Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Fredrika och Martin är 2019's Allerstipendiater

Fredrika Larsson och Martin Orander, båda examensstudenter på Berghs heltidsprogram Communication Design, har tilldelats Allerfondens Typografistipendium 2019. Priset är en resa till School of Visual Art i New York och delta i ett månadslångt “Type Lab”. Så här säger Fredrika och Martin om stipendiet och sina alster.

Skrivet av David Lindh
Juni 5, 2019

Aller Fonden grundades ursprungligen för att öka ekonomisk stöd till grafiker från de nordiska länderna. Genom en stipendiat-kommitté som söker efter relevanta kandidater delar fonden i år ut två stipendier till Berghs-studenterna Martin Orander och Fredrika Larsson. 

I juryn sitter två av Sveriges tongivande formgivare och typsnittskreatörer Carolina Laudon och Perniclas Bedow samt Pålle Pettersson, programansvarig för heltidsprogrammet Communication Design på Berghs. Utgångspunkten för bedömning har varit studenternas portfolios med fokus på det typografiska hantverket och kriterierna har varit idéhöjd, hantverk samt den skriftliga motivation som varje student skrivit vid ansökan.

Stort grattis! Vad har ni för förväntningar på Type Lab i New York?

Fredrika: Tack! Jag förväntar mig att få massor av inspiration för att påbörja ett nytt projekt, fördjupa mig mer inom typografi, och att se frihetsgudinnan.

Martin: Tack så mycket! Jag förväntar mig inspiration, en rolig resa och massor av tid för typografi. 

Vad anser ni själva är ert starkaste portfolioarbete inom typografi?

Fredrika: Det som står mig närmast är en risotryckt publikation jag nyligen gjorde där typografin verkligen var i fokus i själva formgivningen. Den heter “Digitalisation of Ordinary Matters” och är en reflektion över hur vi idag vänjer oss snabbare och snabbare med ny teknik och hur det kan få jobbiga följder.

Martin: Vilken svår fråga, jag väljer nog min rebranding av Sonos. Här lät jag logotyp-symbolen skapa det typografiska systemet genom hela identiteten. Alltid fyra enheter som ligger i anslutning till varandra.

Snart tar ni er examen från Berghs tvååriga program Communication Design. Vad skulle ni säga är era viktigaste lärdomar från utbildningen?

Fredrika: På Berghs har jag lärt mig att en noggrant strategi och ett gediget insiktsarbete när man börjar med ett projekt är a och o. Jag har även lärt mig att utveckla koncept och att sedan ta fram former baserat på det konceptet.
Martin: I slutändan handlar design och kommunikation om att göra någonting bättre. Det är alltid kul att göra något snyggt, men det är inte det viktigaste. Hoppa inte över strategin!

Vad har ni för framtidsplaner?

Fredrika: Min plan är att fortsätta arbeta med projekt som jag brinner för, utvecklas vidare som formgivare och aldrig sluta lära mig nya saker.
Martin: Just nu söker jag jobb på olika designbyråer i Stockholm och hoppas på att börja jobba direkt efter resan i New York. Det känns otroligt kul att börja jobba, äntligen!