Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Skräddarsydda utbildningar - lokalt, globalt och inte bara för stora företag

Låter skräddarsydda utbildningar som något större företag gör, och enbart för medarbetare på huvudkontoret? I verkligheten ser det annorlunda ut. Små företag och ideella verksamheter finns ofta bland våra kunder. Och skräddarsytt används ofta för att samla medarbetare som befinner sig över hela världen.

Varje år genomför Berghs ungefär 120 skräddarsydda utbildningar, och det finns en stor bredd i både i för vilka vi gör det och under vilka former. Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter, för att hjälpa dig som funderar på om en skräddarsydd utbildning kan vara rätt för ditt företag eller organisation. 

Varför skräddarsytt?
Men låt oss börja med att titta närmare på varför en skräddarsydd utbildning kan vara ett bra val. Här är tre fördelar vi gärna pekar på:

1. Ni bestämmer innehållet
Till skillnad från en vanlig utbildning, som i bästa fall brukar innehålla mycket av det du är ute efter tillsammans med sånt du inte vill ha, så är en skräddarsydd utbildning helt byggd på de behov ni har. Här på Berghs sker byggandet alltid utifrån en gemensam behovsanalys och diskussioner.

2. Ni bestämmer tid och plats
Den skräddarsydda utbildningen sker när det passar in i er planering. Och den kan ske i era lokaler, digitalt eller på plats här på Berghs. Det betyder att du kan få med alla du tänkt på utbildningen.

3. Det är mer kostnadseffektivt
Skräddarsytt låter dyrt, men om du ska skicka ett antal medarbetare på en öppen utbildning så tar det inte lång tid innan du är uppe i samma kostnad, eller till och med över den. Utan att få alla de andra fördelar en skräddarsydd utbildning har.

Där har du några av fördelarna. Låt oss nu gå vidare till vem som har nytta av den här sortens utbildning.

Omställning för det lilla företaget

För både små och stora företag och organisationer har den digitala utvecklingen (och inte minst pandemin) inneburit en rejäl omställning på senare år. Men där större organisationer kanske delvis kan lösa det via rekrytering är läget för små- och medelstora dito att man måste lösa det med de medarbetare man har. Då blir kompetensutveckling det bästa och snabbaste sättet att möta utmaningarna.

Vid flera tillfällen de senaste åren har vi tagit fram skräddarsydda utbildningar för enskilda medarbetare i mindre organisationer, just för att omvandlingen i samhället har tvingat dem att ställa om sitt arbete i grunden. Det har varit allt från breda ämnen som projektledning och digital marknads­föring till att vässa kompetensen inom videoproduktion eller sökmotoroptimering (SEO).

DITT FÖRETAG C/O BERGHS

Söker du eller ditt team en kontorsplats i en kreativ miljö? Nu har vi co-working hos Berghs! Ta din business till en kreativ hubb i gröna Djurgårdsstan, mitt i vimlet bland framtidens kommunikatörer.

Läs mer här

Ideella organisationer

För många ideella organisationer, särskilt de som är fråge- eller idédrivna, kan det finnas en utmaning kring kompetens som inte är helt enkel att lösa. För dem är det viktigt att medarbetarna både har stora kunskaper och förtroende inom kärnfrågan, samtidigt som de ska ha kompetens inom olika yrkesområden. Även här är en skräddarsydd utbildning den snabbaste och bästa lösningen, eftersom den helt kan fokuseras på de delar som behöver stärkas.

På Berghs har vi sedan många år ett samarbete med flera ideella verksamheter kring anpassade och återkommande utbildningar, som fungerar mycket bra.
Höj kompetensen över hela linjen

Inom den offentliga sektorn, oavsett om det är stat, kommuner eller regioner, så finns det ofta ett behov av att skräddarsy utbildningar för att man har många medarbetare inom samma yrkesroller som sitter utspridda i hela organisationen. Det kan till exempel sitta många kommunikatörer eller projektledare i olika nämnder, enheter och bolag i en kommun.

Genom att samla alla i en skräddarsydd utbildning når du ett par konkreta fördelar:
Till en början får de förstås tillgång till nya eller fördjupade kunskaper som är anpassade till deras yrkesroll och sammanhang.

En nästan lika stor nytta är att de alla får träffas. Många av dem är ofta de enda inom sin yrkesroll till vardags, och att få lära sig tillsammans med gelikar blir både peppande och spännande.

Över hela landet eller hela världen

Om du jobbar på ett företag eller en organisation som finns på flera platser, oavsett om det är i Sverige eller över hela världen, så kan en skräddarsydd utbildning var en perfekt lösning på mer än en utmaning.

För det första brukar det vara allt från mycket svårt till i praktiken omöjligt att samla alla medarbetare på ett och samma ställe. Samtidigt är det en gammal sanning att det behövs sådana tillfällen för att bygga gemenskap och teamkänsla. Här kan en skräddarsydd, digital utbildning vara den bästa (och mest kostnadseffektiva lösningen).

För det andra kan en skräddarsydd utbildning med deltagare från hela landet eller hela världen vara ett mycket bra sätt att sätta igång nya projekt eller strategiska skiften. Här ger utbildningen både konkreta kunskaper alla har nytta av i det nya, och positiv energi att ta med sig in i arbetet.

En skräddarsydd utbildning är dessutom ett sätt att verkligen säkra en gemensam kompetens inom ett eller ett par områden. Istället för att dina medarbetare har en splittrad eller ojämn kunskap ser du till att de alla har en gemensam verktygslåda och delade kunskaper.

Till sist, för företag som har anställda över hela världen finns även utmaningen att även om utbildningen genomförs digitalt så finns medarbetarna i olika tidszoner. Men detta går enkelt att lösa. I vår största internationella skräddarsydda utbildning hade vi deltagare från 88 länder, och vi körde varje pass två gånger för att ge alla möjlighet att delta.

Vill du lära dig mer om skräddarsydda utbildningar?

Oavsett om du jobbar i ett stort eller litet företag, en ideell förening eller på en kommun så vet vi att skräddarsydda utbildningar kan hjälpa till med er kompetensutveckling. Och vi har mer att berätta - så mycket att vi gjort en guide fylld med tips som du kan ladda ned här.

Eller vill du prata mer om din organisations utbildningsbehov? Tveka inte att ta kontakt med vår Solutions-avdelning. Enklast gör du det genom att ringa eller mejla Cecilia Sjödin på telefon 070-246 9410 eller cecilia.sjodin@berghs.se

Du kan också läsa mer om våra utbildningar och om några av våra kunder på https://www.berghs.se/foretag/.