Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Heltidsprogrammet ledde Minea till grafisk design

Minea drömde som ung om att få plugga design på Berghs. Sagt och gjort examinerades hon i våras och landade ett jobb som Grafisk designer. Här berättar hon om livet efter utbildningen.

Skrivet av Adam Horne
December 16, 2020

Hej Minea! Berätta vem du är.

– Jag heter Minea Lagestam, 26 år och är född och uppvuxen i Nynäshamn där jag för nuvarande även bor. Jag skulle kalla mig själv en högljudd introvert, jag trivs i sociala sammanhang men var inte direkt den som räckte upp handen i klassrummet. Jag älskar att virka, helst framför en bra serie (The Office) med en kopp te, även att måla digitalt och med pensel. Självklart även att umgås med vänner över god mat och dryck men eftersom tiderna är som dom är har det tyvärr lagts lite på hyllan. Jag tycker även att Disney+ kan vara det bästa som hänt någonsin.

Hur såg vägen ut till Berghs?

– Vägen till Berghs började nog redan när jag var fjorton. Jag hade som så många andra en blogg och jag upptäckte att det var roligare att designa den än att faktiskt skriva. Jag har nog sedan gymnasiet vetat att jag vill bli grafisk designer men tiden efter gymnasiet gick mestadels åt att resa, jobba och resa. Jag kände att jag var redo att lägga allt krut på att studera när jag kom hem från ett års vistelse i Kanada.
Jag hade hört om Berghs via ryktesvägar men eftersom att jag fortfarande var en extrem nybörjare på ämnet kändes det tryggast att söka distanskursen Grafisk Design Start till att börja med. Kursen var grym och den fick mig ännu mer taggad på att gå ett heltidsprogram. Communication Design var ett ganska självklart val eftersom den ger en extremt bred bas att stå på som designer.

Idag jobbar du på The Brand Studio som Grafisk designer. Grattis till jobbet! Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Tack så jättemycket! The Brand Studio ligger i Nynäshamn så min resa till jobbet är väldigt kort (och från att ha pendlat in till Stockholm varje dag i två år är det bara välkommet). Jag har de mest fantastiska kollegor som förstår mer än några hur mycket ett pandemi kan förändra saker.
The Brand Studio är en fullservicebyrå inom profil och reklam, och vi förser företag och kunder med allt från brandade profilprodukter till i princip allt inom design både i print och digitalt - Så mina arbetsuppgifter är minst sagt varierande. Men jag trivs jättebra och mina kollegor har på kort tid blivit som en andra familj.

Vad tar du med dig för kunskaper från din utbildning?

– Oj, jättemycket. Jag tänkte nog inte att jag skulle jobba med grafisk produktion när jag gick på Berghs, men det har verkligen ändrats nu! Det är så himla tillfredsställande att fysiskt kunna hålla i det man skapat. Jag har även en förkärlek för motion design, vilket inte är det primära vi gör på The Brand Studio, men min chef är öppen med att låta mig visa vad jag går för och det är roligt att få det förtroendet.
Berghs gav även oss studenter en chans att samarbeta med företag och skarpa case genom våra två år vilket nästan är den bästa erfarenheten. Det var alltså inte "läskigt" att ta steget ut i verkligheten, för man har ju befunnit sig där hela tiden - om du förstår hur jag menar?

Du gick programmet i Communication Design. Vem passar för programmet, tror du?

– Jag älskade verkligen varje minut av min tid på det programmet, nu kommer jag bli sentimental, men att vara omkring likasinnade, kreativa människor varje dag och att få dela den upplevelsen som Berghs var med dom var något jag alltid kommer minnas. Trots att pandemin tog ifrån oss våran sista tid tillsammans.
Communication Design passar den som är KREATIV. Jag hade klasskamrater som var allt från fotografer och konstnärer till silversmeder innan Berghs. Du ska älska att jobba visuellt men även att vara strategisk och programmet låter dig testa alla aspekter av design och när du hittat det du brinner för tillåts du att fördjupa dig i det.

Hur ser framtidsplanerna/drömmarna ut?

– Jag hoppas att kunna utvecklas som designer och att hjälpa The Brand Studio att växa. Jag hade tänkt söka jobb utomlands innan pandemin kom och jag hoppas att jag någon gång i framtiden får chansen att göra det. Det skulle vara fint att kunna sammanstråla med min pojkvän som är från England inom en snar framtid, och att resa mer.
Jag vet att situationen i världen just nu sätter många människor i en jobbig och ångestladdad sits och en stor shoutout till alla alumner som tog examen med mig i våras, och alla studenter som kommer att ta examen i denna tid. Det har inte vart lätt och det kommer förmodligen inte vara lätt på ett tag, men det ger oss en chans att kämpa hårdare!
Om du är nyfiken på Mineas arbete kan du få en inblick i här.