom facilitering och delar sina kunskaper på ett personligt och inspirerande sätt.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Jag var osäker på vad jag kunde förvänta mig före kursen eftersom ämnet är väldigt öppet. Mina förhoppningar på kursen Facilitering var stora och de infriades absolut.

Fick du någon aha-upplevelse?

– Jag fick flera aha-upplevelser. Den starkaste var nog när vi övade på en metod att tänka och associera kreativt kring ett ämne. Att vara kreativ på beställning är svårt, men med en praktisk metod blir det både lätt och roligt. Jag visste inte ens att det var möjligt före kursen.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant under dagarna på skolan?

– Roligast är alltid att träffa nya människor och ta del av deras liv och utmaningar. Mitt arbete utförs till största del per distans och jag uppskattar alla tillfällen att träffa människor fysiskt. Att skapa en film för att pitcha en idé eller att byta perspektiv och ställa sig i en meningsmotståndares skor var både roligt och intressant.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag bär med mig erfarenheterna från kursen i arbetet varje dag. Före varje nytt möte eller workshop reflekterar jag över deltagare och syfte med mötet och jag har nu en verktygslåda med både teori och metoder att tillämpa i de sammanhangen. Det gör arbetet både roligare och mer intressant.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Just nu projektleder jag införandet av ett nytt IT-system åt en myndighet i Schweiz. Jag börjar dagen med att förbereda en workshop som jag sedan faciliterar under eftermiddagen. Jag sitter i Uppsala, utvecklingsteamet sitter i Düsseldorf och användarteamet sitter i Bern. Vissa känner varandra väl och andra inte alls. Vissa sitter i samma rum och småpratar sinsemellan och vissa sitter i olika länder. Det är väldigt roligt och utmanande, i synnerhet med alla olika personligheter och affärskulturer.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Välj kurs här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är möjligheten att arbeta med intressanta människor från andra kulturer. Tyskar och schweizare kan tyckas nära svenskar kulturellt, men det finns en hel del skillnader och det skapar en intressant dynamik som berikar. Roligast är de dagar när allt stämmer. När alla i omgivningen är positiva och lösningsorienterade samtidigt som jag själv känner att jag verkligen levererar värde. Klyschigt förvisso, men när kunden är nöjd så är jag nöjd.

Och vilka är utmaningarna?

  • En stor utmaning är att så mycket av arbetet sker per distans. Det jag saknar mest är möjligheten att växla några ord med en kollega vid kaffemaskinen eller i fikasoffan. Det går att skapa en del informella och mer sociala möten även digitalt, men den fysiska delen går inte att ersätta helt.
  • En annan utmaning är baksidan av fördelen med olika kulturer. Även om man är tillgänglig på semestern är det svårt att ta fyra veckor på sommaren när förväntningarna hos kunden ligger på två. Som familjefar är det ibland en svår balansgång mellan kundens och familjens behov.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Det är svårt att ge karriärtips till andra, när det är olika saker som får oss att ticka. Jag skulle ändå vilja slå ett slag för att följa en karriär som är starkt förankrad i dina personliga drivkrafter. En bra erfarenhet från min karriär hittills var när jag gick från att följa en förväntad karriärväg till att i högre utsträckning identifiera och följa mina personliga drivkrafter, styrkor och intressen. Det är roligast och mest hållbart i längden att arbeta med sådant som du bottnar i känslomässigt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Det finns i synnerhet ett par modeller från kursen som jag fördjupar mig i och det finns mycket information om dem på nätet och YouTube.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Jag kan verkligen rekommendera kursen Facilitering till alla som samarbetar med andra människor i grupp i någon form och har intresse av att aktivt utveckla sådana samarbeten. Det bör gälla de flesta människor.

Här hittar du Berghs kurser inom projektledning.