Artiklar

The Ultimate ''jag-sitter-med-mitt-arbetsprov-i-sista-sekund-och-har-panik'' Survival Guide

Har du precis påbörjat ditt arbetsprov för att komma in på något av våra heltidsprogram i höst? Behöver du extra pepp och stöd i att få ihop ditt arbetsprov innan ansökan stänger? Då har du kommit till rätt artikel. Här kommer nämligen en ordentlig survival guide fylld med våra bästa tips till dig som har ont om tid men ändå vill leverera ett grymt arbetsprov. Tiden är knapp, så låt oss gå rakt på sak.

Hej Paula, programansvarig för Growth Marketing och Digital Design & Strategy! Ge oss dina fem bästa tips till alla som kämpar med att få ihop sina arbetsprov innan ansökan stänger.

Paula: Hej, självklart ska jag bjuda på det! Här är mina tips:

 • Lägg en tidsplan och håll den.
  Sätt upp delmål för hur långt du ska ha hunnit till när, lättare då att få en överblick för ditt arbete.

 • Kom igång!
  Planera inte för mycket, bättre börja skriva på något halvdant som får utvecklas medan du jobbar på det än att planera och researcha och sedan stressa igenom själva utförandet.

 • Bolla din idé.
  Bolla din idé med närstående så tidigt som du bara kan. Fråga någon som du vet kommer ge ett ärligt svar på om din idé är något att jobba vidare på, men be dem ge dig konstruktiv och konkret feedback som du har användning av.

 • Var inte för hård mot dig själv.
  Det behöver inte vara perfekt. Bättre att ta chansen och skicka in även om du ser brister, det förlorar du inget på!

 • Kom ihåg vilket program du söker!
  Låt inte din idé rulla alltför långt från vad utbildningen handlar om. Det är lätt att man får en idé som sedan längst vägen börjar leva sitt eget liv, och till slut är den inte längre speciellt kopplad till programmet du söker. Håll din röda tråd kopplad till något centralt i utbildningen.

Tack Paula! Vidare till en programansvarig som rattar en av våra kreatörsutbildningar och sitter på en hel del tips till de som planerar att söka in till Art Director / Copywriter eller Communication Design – Rikard Linder.

Hej Rikard, programansvarig för Art Director / Copywriter! Vill du bjuda på dina bästa råd till de som jobbar på sina arbetsprov under tidspress just nu?

Rikard: Hej, givetvis! Här kommer mina råd till dig som knåpar ihop ett arbetsprov till antingen Art Director / Copywriter eller Communication Design under tidspress:

 • Övertänk inte val av utmaning – lägg tiden på rätt saker. 
  Använd din magkänsla och avgör vilket område som du känner mest energi kring. Sedan är det bara att springa. 

 • Trots kort tid – döda dina darlings ibland. 
  Detta är en riktig klyscha, men då och då behöver vi göra om och ta bort saker som ingen förstår, för du har väl visat upp ditt prov för någon du litar på? 
 • Slarva inte – provet är din väg till intervju. 
  Det må vara deadline ganska snart nu, men ta ett djupt andetag då och då och kolla så att du inte missat något som ska in. Se över din design, din text, layout, moodboard, skiss etc. för att inte lämna något åt slumpen. 
 • Snyggt hantverk vs. rätt hantverk? 
  Tänk efter hur du väljer att jobba med din design, text, eller visuellt koncept. Är det bara snyggt, eller rätt för vad det är du vill kommunicera?

Och till sist, det viktigaste tipset av dem alla:

 • Leverera potential och energi - inte perfekt resultat. 
  Vi vill se att du är nyfiken och verkligen vill gå den här utbildningen, hur visar du upp det på bästa sätt? 

Vad är en survival guide utan ett par tips från en Content Manager i slutet? Här kommer tre tips från mig som skriver till dig som behöver en djupare inblick och stöttning i hur du bör paketera ditt arbetsprov:

 • 🎙️ Podcasten "Ansök till Berghs"
  Vi har en otrolig podd som heter Ansök till Berghs Podcast som två av våra nuvarande studenter driver. Avsnitten är kärnfulla och handlar om just ansökningsprocessen på Berghs och hur du på bästa sätt paketerar ditt arbetsprov. Lyssna här!

 • 💻 Facebookgruppen Ansök till Berghs 2023
  Vi har en Facebookgrupp dedikerad till er som sitter med årets arbetsprov som du verkligen borde gå med i. Det är där allt händer! Ansök om medlemskap här och få stöd och pepp av nuvarande studenter och programkoordinatorer från Berghs på nolltid!

 • 🎥 Våra Q&A-filmer om varje heltidsprogram
  Här hittar du en spellista fylld med Q&A-filmer om våra olika heltidsprogram. Jag vet att du som läser har bråttom, så ett hack är att spola fram till delen där varje student pratar om sina bästa tips för ett lyckat arbetsprov och suga åt dig alla tips. You're very welcome.


Stort lycka till med era arbetsprover!