Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen fick Victor att arbeta mer strategiskt

Victor.Bengtsson

Victor Bengtsson är kommunikations­ansvarig på Läkare i Världen. Han läste kursen Strategisk marknads­föring på Berghs hösten 2018 och berättar här om detta.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 7, 2019

Hej Victor! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag jobbar som kommunikations­ansvarig på Läkare i Världen, en människorättsorganisation som jobbar för att hälsa ska vara en mänsklig rättighet för alla. Vi har en klinik i Stockholm där vi ger vård till de som inte får vård inom vårt system. Mitt jobb går ut på att driva opinion i våra frågor, skapa vår kommunikation och kampanjer men också att jobba med våra andra systerorganisationer runt om i världen.

Vad du har jobbat med eller studerat tidigare?

Jag är journalist från början och har jobbat på UR och på Sveriges radio. Jag är utbildad på Dramatiska institutet vilket är en ganska ovanlig bakgrund i min bransch. Av det har jag tagit med mig vikten av en berättelse, om den så är en persons berättelse eller en organisations. Jag har också jobbat som kommunikationsstrateg på Miljöpartiet i Stockholmsregionen. Där var jag med och jobbade i valrörelsen vilket var en väldigt spännande och utmanande tid.

Vad var det som fick dig att söka till kursen Strategisk marknads­föring?

Jag ville fördjupa mig i att arbeta strategiskt. Främst kände jag att man ofta hamnade i att jobba dag för dag och att man sällan hann med att tänka lite längre än till nästa vecka. Min förhoppning var att kursen skulle bidra med ett lite mer långsiktigt perspektiv.

Vad fick du med dig?

Massor! Framförallt var det väldigt spännande diskussioner med andra kursare som kom från helt andra håll än mig. Och många värdefulla hands-on tips från Geta och Martin som jag har väldigt mycket användning för nästan dagligen.

Hur var lärarna?

Lärarna var väldigt bra. Framförallt bra på att lyfta diskussionerna och verkligen låta det handla om strategi. Så lätt annars att man kring kommunikation fastnar i något detalj i ett hörn. Geta och Martin är väldigt bra på att hela tiden ta diskussionen vidare och till ibland helt oväntade håll. Också väldigt bra och inspirerande gästföreläsare.

Har du något bra minne från din tid på Berghs som du vill dela med dig av?

Det var en ganska omvälvande kurs för många i klassen, några bestämde sig mitt i kursen för att flytta eller säga upp sig eller byta jobb. Så det kändes som att det hände väldigt mycket. Annars hade jag väldigt trevliga luncher och det var kul att också vara i en annan kontext än sitt vanliga jobb.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

Helt klart lektionerna och diskussionerna som vi hade. Och att sitta i ett rum med över 15 personer och prata om kommunikation. Lyx!

Har du fått användning av det du lärde dig?

Väldigt mycket. En hel del i det dagliga arbetet men framförallt när det handlar om långsiktighet och att få in den strategiska biten i hela verksamheten.

Vad inspirerar dig?

Jag blir inspirerad av människor som vågar ägna tid åt att göra skillnad och som varje dag jobbar för att göra den här ibland hårda och kalla världen lite varmare. I vår verksamhet ser jag många volontärer som på kvällar väljer att lägga sin tid på att ge väldigt utsatta människor vård som dom tycker att alla förtjänar. Det inspirerar mig mycket, när vi hjälps åt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

Jag försöker att inte bara vara en sociala medier junkie, utan att även läsa böcker. Inom allt, skönlitterärt, biografier och fakta. Det tycker jag ofta känns väldigt meningsfullt. Sen är jag väldigt samhällsintresserad så jag läser, lyssnar och ser på nyheter och debatter.

Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare? Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig.