Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Grand Prix-vinnare i Cannes: "The Trash Isles"

Att vinna ett guldlejon i Cannes Lions är stort. Att dessutom vinna Grand Prix, är en enorm bedrift. Berghs Head of Innovation, Joakim Thulin, har trendspanat och analyserat några av årets Grand Prix vinnare 2018. Först ut är kategorin Design och LadBibles kampanj: The Trash Isles.

Årets Grand Prix inom kategorin Design är den perfekta stormen av integrerad kommunikation. Public affairs på internationell nivå, en tydlig strategi, känsla för dramaturgi, PR-fingerfärdighet och ett fantastiskt hantverk. Allt är samlat i kampanjen ”The Trash Isles”.

En ny ögrupp i FN

The Trash Isles är en ny ögrupp som har ansökt om medlemskap i FN. Ögruppen är stor, runt dubbla ytan av Frankrike. Sorgligt nog består den här ögruppen av plast och annat skräp som flyter runt och dödar marinlivet i Stilla havet. Organisationer har länge gjort försök att lyfta frågan och skapa förutsättningar för delat ansvar mellan världens länder utan några större framgångar.

Under åren 2016-2017 tog den brittiska webbredaktionen LADbible och Plastic Oceans Foundation frågan ett steg längre och skapade denna nya önation. De nya plastöarna har egna pass, tillverkade av återvunnet material, en flagga med en flytande PET-flaska och egen valuta: ”Debris”. Al Gore blev tidigt en av ögruppens första hedersmedborgare då världens länder måste hjälpas åt att sanera ögruppens territorium enligt FN-stadgan, om Trash Isles får sitt medlemskap.

Trash Isles är en stark och vågad idé som säkert skulle kunna nå framgång även i en fiktiv uppsättning. Gnistan till den virala kraft som utvecklats kring the Trash Isles bottnar kort och gott i en sak: design. Genom att minutiöst designa alla nödvändiga element, blev detta en stark PR-vinkling för att kanalisera intresset för en viktig miljöfråga. Trash Isles blir därmed inte bara en kampanj utan en stark och tidlös kommunikation, som kan fortsätta verka tills målet om sanerade hav blir verklighet.

Hyllas av juryn

Juryn i Cannes höll inte tillbaka hejaropen – de kallar kampanjen genialisk. Enligt den internationella juryn är den här kampanjen ett praktexempel på värdet av att företag går in och agerar i samhällsfrågor, och inte bara pratar som politiker tenderar att göra.