Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

PR-studenterna möjliggör vaccin till alla

Miljarder människor världen över lever i länder som inte har råd att vaccinera sin befolkning. Leo Sjöwall och Amalia Lundell tar snart examen från PR-programmet på Berghs och ville hjälpa till. De sa tidigt ja till att bidra i Vaccine Forward – ett projekt med fokus på att samla in pengar för vaccin till de fattiga ekonomierna. Här berättar de mer om idén och målet.

Hur föddes idéen?
– Idén kom till när affärsängeln Elisabeth Thand Ringqvist insåg att det inte fanns ett enkelt sätt att bidra med pengar till Covid-19 vaccinationer till världens fattigaste länder. Därför tänkte hon "äsch jag får göra det själv" och därmed föddes Vaccine Forward och teamet bildades! Bland grundarna var även Berghs VD Camilla Wallander, som tidigt skickade ut förfrågan och ville få med studenter från Berghs, KTH och KI.

Vad är målet med kampanjen?
– Organisationen är utformad som en digital startup, med målet att få global spridning via en digital betalplattform och sociala medier. Målet med den ideella organisationen är att samla in pengar till de länder med ekonomiska svårigheter som inte ens har råd att vaccinera sin egen sjukvårdspersonal.

Pandemin är inte över förrän alla är vaccinerade, vilket de nya mutationerna ständigt påminner oss om. Vaccine Forwards målsättning är att samla in 85 miljoner kronor vilket motsvarar cirka 2 miljoner vaccindoser. Hittills har vi samlat in cirka 3,1 miljoner kronor.

Hur ser era roller ut i projektet?
– Vi tillhör det kreativa teamet, vilket kort sagt innebär att vi jobbar med PR-delen och på ett kommande större projekt, som förhoppningsvis kommer bli stort och höras långt.
Vi kan inte säga så mycket mer än så.

Amalia jobbar mycket med traditionell PR och Leo försöker skapa förutsättningarna för projektet genom att knyta de rätta kontakterna.

Vad är den största utmaningen med projektet?
– Att var sak tar sin tid när man helst vill att det ska gå fort. Sen krävs det noggrann planering för att kunna arbeta vid sidan av studierna. Det blir många koppar kaffe per dag helt enkelt.

Vilka kunskaper tar ni med er från er utbildning inom PR när ni jobbar med Vaccine Forward?
– Vikten av kontakter och ett brett nätverk. Även att man inte heller ska sitta på rumpan och tänka en massa utan bara köra.

Hur ser framtidsplanerna ut efter Berghs?

– Vi söker båda jobb som PR-konsulter med en kreativ touch. Men Vaccine Forward blir inte av med oss efter examen, problemet och visionen kvarstår. Det blir spännande och se var vi hamnar, men vi peppar varandra och ser till att försöka stressa lugnt för att hitta rätt arbetsplats!