Artiklar

Paula Ponzer om Growth Marketing-studenternas hackaton i samarbete med Norrsken

Vad är egentligen ett hackaton och varför är det ett så snabbt växande eventform? Vi har pratat med Paula Ponzer, programansvarig för heltidsprogrammet Growth Marketing, om det hackaton som hennes studenter ska genomföra i samarbete med Norrsken och varför denna typ av evenemang kan inspirera fram nytänkande och kreativitet.

Hej Paula! Berätta – vad är ett hackaton?
Hej! Hackathon, eller hackaton på svenska, är ju egentligen ett typ av evenemang som främst programmerare gjort tidigare. De träffas under en kort tid, ett eller flera dygn, och jobbar intensivt med att programmera och inspireras av varandras idéer och skills. Antingen helt fritt, eller med någon typ av målsättning. I vårt fall handlar hackatonet om att analysera data och baserat på det ta fram kreativa och lönsamma idéer för marknads­föring. 

Vad är upplägget?
Vårt hackaton, som äger rum den 9:e februari på UNITY i Hammarby Sjöstad, har ett upplägg där studenterna delas in i teams på fyra personer och blir tilldelade ett av de medverkande Norrsken start-up-företagen. På plats får de relevant information om företaget, och får tillgång till den data som finns tillgänglig. Därefter har de 24 timmar på sig att helt fritt analysera och utveckla sina egna idéer om vad företagen ska satsa mer på i framtiden inom digital marknads­föring. Dagen efter, precis 24 timmar efter att de startat, så kommer studenterna att hålla presentationer för de medverkande företagen i aulan på Berghs.

Vad ska det leda till?
Det är svårt att gissa på vad de kommer fram till för typ av lösningar. Alla företagen är ju olika, och därför kommer även lösningarna eller förslagen också vara det. Men målsättningen är givetvis att studenterna ska omsätta det som de har lärt sig hittills under året i praktiken, i ett skarpt case, under ganska pressade förhållanden. Samtidigt vill jag som programansvarig uppmuntra dem till att tänka fritt och utanför boxen. Det är en av anledningarna till att jag valt att hålla hackatonet på en annan plats än på skolan, miljöombyte tror jag mycket på. Så jag är jätteglad att UNITY, som är ett helt nystartat och stort co-working space, ville bjuda in oss till dem. 

Hur känner studenterna inför hackatonet?
De är jättepeppade! Och det borde de vara! Jag tror att det här kommer att bli jätteroligt. Och jag har ganska höga förväntningar, trots att det är så otroligt kort om tid, och det kommer vara jättestressigt för dem. För hittills under året så har de alltid överträffat mina förväntningar, så jag tror inte att de kommer göra något annat nu heller. 

Är du nyfiken på att följa hackatonet den 9:e februari så kan du följa Berghs på Instagram, där Paula kommer hålla i en Instagram-takeover!