Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen i produktions­ledning gav effekt både på jobbet och privat

Mindy-Li Nixon

Mindy-Li Nixon bor utanför Linköping och jobbar för IKEA med migrationsfrågor och processutveckling. I höstas läste hon distanskursen Produktions­ledning Start på Berghs. Här berättar hon om sitt jobb, hur det var att plugga på distans, hyllar Cecilia som är kursansvarig och ger tips till dig som funderar på att läsa en kurs i detta ämne.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 7, 2020

Hej Mindy-Li! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Mindy-Li Nixon och är från Stockholmstrakten men har bott många år i vackra Östergötland. Idag bor jag med sambon i ett hus på landet utanför Linköping men pendlar till Älmhult, eftersom jag jobbar för IKEA AB med migrationsfrågor och processutveckling. Det är en härlig roll där jag ständigt får utveckla och utvecklas tillsammans med en av världens bästa (och största!) arbetsgivare - det är "rörigt men roligt"! Utöver min position som HR Coordinator är jag med i vår arbetsmiljökommitté som ständigt jobbar för en bättre arbetsmiljö med friska och glada kollegor. Det är ett viktigt jobb som jag tar på största allvar.

– I grunden är jag kognitionsvetare inriktad mot Human Factor; min expertis är mänskligt beteende kopplat till allt vi använder och gör i vårt dagliga liv. Kognitionsvetare jobbar brett och behövs på många avdelningar oavsett företag - ofta jobbar vi bakom kulisserna och ser till att just du har en ergonomisk arbetsplats, vet hur du ska tolka all den data som ditt företag samlar in eller kan använda en smart app på ett enkelt och intuitivt sätt.

– Jag älskar att hjälpa människor lära sig saker, till exempel genom att ta fram enkla och tydliga processer som gör att det blir lätt att ta till sig information och jobba med den. Det i sin tur förkortar exempelvis onboarding, vilket sparar tid och pengar för företaget samtidigt som medarbetarens känsla av att passa in och kunna bidra till gruppen infinner sig snabbare. Win-win!

Vilken kurs läste du hos oss och varför valde du just den?

– Jag läste distanskursen Produktions­ledning Start i höstas eftersom det så tydligt knyter an till mina intresseområden kognitionsvetenskap, kommunikation och projektledning/produktionsledning. Jag ville ha på pränt att jag är kreativ på ett resultatorienterat sätt, att jag är duktig på att strukturera och följa upp projekt och att jag verkligen förstår de olika perspektiv och nya ögon som projektdeltagare kommer in med. Som produktionsledare är det viktigt att kunna sitta på den frånvarandes stol och fatta beslut utifrån både helhet och detaljnivå med människan i fokus, och det kan jag.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Oj, vad har jag INTE fått med mig...?! Dels har jag fått med mig flera nya sätt att se på processer och produktion genom den samlade kunskapsbas av praktisk erfarenhet och hundratals exempel ur verklig produktions­ledning som kom från både kursledare och kursdeltagare från hela landet. Otroligt lyxigt!

– Utöver en god introduktion av helhetstänk, teorier och begrepp erbjöds också en enorm mängd praktiska tips på alltifrån tillvägagångssätt från starten av ett projekt till indelning i faser, kommunikationsverktyg och hur de kan användas för olika saker, där det ena verktyget trumfar det andra beroende på ändamål och deltagare.

– Sist men inte minst har jag verkligen förstått att alla projekt kan se HELT olika ut - och det är helt okej! Ändamålet styr medlen (och kreativiteten!), på nåt vis. Det finns en enorm frihet i det synsättet, som i sin tur frigör nytänkande och produktivitet.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut - den till och med överträffade dem med råge. Och eftersom det är Berghs, så hade jag höga förväntningar redan från början! Cecilia Wirtl, vår kursledare, var helt outstanding. Förutom att vara en god kommunikatör med ett starkt driv och engagemang så var hon även empatisk, lyhörd och gav av sig själv i en aldrig sinande ström. Hennes personliga varumärke är ett av de starkaste jag har upplevt. En otroligt varm, humoristisk och tillgänglig person som samtidigt kan göra knivskarpa analyser och ställa krav mot kund. Om jag hade haft en idol i vuxenlivet så skulle det vara Cecilia, haha.

Hur var det att plugga på distans?

