Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Så blir du bättre på att skriva

Sofia.Lundberg

Drömmer du om att skriva en bok, ett manus eller funderar på att starta en blogg? Har du svårt att komma igång med ditt skrivande? Författaren Sofia Lundberg är kursansvarig för Att skriva Start på Berghs. Här ger hon sina bästa tips och delar även med sig av mindre lyckade erfarenheter.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 25, 2022

Sofia Lundberg är pedagog, journalist och författare. Hon har arbetat som frilansjournalist, redaktör och chefredaktör på flera magasin samt på byråerna Appelberg och Spoon som redaktör, konceptutvecklare och planning director. Sedan 2017 är Sofia författare på heltid. Under 2021 gav hon ut sin fjärde roman och sin första barnbok.

Hej Sofia! Vad är de vanligaste misstagen oerfarna personer gör i sitt skrivande?

– Svårt att svara på. Men jag tror att ett vanligt misstag är att man försöker vara någon annan, någon som man beundrar, och att man därför inte lyssnar tillräckligt mycket på sin inre röst. Alla är unika, och det är det där unika som måste lockas fram för att texter ska sticka ut.

Vad tycker du är det roligaste med att skriva?

– Det mesta. Att skriva är som att andas för mig. Jag skulle bli väldigt ledsen om jag inte fick skriva. Jag brukar skoja och säga att jag tänker med fingrarna, det är så jag bäst formulerar mina tankar.

Och det svåraste?

– De dagar då jag tycker att orden kommer i fel ordning, då meningarna inte blir så bra som de borde bli. Eller då allt bara känns banalt. Men som tur är brukar det komma bättre dagar.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Att få se människor utvecklas. Det är också främsta anledningen till att jag vill undervisa. Jag älskar att plantera små pusselbitar och på så sätt stimulera kreativiteten hos mina kursdeltagare. Att sedan få se slutresultatet på kursens sista tillfälle känns alltid som att få en riktigt bra överraskning. Bästa känslan.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans. Frågor? chatta gärna med oss!

5 tips för att hitta rätt kurs

Du som är van att skriva, händer det att du fortfarande får skrivkramp?

– Jadå, det tror jag händer de flesta som skriver. Vissa dagar är det svårare att få ur sig någonting. Men jag försöker att inte stressa upp mig, jag vet att det kommer bättre dagar. Ibland sätter jag på mig hörlurar med bra musik och åker till ett konstmuseum, där brukar jag få nya idéer och tankar.

Vad är ditt bästa tips till den som vill bli bättre på att skriva?

– Läs. Läs. Läs. Låter märkligt, men det bästa sättet att förbättra sitt skrivande är faktiskt att läsa mycket.

Här kan du läsa mer om Sofia Lundberg och kursen Att skriva Start.

Foto: Viktor Fremling