Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Lina Tuikka: ”produktionsledare är mycket viktiga i den kreativa delen av processen”

linatuikkabildliten

När Lina Tuikka för några år sedan valde mellan utbildningar visste hon att hon var ute efter något som kombinerade och förvaltade både hennes driv inom att leda projekt, hennes kreativa ådra och sin erfarenhet inom servicebranschen. Valet föll på Produktionsledning/operativ projektledning på Berghs och ett intensivt år tog sin början. Idag arbetar Lina som produktionsledare på Storåkers McCann och om sitt yrke säger hon ”Det finns inget stopp på allt kul man kan hitta på, det gäller bara att hitta på det först.”

Januari 18, 2012

Hej Lina! Vem är du och var kommer du ifrån?

Jag är en norrländsk finska som flackat runt ett bra tag, men som till slut stadgat mig i Sthlm sedan några år tillbaka.

Kan du berätta lite om hur det kom sig att du sökte till Berghs?

Efter att jag spenderat ett gäng år åkandes bräda på olika skidorter tog jag mig till slut till Umeå Universitet för att studera ekonomi. Jag klarade bara av att sitta still en termin, sedan stod jag på brädan igen. Därefter hamnade jag på konstskola och visste inte riktigt hur jag skulle kunna kombinera dessa två. Det var där någonstans som min vän nämnde en skola vid namn Berghs School of Communication. Hon tyckte att det engagemang jag alltid haft i att driva projekt inom olika organisationer, min erfarenhet inom servicebranschen samt mitt intresse för det kreativa hörde hemma där. Så jag sökte och kommer så väl ihåg mitt första besök på Sveavägen 34. Efter den dagen visste jag exakt vad jag ville med framtiden.

Hur gick tankegångarna kring vilken utbildning du skulle söka?

Jag sökte även till en yrkesförberedande utbildning i Stockholm med samma inriktning som Berghs, samt till Stockholm Universitets treåriga projektledarutbildning. Men efter att jag frågat mig runt inom branschen så förstod jag att Bergs var den bästa starten för mig som produktionsledare. Berghs kombinerade det praktiska med det teoretiska och jag såg att jag här även kunde få en insikt i hur de andra rollerna inom branschen fungerar.

Hur upplevde du året på Berghs?

Det året var ett av de mest intensiva och lärorika år jag varit med om. Det var fullt kakel från start och jag hade hur kul som helst. Det jag främst tagit med mig från Berghs är insikten om att vi produktionsledare är mycket viktiga redan i den kreativa delen av processen för att teamet tillsammans skall kunna leverera en så bra produkt som möjligt. Produktionstempot är högt idag och det krävs att vi produktionsledare alltid är intresserade av att lära oss mer om nya tekniker och produktionslösningar. Det finns inget stopp på allt kul man kan hitta på, det gäller bara att hitta på det först.

Nätverket som jag började bygga på skolan har även varit mycket hjälpsamt och kul att ha då man slängde sig ut i ”verkligheten”.

Ett starkt minne från tiden?

Hehe. Ja, jag måste faktiskt säga att det var den kvarten då vi insåg att vi var klara med de sista live tv-sändningarna för Berghs Live, dvs det årets slututställning. Vi hade rott det galna projektet i hamn och vi kunde till slut ringa och säga att man kunde stänga av serverkopplingen till Stureplansskärmen. Herre min skapare vad trötta men glada vi var.

Vad har hänt sedan dess?

Sedan dess har jag hunnit jobba i cirka två och ett halvt år på DDB Stockholm och idag jobbar jag på Storåkers McCann. Jag hann även med att producera några musikvideos under sommaren efter skolan. Det var en rolig instickare.

När du fick ditt första jobb i branschen efter Berghs, kände du dig väl förberedd?

Alla jobb och projekt är unika så man får hur som helst lära om sig varje gång man startar upp något nytt. Men jag kände mig verkligen väl förberedd och laddad när jag fick mitt examensdiplom i handen.

Vad gör du idag?

Sitter och mailar en ziljard mail. Äter en apelsin gör jag också. Och lyssnar på Pharoache Monch.

Med facit på hand, är du nöjd med din utbildning på Berghs?

Japp jag är ruskigt nöjd, den har gett mig hutlösa mängder med pepp!