Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen Digital PR gjorde Peter uppdaterad och trygg

Peter karlsson

"Om du jobbar med PR och vill utöka dina kunskaper i dagens medielandskap och få insikter om vilka möjligheter det digitala PR-landskapet medför ska du absolut läsa denna kurs. Det är väl investerad tid att gå denna distanskurs på åtta veckor", säger Peter Karlsson, pressansvarig och kommunikationsstrateg på Avtalat.

Hej Peter! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Peter Karlsson, är ursprungligen från Västergötland, men bor sedan många år i Stockholm tillsammans med min sambo och dotter. Sedan snart två år jobbar jag som pressansvarig och kommunikationsstrateg på Avtalat. Vi startade vår verksamhet 2021 och har i uppdrag av arbetsmarknadens parter (Svenskt Näringsliv, LO och PTK) att informera och vägleda om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för tre miljoner arbetsgivare och anställda i privat sektor. Det är ett stort och viktigt uppdrag och spännande att få vara med i uppstarten och utvecklingen av vår verksamhet.

Vilken kurs har du gått hos oss och vad var det som fick dig att söka denna?

– Jag läste distanskursen Digital PR under våren 2023. Efter att ha jobbat som kommunikatör och pressansvarig i många år kändes det som att jag fastnat i en del gamla hjulspår och inte var helt uppdaterad på alla nya möjligheter som dagens digitala medielandskap erbjuder, även om jag jobbat med sociala medier i många år. Att kursen gavs på distans gjorde den extra attraktiv då det fanns förutsättningar att gå den och kombinera att jobba utan att behöva ta tjänstledigt.

Hur var läraren?

Edit var engagerad, uppdaterad och erfaren. Hon gav väldigt bra och konstruktiv feedback på inlämningsuppgifterna. Det gjorde att jag lärde mig mer eftersom jag kunde testa och applicera det vi lärt oss i inläsningsmomenten och direkt få feedback.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Framför allt har jag fått en ny, fördjupad och breddad bild av digital PR och alla möjligheter, och utmaningar, som finns. Jag känner mig uppdaterad och trygg i att navigera och testa allting som dagens digital PR-landskap erbjuder.

Hur var det att plugga på distans?

– För mig funkade det väldigt bra då jag kunde planera och avsätta tid i min jobbkalender för att pluggandet inte skulle krocka med det ordinarie arbetet. Det var också enkelt att kunna prioritera om vid behov, då vi hade en vecka på oss för varje delmoment, som inkluderade inläsning och en inlämningsuppgift.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Att man inte behöver vara fullärd eller kunna allt för att våga testa och prova. Det digitala PR-landskapet utvecklas med rasande fart och det är omöjligt att ha kunskap inom alla områden eller full koll på allting. Det viktiga är att våga testa och prova och se vad som funkar, eller inte funkar, i din vardag och ditt PR-arbete.

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Det roligaste var att det gick att använda sitt arbete och dess utmaningar som utgångspunkt för inlämningsuppgifterna. Det gjorde det så mycket roligare att arbeta med verkliga fall och veta att resultatet av det jag lämnar in har jag sedan nytta av i mitt jobb.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Allt material från kursen är som ett stort smörgåsbord eller uppslagsverk som jag har med mig in i mitt dagliga arbete. Vi är inne i ett stort utvecklingsarbete där målet är att Avtalat blir vägen in till allting som rör pension och försäkring via jobbet i privat sektor för både arbetsgivare och anställda. Våra tre miljoner kunder ska bara behöva komma ihåg Avtalat för att exempelvis anmäla en arbetsskada eller göra förändringar i sin tjänstepension.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt jobb är väldigt varierat och självständigt med olika arbetsuppgifter. Det innebär både att arbeta ensam eller i grupp med kollegor med olika kompetenser. Vissa dagar kan det handla om att skriva texter, göra presentationer och omvärldsbevaka. Andra dagar kan det handla om avstämningar eller kreativa möten om hur vi ska jobba framåt med olika delar av kommunikationen som inkluderar PR.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Förmånen att få jobba med olika kollegor med många olika ansvarsområden och kompetenser är utvecklande. Jag gillar också att vi är relativt nystartade och att vi tillsammans håller på att skapa något och utveckla vårt erbjudande mot våra kunder. Det bästa är att vi inte säljer något, utan sprider kunskap och information om fördelarna med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring och det som ingår.

Och några utmaningar?

– En stor utmaning är att skapa intresse och få utrymme i olika medier och kanaler för en lågintresseprodukt som pension och försäkring är. Det kan upplevas som tråkigt och ointressant. Det är först när man närmar sig pensionen, ska bli föräldraledig eller råkar ut för en olycka på väg till jobbet som det blir relevant för den enskilde anställde att det kan finnas extra ersättning att få via kollektivavtalet.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Se till att vara aktiv på Linkedin. Ha en uppdaterad och aktuell profil. Följ företag och personer som du är intresserad av. Anmäl dig till olika nyhetsbrev, gå med i grupper och kommentera inlägg som intresserar dig eller där du har frågor och funderingar.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Om du jobbar med PR och vill utöka dina kunskaper i dagens medielandskap och få insikter om vilka möjligheter det digitala PR-landskapet medför ska du absolut läsa denna kurs. Det är väl investerad tid att gå denna distanskurs på åtta veckor.