Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Berghs Upgrade - Digital handel gav mig ett enormt lugn och en hunger att fortsätta"

Mathias Stering

Mathias Stering är en av alla de som sadlat om och bytt bransch. Här berättar han om utbildningen Berghs Upgrade - Digital handel, sitt nya jobb och ger några tips till dig som också funderar på att byta karriärbana.

Skrivet av Anette Hamel
Juni 28, 2021

Hej Mathias! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Mathias Stering och har precis börjat arbeta tillsammans med min fru som sedan 8 år tillbaka äger två stycken optikerbutiker i Stockholm som heter Bågar & Glas. Optikbranschen är helt ny för mig då jag jobbat de senaste 20 åren inom film och TV. Senast kommer jag från ett TV-produktionsbolag som heter Jarowskij, där arbetade jag som producent och gjorde underhållningsprogram såsom I huvudet på Gunde Svan, Fångarna på fortet, Elitstyrkans hemligheter, Duellen och Klassfesten. Med Bågar & Glas är tanken att jag primärt ska fokusera på den digitala delen av företaget, både digital marknads­föring, kommunikation och försäljning.

Vilken utbildning läste du hos oss och vad var det som fick dig att söka denna?

– Jag läste Berghs Upgrade - Digital handel på Berghs under våren 2021. E-handeln är som vi vet enormt stark idag inom detaljhandeln och fortsätter bara att öka, men optikbranschen har inte hängt med i samma takt. Exakt vad som gjort att det inte är lika självklart att handla ett par glasögon eller solglasögon som ett par sneakers online vågar jag inte helt säkert säga, men en faktor är att ett par glasögon skiljer sig enormt på hur de passar varje individuell person, både beroende på ansiktsform och personlig stil. Men givetvis går det att sälja och köpa både glasögon och solglasögon på nätet. Som det är idag säljer vi endast ögonvårdsprodukter i vår e-handel. Gör vi inte försök att själva ta ett kliv framåt och utveckla vår e-handel kommer vi att hamna efter våra konkurrenter till slut. Vi vill fortsätta vara den ledande aktören inom optikbranschen, och då krävs att vi ligger lika mycket i framkant inom e-handeln som vi gör med våra fysiska butiker.

Vad har du fått med dig?

– Jag hade ingen som helst erfarenhet tidigare från något som liknar den här branschen. Men jag har fått med mig otroligt mycket kunskap, energi och självförtroende från den här kursen; både från kursmaterialet, men även genom alla nya kontakter jag skapat med lärarna och de andra kursdeltagarna. Det viktigaste jag har lärt mig är att det inte behöver vara perfekt från start, vi måste bara börja någonstans. Men det måste ske nu, direkt. Utvecklingen och finjusteringarna får komma längst vägen, annars kommer det aldrig att hända någonting alls. Jag kommer aldrig själv att kunna göra allt som krävs eller ha alla svar på hur allt ska göras. Men jag förstår vad helheten handlar om, och jag vet vilka frågor jag behöver ställa för att ta mig framåt. Berghs Upgrade - Digital försäljning gav mig ett enormt lugn och en hunger att fortsätta.

Hur var lärarna?

– Alla olika lärare vi hade genom kursen var enormt bra. De har stor erfarenhet från branschen då de fortfarande jobbar med olika projekt parallellt med att de föreläser. Det känns verkligen som att vi fick en personlig relation med alla, de tog sig alltid tid att diskutera frågor man själv hade utanför lektionstiderna och gjorde sitt yttersta för att alla skulle få vara en del av kursen.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Kursen har faktiskt överträffat mina förväntningar. Jag trodde att det skulle vara mer fokus på ren kunskap och föreläsningar, och inte så mycket diskussioner mellan oss alla i klassen. Men just det tycker jag gav väldigt mycket. Diskussionerna gjorde att det blev ännu enklare att faktiskt förstå det vi skulle lära oss samt att hitta nya vinklar på hur just jag kan applicera det vi pratar om i mitt arbete.

Vad tycker du var det bästa med utbildningen?