– Jag har läst på universitetet i 10 år för mina två utbildningar inklusive forskningstiden och har behövt plocka ihop kurser både från campus och distans, så jag är van vid distansplugg. Jag gillar friheten och möjligheten att lägga upp studierna som det passar mig. I och med videoträffarna varje vecka fick vi också möjlighet att ses och stämma av kontinuerligt - vilket var jätteskönt! Det var ett bra sätt att kolla om man var i fas, diskutera om de andra hade fastnat i samma frågeställning eller bara hjälpa någon annan med sitt projekt.

Hade ni något hemarbete? Berätta gärna lite om det.

– Vi fick tidigt välja ett projekt som vi skulle jobba med hela kursen. För varje vecka fick vi en uppgift att applicera på det valda projektet. Uppgifterna var av varierande svårighetsgrad och lämnades in veckan därpå. Det innebar också att projektet blev både större och mindre för varje vecka. Större i form av fler funktioner, mindre i form av att man utvecklade mer och mer kontroll över det. Det var en häftig känsla.

Har du något bra minne från Berghs som du vill dela med dig av?

– Oj, det var en svår fråga - jag tycker att hela kursen är ett bra minne som jag gärna går tillbaka till. Jag skulle säga att videoträffarna var något av det bästa. Att få "kika in i någons värld" - någon satt på balkongen med utsikt över Stockholm, någon satt på sitt kontor i Oslo, någon satt nedkrupen i soffan i Göteborg medan sambon lagade lunch i bakgrunden... det kändes gemytligt. Vi skrattade ofta tillsammans och det var en bra stämning där alla fick ta plats i det virtuella rummet. Världen kändes mindre, på ett opportunistiskt sätt.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad tycker du var mest intressant eller lärorikt på kursen?

– Om jag måste välja så skulle jag säga arbetssättet att varje vecka läsa och kommentera tre andra kursdeltagares projekt. Systemet var en roterande lista så varje vecka fick man köra peer review på en "ny" deltagare och fortsätta se framstegen hos de två föregående. Det gjorde att man förutom att imponeras av sina kurskamraters utveckling också konstant fick inspiration till att utveckla sitt eget projekt. En annan ögonöppnare var en gästföreläsning om ledarskap som var väldigt givande!

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

– Jag har kontakt med ett par stycken idag via Linkedin. Det är främst det geografiska avståndet som skiljer oss åt, annars hade det varit awesome att ta en fika nån dag! Jag hejar på mina kurskompisar och det ska bli roligt att följa deras utveckling i sina respektive branscher.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Både privat och på jobbet så jobbar jag ännu mer med enkelhet, tydlighet, struktur och att dela in arbetet (eller fritiden) i olika delar. Den viktigaste punkten är att se till att gruppen mår bra - oavsett om den består av projektdeltagare, familjemedlemmar eller kollegor. Friska och glada människor gör ett bättre jobb - den målbilden jobbar jag för dagligen.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Eftersom jag jobbar med migrationsfrågor, utveckling av processer och arbetsmiljöfrågor som påverkar hundratals om inte tusentals medarbetare är det viktigt att ha ordning inte bara på skrivbordet utan också i huvudet. Jag inventerar ofta "inåt": Vad har jag gjort hittills, vart är jag just nu, vart vill jag sen, hur ska jag nå dit? Jag planerar, strukturerar, bockar av och följer upp. Jag läser mycket, ofta 1-2 böcker i veckan och gärna fakta om gruppsykologi, ledarskap och självutveckling.

– Jag följer taggar på exempelvis Linkedin och DN som handlar om ledarskap och konflikthantering. Det är det mest relevanta oavsett projekt - hur du får med dig gruppen och dessutom hjälper den att lyckas både som enhet och på individnivå. Utan grupp, inget resultat. Förtroende från dina medmänniskor är a och o för att ni ska lyckas.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Om du vill lära dig att lyckas med projekt - oavsett om du ska projektleda eller delta - så är det här kursen för dig! Mitt tips till den intresserade är att välja ett par väl valda trådar/forum som passar dig och börja där. Plocka inte upp allt som någonsin har sagts om produktions­ledning - det blir för rörigt och lätt irrelevant eller utdaterat. Utgå inifrån, från dig och din egen stil - mitt spår har varit att anpassa produktionsledarskapet till kognitionsvetenskapen och min passion för att hjälpa människor. Fråga dig själv varför du vill leda, innan du börjar staka ut din egen väg. Lycka till!

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.