Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

I huvudet på en nybliven produktionsledare

n

Kristina Robings Berghs-historia är inte lik någon annans. Från att i två år arbeta i Berghs reception, till att få upp ögonen för en utbildning hon ville läsa, till att ägna en hel termin åt att knåpa på arbetsprover, till att våga skicka in sin ansökan och till sist bli antagen, plugga, examineras, gå ut i arbetslivet och starta sitt nya jobb som produktionsledare.

Kristina Robing avslutade sina heltidsstudier på Berghs inom programmet Produktions­ledning / Operativ projektledning under våren 2014. Idag – sedan bara några dagar – jobbar hon som produktionsledare på företaget Sticky Beat.

Kristina, berätta vad det var som lockade med yrket produktionsledare? Varför valde du att söka just till det programmet på Berghs?

Det som lockade var först och främst för att det är ett väldigt brett program. Du kan jobba precis var du vill efter utbildningen, allt ifrån reklamvärlden till kundsidan – eller starta eget. Jag funderade mycket på om jag skulle söka produktions­ledning på Stockholms Universitet eller Berghs, men valde Berghs eftersom jag kände att jag var mer inriktad på kommunikationsbiten.

Från en nyutexaminerad students perspektiv – hur ser arbetsmarknaden ut? Vilka var utmaningarna i att söka jobb?

Jag ser hur fler och fler vill plugga och sedan jobba inom kommunikation och i reklamvärlden. Konkurrensen blir hårdare och hårdare och det finns så sjukt duktiga människor där ute! När man söker jobb krävs både lite pondus, lite vassa armbågar och en stor dos ödmjukhet. Du kan få veta ena dagen att du inte fått en tjänst, för att sedan bli uppringd två veckor senare och veta att det nu finns en öppning.

När våren kom till Berghs märkte jag det ganska fort, folk började söka jobb och ibland sökte flera samma jobb. Det är tufft. Själv sökte jag många jobb och fick också många nej. Det kändes jobbigt men man får inte ge upp för helt plötsligt kommer det där samtalet.

Mitt tips är att faktiskt gå till arbetsplatsen och be om att få prata med en viss person och kolla om hen har tid för en kaffe.

Idag jobbar du på Sticky Beat som produktionsledare. Kan du beskriva hur en dag kan se ut?

Ja du, jag började jobba här på riktigt igår så hur en typisk dag ser ut just nu vet jag faktiskt inte. Just nu är allt nytt och jag försöker hitta och lära mig företagets rutiner. Just nu sitter jag och planerar och bokar upp för en konferens vi ska hålla i om några veckor. Man får vara med lite överallt, skulle man kunna säga.

Jag ser fram emot att börja jobba med kunder och att faktiskt få vara produktionsledare – på riktigt! Att få visa vad jag kan och vad jag kan tillföra till företaget. Mitt mål är att få ta över de största kunderna som vi jobbar med.

Vad är det roligaste med yrket, tycker du?

Det roligaste med yrket är att ingen dag är den andra lik. Man lär sig något varje dag.

Vilka kvaliteter tror du det är bra att ha som person för att passa för just yrket som produktionsledare?

För egen del skulle jag säga att den viktigaste kvaliteten att vara stresstålig. Att ha tungan rätt i mun, dubbelkolla allt en extra gång innan du skickar iväg till exempel en offert. Att vara positiv och trevlig tror jag faktiskt också är en viktig del, speciellt i perioder av stress och press. Jag tror att det var en stor del i varför jag fick mitt jobb. Att jag gav extra energi och nyfikenhet. Att jag har egna mål och ambitioner och vet var vill jag vara om tre, fem år. Och så förstås karriärsdriven, det är nästan ett måste eftersom konkurrensen är så stor i den här branschen.

Vad skulle du säga är den viktigaste insikten du tog med dig från Berghs när du gick ut i arbetslivet i våras?

Oj, svårt att bara nämna en! Förutom alla underbara kontakter som jag har sparat och kunskapen om branschen så var min viktigaste lärdom nästan den om mig själv. Jag har större koll på mig själv nu, vem jag är, vem jag vill vara och bli, hur jag vill bli uppfattad, vad jag vill göra. Det kan jag tacka Berghs för. Jag kan idag säga att jag faktiskt tycker om mig själv och den jag har blivit. Jag är mer självsäker, mer öppensinnad och gillar den jag har blivit helt enkelt!