– Min uppfattning är att nästan alla av kursdeltagarna var väldigt ödmjuka inför kursen, absolut inte rädda, men att det kändes lite läskigt att hoppa in i någonting helt nytt som man inte hade erfarenhet av sedan tidigare. Därför tycker jag i efterhand att det det bästa med kursen var att alla fick tid och utrymme på sig att växa och känna sig trygga och bekväma med allt som innefattar Digital försäljning. Det har varit en fantastisk resa som vi alla gjorde tillsammans med kursledarna.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har precis sammanfattat kursen för mig själv och tittar igenom hur jag kan applicera allt vi lärde oss på kursen på Bågar & Glas. Allt kommer inte vara aktuellt då vi är ett litet B2C-företag, men det finns ändå väldigt mycket som jag kommer att ha användning för. Det första jag har tagit tag i är att få igång e-handeln på riktigt på vår hemsida. Därefter kommer jag att backa banden och gå igenom varje digital del som kan hjälpa oss att optimera vår digitala försäljning.

Vilken utbildning passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt arbete för Bågar & Glas startade samtidigt som kursen på Berghs startade, så jag har svårt att redogöra för hur en ”normal” arbetsdag ser ut för mig just nu. Jag är fortfarande på väg in i företaget och jobbar för att skapa min egen tjänst. Tror inte att det finns många andra fristående optiker i Sverige som har möjligheten att avvara en person helt åt det digitala. Vi är precis i början av en ny och spännande resa för vårt företag.

Hur har ditt arbete påverkats av Coronapandemin?

– Coronapandemin har förändrat mycket för Bågar & Glas, som för de flesta andra inom detaljhandeln. Det har blivit restriktioner på hur många kunder vi kan ha inne i butikerna samtidigt. Vi har fått titta än mer på när och hur våra kunder vill träffa oss och försökt anpassa oss efter det. Även om vi fortsatt har haft bra försäljning hela tiden så har pandemin fått oss att inse att vi behöver utvecklas digitalt och hur vi kan hjälpa våra kunder som inte har möjlighet att komma in till våra butiker fysiskt. Om vi lyckas hitta ett bra sätt hur vi även kan möta våra kunder digitalt kan vi även finnas tillgängliga för fler potentiella kunder som inte bor i Stockholm, eller har vägarna förbi.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med att arbeta med vårt eget företag Bågar & Glas jämfört med TV-branschen är att vi är otroligt fria att själva pröva oss fram och utvecklas i den riktning vi själva tror på. TV-branschen är idag så otroligt pressad och toppstyrd att det blivit ohälsosamt för alla inblandade. När vi driver vårt eget företag äger vi själva rätten över att bestämma vad som är rätt för oss, våra medarbetare och våra kunder, samt vad som redan är bra eller vad som fortfarande har utvecklingspotential.

Sedan måste jag även säga att ”det nya” är det som får mig att känna en glädje och hunger jag inte känt på väldigt länge. Det är otroligt inspirerande och roligt att lära sig nya saker i livet. Absolut är det läskigt att hoppa över kanten och prova någonting nytt. Men det är vad som ger mig glädje, energi och får mig att känna ett lugn.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Kursen har gett mig enormt mycket energi, glädje och självförtroende inför mitt nya arbete. Lärarna känns väldigt uppdaterade på vad som faktiskt händer i branschen på riktigt, då de fortfarande arbetar vid sidan av Berghs. Jag tycker även att mixen på kursdeltagarna vad värdigt positiv, då många har väldigt mycket arbetslivserfarenhet bakom sig från olika branscher. Just den mixen gav väldigt mycket i alla diskussioner och grupparbeten vi hade. Storleken på klassen var perfekt, tillräckligt stor så att fanns många att diskutera med, men samtidigt inte för många så att det blev opersonligt. Alla som ville fick ständigt möjligheten att vara med i diskussionerna.

Om du är sugen på att lära dig mer om Digital försäljning rekommenderar jag alla varmt att ta den här kursen. Våga prova att utmana dig själv genom att lära dig någonting nytt. Jag själv kommer garanterat att ta ytterligare någon eller några kurser på Berghs i framtiden.

* Utbildningen Digital handel hette tidigare Digital försäljning. Namnbyte inför våren 2022.

Här hittar du hela Berghs aktuella kursutbud och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.