Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Fyra röster om produktions­ledning

n

Håller produktionsledarrollen på att förändras? Vem passar att bli produktionsledare? Hur ser en typisk dag ut? I den här artikeln från 2014 får några personer med olika erfarenheter reda ut begreppen.

September 17, 2014

Kristina Robing avslutade sina heltidsstudier på Berghs inom programmet Produktions­ledning / Operativ projektledning under våren 2014. 

1171

 Vilka var utmaningarna i att söka jobb?

– Jag ser hur fler och fler vill plugga och sedan jobba inom kommunikation och i reklamvärlden. Konkurrensen blir hårdare och hårdare och det finns så sjukt duktiga människor där ute! När man söker jobb krävs det lite pondus, lite vassa armbågar och en stor dos ödmjukhet. Du kan få veta ena dagen att du inte fått en tjänst, för att sedan bli uppringd två veckor senare och veta att det nu finns en öppning. När våren kom till Berghs märkte jag det ganska fort, folk började söka jobb och ibland sökte flera samma jobb. Det är tufft. Själv sökte jag många jobb och fick också många nej. Det kändes jobbigt men man får inte ge upp för helt plötsligt kommer det där samtalet.

Vilka kvaliteter tror du det är bra att ha som person för att passa för just yrket som produktionsledare?

– För egen del skulle jag säga att den viktigaste kvaliteten att vara stresstålig. Att ha tungan rätt i mun, dubbelkolla allt en extra gång innan du skickar iväg till exempel en offert. Att vara positiv och trevlig tror jag faktiskt också är en viktig del, speciellt i perioder av stress och press. Jag tror att det var en stor del i varför jag fick mitt jobb. Att jag gav extra energi och nyfikenhet, att jag har egna mål och ambitioner och vet var vill jag vara om tre, fem år. Och så förstås karriärsdriven, det är nästan ett måste eftersom konkurrensen är så stor i den här branschen.

Vill du läsa mer om Kristinas resa? Klicka på den här länken!

Är du bra på att planera och samordna?

Gillar du att arbetsleda människor eller har du kanske redan fått prova på vad det innebär att vara produktionsledare? Den här kursen ger dig de grundläggande kunskaper och verktyg som behövs.

Gunilla Bergh

Läs mer om intensivkursen i produktions­ledning

Johan Malmberg gick ut från Berghs produktionsledarutbildning 2013 och beskriver skillnaden mellan att sitta i skolbänken och att arbeta som produktionsledare i verkligheten som stor.

Hur stor skillnad är det mellan att sitta i skolbänken och att arbeta som produktionsledare?

1172

– Vår klass tjatade massor om att få göra budgetar och tidsplaner och var orolig för vi inte lärde oss tillräckligt mycket produktionsledare-grejer. Sådana saker är bara verktyg som alla använder olika och som, om man tänker efter, inte är raketforskning direkt. Du ska göra en plan och sen på smidigaste och enklaste vis förmedla det till andra, inget annat. Ju mer du krånglar till det ju sämre blir det.  Jobbet handlar enligt mig om att kunna hantera människor och lära känna de du jobbar med. Hur snabba de är, vad de är bra på och vad de är sämre på. Därifrån utgår allt och därifrån planerar jag alla uppdragen.

 

Johan listar fem saker som enligt honom en jobbvardag som produktionsledare innehåller:

1. Organisera. Sortera. Och ha koll! När du har många uppdrag igång samtidigt blir det mycket sådant.
2. Prioritera tillsammans med andra produktionsledare.
3. Maila! Alltså herregud vad jag mailar mycket…
4. Kundmöten, morgonmöten, lunchmöten, byråmöten, tävlingsmöten, pitchmöten, så många möten.
5. Fast främst, massor med nya roliga grejer nästan hela tiden. Sjukt många utmaningar och massor av bra kollegor som bara vill hjälpa dig att lyckas. Inspirerande möten och en drös roliga verktyg.

Vill du läsa mer om Johan Malmberg? Klicka på den här länken!

 

1174

Thea Tyvi jobbade som programansvarig för Berghs heltidsprogram Produktions­ledning / Operativ projektledning.

Thea, vad skulle du säga utmärker rollen som produktionsledare jämfört med andra roller på till exempel en marknadsavdelning eller byrå?

– Produktionsledaren är en ödmjuk stjärna och den med koll – på projekten, personerna och detaljerna. Det är en kreativ person som leder arbetet med att göra verklighet av idéerna, som ibland får trolla med knäna för att få det att gå ihop och som älskar att göra det.

Du har varit med och satt ihop klassen som precis börjat plugga till just produktionsledare på heltid på Berghs, vad har du tittat extra efter vid ansökningsprocessen? Vilka egenskaper? Något annat du tänkt extra på?

– Det jag, tillsammans med mina kollegor, letat efter är vad som ibland kallas för “typiska produktionsledaregenskaper”, såsom öppenhet, flexibilitet, möjlighet att se ut olika perspektiv och någon form av kärlek till struktur. Sen ska studenterna utmanas av varandra, det är först när vi utmanas som vi kan utvecklas.

Har rollen utvecklats åt något håll sedan du kom in i branschen?

– Eftersom en produktionsledare förväntas ha koll på alla bitar i ett projekt så ökar kraven på rollen hela tiden. Med det så ser jag också möjligheten för produktionsledare att forma sitt eget produktionsledande och använda det som ett verktyg att nå dit de själva vill.

 

1173

Charlotta Rydholm, tidigare programansvarig för Produktions­ledning / Operativ projektledning:

Charlotta, vad utmärker en riktigt vass produktionsledare?

– Förmågan att vilja genomföra. Att ta ett koncept och en idé och genomföra den högst sannolikt bättra än någon någonsin kunnat föreställa sig. Förmågan att gå från problemorienterad till lösningsfokuserad, men en vilja att hitta det önskvärda läget.

Vad skulle du säga är en produktionsledare viktigaste verktyg i jobbvardagen?

– Självledarskapet! Alla mallar, dokument, processer och leveranser lär du dig (under utbildningen, när du har praktik och på ditt första jobb efter skolan). Att däremot veta vem du är, vilken kapacitet du har och hur du vill bli den skarpaste genomföraren; det att ett arbete som tar tid. Och kräver engagemang och ansvar.